1. Blog
  2. »
  3. Puppy
  4. »
  5. 5 redenen waarom je puppy bijt!

5 redenen waarom je puppy bijt!

5 redenen waarom je puppy bijt!

Waarom bijt mijn puppy?

Wie aan een puppy denkt, denkt misschien spontaan aan liefde, onschuld, rustgevende wandelingen, speelsheid,… Puppy’s hebben nu eenmaal een zeer hoge schattigheids- en aaibaarheidsfactor. Maar laat je niet vangen aan zijn letterlijke en figuurlijke puppyoogjes! Want pups durven zich nu en dan wel eens te misdragen. Sabbelt je hond soms op een kabel? Verwart hij je vingers en tenen wel eens met een lekkere snack? Of ligt je gloednieuwe kussen aan flarden? Bijten wordt al snel geassocieerd met agressief gedrag. Maar vaak schuilt er iets heel onschuldigs achter. Dit zijn 5 mogelijke verklaringen waarom je puppy bijt.

1. Je puppy is oververmoeid

1. Je puppy is oververmoeid

Puppy’s hebben heel veel slaap nodig (sommige tot zelfs 22 uur per dag). Als je pup niet voldoende slaapt, kan hij in een ware diva veranderen. Hij weet dan vaak geen blijf met zichzelf en kan de zogenaamde ‘zoomies’ krijgen. In dat geval zal je hond beginnen springen, nippen (bijten) en snel heen en weer lopen. Als je dit gedrag herkent bij je pup, is hij waarschijnlijk oververmoeid. Zorg er daarom voor dat je hond op tijd en stond zijn schoonheidsslaapje krijgt. Op termijn zal je zien dat het ongewenste en chagrijnige gedrag vanzelf verdwijnt. 

Wat kan je doen?

  • Gun je puppy de slaap die hij nodig heeft. Breng hem tijdig naar zijn mandje of bench en laat hem pas vrij wanneer hij voldoende gerust heeft.
  • Let erop dat je je puppy overdag niet al te hard uitput. Over het algemeen geldt dat je pup 1 minuut per aantal weken dat hij oud is mag wandelen en/of spelen. Een puppy van 15 weken mag dus een kwartier bewegen per keer.
  •  Kort je wandelingen in.

2. Je puppy wil spelen

2. Je puppy wil spelen​

Puppybijten mag je niet verwarren met agressie. Bijten is heel natuurlijk puppygedrag. Jonge honden bijten vaak om te spelen. Ze hebben dan wel scherpe tandjes, maar ze zullen nooit doorbijten met de intentie om je pijn te doen. Wij als mens gebruiken voornamelijk onze ogen om de wereld te ontdekken, honden doen dat nu eenmaal met hun neus en mond. Hoewel het om louter speels gedrag gaat, maak je je pup best al op jonge leeftijd duidelijk dat hij niet in mensen mag bijten.

Vooral tijdens de tandwissel (rond de leeftijd van 4 à 5 maanden) zal je merken dat jouw puppy extra veel wil bijten. Als hij nieuwe tandjes krijgt, kan dat namelijk voor een ongemakkelijk gevoel zorgen. Een gewaarschuwd baasje is er twee waard! Sla daarom een extra voorraad speelgoed of kauwsnacks in waarop hij zich helemaal kan uitleven.

Wat kan je doen?

  • Leer je hond van jongs af aan dat mensen geen speelgoed of snack zijn.
  • Voorzie je pup van kauwsnacks.
  • Overlaad je hond met speelgoed waarop hij kan/mag bijten.
  •  Speel met je puppy zodra je merkt dat hij nood heeft om te bijten. Zo kan hij zich op iets anders focussen en wordt hij ook sneller moe.

3. Je puppy is bang

3. Je puppy is bang​

Veel puppy’s hebben last van verlatingsangst. Een hond is nooit graag alleen en wil liefst zoveel mogelijk tijd doorbrengen met zijn baasje. Als je hem alleen laat, kan het zijn dat hij uit angst en eenzaamheid in materiaal zal beginnen bijten. Leer je puppy daarom tijdig dat alleen zijn OK is en dat het baasje altijd zal terugkeren. Hoe je hem dat het best aanleert, lees je hier!

4. Je puppy verveelt zich

4. Je puppy verveelt zich​

Maar soms hoef je de oorzaak echt niet ver te zoeken. Vaak beginnen puppy’s te bijten uit pure verveling. Een puppy die zijn energie niet kwijt kan, kan gefrustreerd geraken. En een gefrustreerde hond kan nu eenmaal bijtgedrag vertonen. Je kan dat eenvoudig vermijden door jouw pup mentaal of fysiek moe te maken vooraleer je het huis verlaat.

Wat kan je doen?

  • Maak je pup fysiek een beetje moe: speel samen of maak een korte wandeling wanneer je merkt dat hij gefrustreerd geraakt.
  • Maak je pup mentaal moe door hem te laten zoeken naar een speeltje, verstoppertje te spelen of hem een hondenpuzzel te geven.
  • Trakteer je hond op een puppyveilige snack waarmee hij zich kan bezighouden.

5. Je puppy bijt instinctief

5. Je puppy bijt instinctief

We staan er soms niet bij stil maar honden zijn oorspronkelijk gekweekt om een functie uit te voeren (bv. jagen). Dat instinctief gedrag zal altijd in je pup blijven zitten en zo nu en dan eens aan de oppervlakte komen. Een herdershond zoals een Duitse Herder nipt misschien in je tenen of benen? Een jachthond zoals een Jack Russel heeft misschien de neiging om jouw kippen aan te vallen? Dat is nu eenmaal hun instinct.

Wat kan je doen?

  • Leer je pup zo vroeg mogelijk wat wel en niet mag! Wees zeer kordaat maar begin nooit te roepen of te straffen. Anders zal je hem alleen maar bang maken. 
  • Wil hij echt een functie uitvoeren? Zoek naar een hobby zoals speurwerk of tribal (het drijven van een bal) waarbij je pup dit gedrag kan uitvoeren op een gecontroleerde manier.
  • Loopt je puppy over van energie? Je kan zijn werkinstinct makkelijk omzetten in iets dat leerzaam is. Train een beetje of leer trucjes aan.

Is het bijtgedrag van je puppy gevaarlijk?

Is het bijtgedrag van je puppy gevaarlijk?

Het is belangrijk om na te gaan waarom je puppy bijt. Vaak heeft het een logische verklaring en wil het niet meteen zeggen dat jouw hond gevaarlijk is. Soms lijkt agressief gedrag op dominantie maar meestal is de oorzaak helemaal niet zo erg en heel goed bij te sturen. Maar jong geleerd is oud gedaan. Wees er daarom steeds vroeg genoeg bij zodat het ongewenste gedrag zich niet evolueert. Weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan je altijd de hulp van een trainer of een ervaringsdeskundige inroepen.

 

Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ook een Buddy worden?

Beantwoord 10 vragen over jouw puppy en ontdek welke voeding bij jouw hond past!

✓ Veel Vlees, Granen- en Glutenvrij
✓ Samengesteld door dierenartsen
✓ Gratis verzending

Rhodesian ridgeback pups in BuddyBites doos

Meer weten?

pyrenese mountain puppy

Je puppy socialiseren

De eerste drie maanden van je pups leven zijn heel belangrijk voor zijn ontwikkeling. Je puppy leert de wereld om zich heen kennen en vertrouwen.

Lees meer >>