1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Spijsvertering
  6. »
  7. 4 redenen waarom je hond diarree heeft

4 redenen waarom je hond diarree heeft

4 redenen waarom je hond diarree heeft

4 redenen waarom je hond diarree heeft - BuddyBites

Heeft jouw hond last van te slappe stoelgang of diarree? Dat verklapt iets over de spijsvertering en dus de gezondheid van je hond. Daarom is het belangrijk om te weten waarom je hond last heeft van diarree. En hoe je dit pijnlijke kwaaltje voorkomt. 

Mijn hond heeft diarree, waarom?

Mijn hond heeft diarree, waarom?

Een gezonde hond doet meermaals per dag zijn behoefte. Gezonde stoelgang is stevig genoeg zodat jij die gemakkelijk met een hondenpoepzakje kan oprapen. Is de ontlasting dunner en frequenter dan normaal? Dan heeft je hond diarree. En daar zijn heel verschillende oorzaken van:

1. Je Buddy kreeg plots andere voeding

1. Je Buddy kreeg plots andere voeding

Haalde je een nieuw merk hondenbrokjes in huis en trakteerde je je hond meteen op de nieuwe lekkernij? Slecht idee! De darmflora van je hond heeft immers wat tijd nodig om zich aan te passen. Verander je van de ene op de andere dag van hondenvoeding, dan irriteert dat zijn darmen en krijgt je hond diarree.

2. Je Buddy at iets verkeerds

2. Je Buddy at iets verkeerds

Een paddenstoel, bedorven voedsel, een flinke slok zeewater… In een oogwenk speelt je hond de meest ranzige hapjes binnen! Niet smakelijk en al helemaal niet gezond, dus moet die vuiligheid er ook terug uit… via zijn stoelgang. Meestal is je hond er met één diarreeaanval wel vanaf. Al bestaat de kans dat bacteriën een darminfectie veroorzaken. In ieder geval bel je dus best even naar je dierenarts. 

3. Je Buddy heeft een voedselintolerantie

3. Je Buddy heeft een voedselintolerantie

Heeft je hond naast diarree ook last van jeuk, huidziektes of winderigheid? Dan lijdt hij mogelijks aan een voedselallergie. Zo verteren bepaalde honden minder goed kippeneiwit, gluten of melkeiwit, waardoor hun darmen geïrriteerd worden. En dat geeft krampen, gasvorming en diarree. 

4. Je Buddy liep een virus of parasiet op

4. Je Buddy liep een virus of parasiet op

Je hond kan in een kennel, het asiel of gewoon op straat besmet raken met virussen en parasieten. Denk maar aan het parvovirus of rotavirus, waar je hond diarree van krijgt. Zelfs wormen kunnen diarree veroorzaken. Bezoek dus regelmatig je dierenarts, die helpt je hond virus- en parasietvrij te houden.

Zo verhelp én voorkom je diarree bij je hond!

Zo verhelp én voorkom je diarree bij je hond!

1. Zorg dat je hond voldoende drinkt

1. Zorg dat je hond voldoende drinkt

Eerst water, de rest komt later. Deze gouden regel geldt zeker voor een hond met diarree. Je hond verliest dan immers veel vocht waardoor hij gedehydrateerd kan raken. Dat kan zware gevolgen hebben, vooral voor puppy’s en oudere honden. Schotel je Buddy dus op tijd en stond een vers bakje H2O voor. 

2. Schakel rustig over op gezonde hondenvoeding

2. Schakel rustig over op gezonde hondenvoeding

Om je Buddy van zijn diarree af te helpen, heeft hij kwalitatieve hondenvoeding nodig. Die kan je herkennen aan een hoog vleesgehalte en natuurlijke ingrediënten. Zo bevatten de brokjes van BuddyBites minstens 45% vlees en geen kunstmatige additieven. Bovendien houden we rekening met voedselallergieën.

Wie een nieuw merk hondenvoeding in huis haalt, laat het spijsverteringsstelsel van zijn Buddy best geleidelijk aan wennen aan de nieuwe voeding. Lees hier hoe je geleidelijk overschakelt naar andere hondenvoeding*.

* Let erop dat je geperste brokken enkel met geperste brokken mengt en krokante brokken met krokante brokken. Meng dus nooit geperste brokken met krokante. Dit kan immers maagproblemen tot zelfs maagtorsie veroorzaken.

3. Versterk de darmflora van je hond

3. Versterk de darmflora van je hond

Wanneer je hond te vaak of te lang diarree heeft, wijst dat op een probleem met zijn darmbacteriën. Zo kan hij zijn voedingsstoffen niet meer goed uit zijn brokjes opnemen en zal hij minder weerstand kunnen bieden tegen indringers zoals virussen of bacteriën.

Om de darmflora van je Buddy te versterken, bevatten de hondenbrokjes van Buddybites natuurlijke probiotica zoals cichorei en bietenpulp. Die herstellen de gezonde darmbacteriënen bevorderen een gezonde stoelgang. Voor een echte gezondheidsboost kan je je hond ook Soft Chews geven, dat zijn essentiële supplementen in de vorm van een smakelijk en kauwbaar koekje.

Ga naar de dierenarts bij hevige diarree en andere klachten

Ga naar de dierenarts bij hevige diarree en andere klachten

Moet je Buddy ook meermaals overgeven en is de diarree bloederig of slijmerig? Haast je dan onmiddellijk naar de dierenarts. Dat geldt ook voor koortsige, lusteloze, heel jonge of bejaarde honden. 

Gedraagt je hond zich verder normaal, maar is de diarree na enkele dagen niet weg? Ook dan ga je best even langs de dierenarts. 


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

✓ Zalmolie voor veel aroma
✓ Minimaal 45% vlees voor veel smaak
✓ Lekker krokant voor veel kauwplezier

Meer artikels voor jou: