1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Vacht
  6. »
  7. 5 nuttige tips als je hond veel haar verliest

5 nuttige tips als je hond veel haar verliest

5 nuttige tips als je hond veel haar verliest

Hond verliest veel haar - BuddyBites

Dat je hond weleens haar achterlaat, is best normaal. Maar verliest je hond echt opvallend veel haar? Dan ga je best op zoek naar de oorzaak zodat je er iets aan kan doen. Wij vertellen je waarom je hond veel haar verliest én geven onze 5 beste tips mee. 

Mijn hond verliest véél haar, waarom?

Mijn hond verliest véél haar, waarom?

  • Het is ruiperiode

De meest voorkomende reden voor vachtverlies bij honden is de rui. Zo’n twee keer per jaar, in de herfst en in de lente, verliest een hond zijn vacht. Op die manier ruilt hij zijn winterjas voor zijn zomerjas en andersom. Geen reden tot paniek dus! 

  • Je Buddy krabt zich te pletter

Vlooien, mijten en voedselallergieën kunnen voor flink wat jeuk zorgen. Je hond kan dan heel fel beginnen te krabben. Dat kan zijn vacht doen uitvallen en zelfs kale plekken veroorzaken. In zulke gevallen kijk je best voor een vlooien- of mijtenbehandeling of hypoallergene hondenbrokjes.

  • Heeft je hond pijn, stress of angst? 

Als een hond pijn, stress of angst ervaart, kan zijn haar uitvallen. Om zichzelf te proberen kalmeren, begint je Buddy bovendien te likken aan zijn vacht. Wordt dit obsessief gedrag, dan kan dat het haaruitval versterken en zelfs kale plekken veroorzaken. 

  • Je Buddy heeft voedingsstoffen tekort

Als je hond te weinig voeding krijgt of als zijn brokjes niet voedzaam genoeg zijn, dan krijgt hij mogelijks te weinig voedingsstoffen binnen om zijn vacht gezond te houden. Daardoor zal zijn haar uitvallen en moeilijker teruggroeien.

5 tips om vachtverlies bij je hond te stoppen

5 tips om vachtverlies bij je hond te stoppen

1. Trakteer je hond op een deugddoende borstelbeurt

1. Trakteer je hond op een deugddoende borstelbeurt

Door de vacht van je hond te borstelen verspreid je de natuurlijke oliën die in zijn huid zitten. Daardoor is zijn vacht goed beschermd tegen schadelijke factoren van buitenaf. Natuurlijk voelt een borstelbeurt ook gewoon heerlijk! Let er wel op dat je met zachte hand borstelt om nieuwe of goede haren te sparen die wél nog dienst doen.

2. Behandel vlooien

2. Behandel vlooien

Heeft je hond last van vlooien? Behandel hem dan met een vlooienshampoo en kam zijn vacht door met een speciale vlooienkam. Zo ben je er zeker van dat je hem van alle krioelende beestjes verlost hebt. Gedaan met de jeuk, krabben en rondvliegende haren!

3. Elimineer allergenen

3. Elimineer allergenen

Jeuk, krabben en bijgevolg haaruitval kunnen symptomen zijn van een voedselallergie. Je hond reageert in dat geval overgevoelig op allergenen zoals graan of gluten. Met hypoallergene voeding maak je dus komaf met haaruitval!

4. Ga voor kwalitatieve eiwitten

4. Ga voor kwalitatieve eiwitten

Wist je dat tot 95% van je hond zijn vacht uit eiwitten bestaat? Geen wonder dus dat je hond voldoende proteïne moet eten als bouwstoffen voor zijn vacht. BuddyBites-hondenbrokjes bevatten daarom minimaal 28% eiwitten uit kip of lam, voor puppy’s tot wel 35%!

5. Dien je hond omega 3 en 6 toe

5. Dien je hond omega 3 en 6 toe

Ken jij de voordelen van zalmolie voor je hond? Zo werken de omega 3- en 6-vetzuren in zalmolie als ontstekingsremmers. Als je hond dus jeukende wondjes heeft op zijn huid waaraan hij krabt, dan zullen die dankzij zalmolie sneller genezen. Daarnaast bestaan er ook heerlijke voedingssupplementen voor honden die zorgen voor een glanzende vacht en gezonde huid.

Blijft je hond vacht verliezen?

Blijft je hond vacht verliezen?

Ga naar de dierenarts als de vacht van je Buddy na een flinke borstelbeurt en enkele weken kwalitatieve hondenvoeding nog steeds ongezond oogt. Mogelijks lijdt je hond aan een hormonale aandoening of een groter gezondheidsprobleem dat gevolgen heeft voor zijn vacht. Je dierenarts weet raad!


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

✓ Veel kwalitatieve eiwitten
✓ Kraakvers voor de beste smaak
✓ Veilig voor allergische honden

Meer artikels voor jou: