1. Blog
  2. »
  3. Puppy
  4. »
  5. 5 stappen om je puppy zindelijk te maken

5 stappen om je puppy zindelijk te maken

5 stappen om je puppy zindelijk te maken

Puppy met toiletrol, maak je puppy zindelijk - BuddyBites

Als je een puppy in huis haalt, is de kans klein dat hij al volledig zindelijk is. Misschien heb je zelf al meegemaakt dat je puppy ongegeneerd zijn pootje opheft tegen je salontafel of een bruine verrassing achterlaat op je nieuwe vloerkleed. Leuk is natuurlijk anders! Maar neem het je viervoeter maar niet al te kwalijk. Het is heel normaal dat je pup in het begin zijn plasje nog niet zo lang kan ophouden. Het goede nieuws is dat je dit perfect kan trainen door je puppy zindelijk te maken. Met wat geduld en deze gouden tips wordt het een koud kunstje! 

Wat betekent ‘zindelijk’?

Als een puppy zindelijk is, kan hij zijn natuurlijke behoeften onder controle houden. Met andere woorden, de hond kan zelf bepalen wanneer hij zijn behoefte doet, en vooral – niet doet. Zo is een kind bijvoorbeeld zindelijk zodra het niet meer in zijn broek plast en zijn behoefte kan ophouden tot aan het toilet. 

5 stappen om je puppy zindelijk te maken

1. Let op het gedrag en lichaamstaal van je hond

De lichaamstaal van een hond bevat een schat aan informatie. Hou je puppy daarom de eerste weken nauwlettend in de gaten. Al snel zal je enkele typische gedragssignalen oppikken waardoor je weet dat hij zijn behoefte moet doen. Merk je bijvoorbeeld dat je hond verdacht lang op dezelfde plek rondsnuffelt? Of blijft hij maar rondjes lopen in dat ene hoekje? Dan is het hoog tijd voor een toiletbezoek!  

2. Maak je puppy zindelijk met een vaste plaats

Een puppy die nog niet zindelijk is, zal zijn behoefte doen waar en wanneer hij dat zelf wil. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een vast plekje uit te zoeken waar je hond zijn behoefte kan doen. Bij voorkeur kies je hiervoor een plaatsje buiten om geurtjes te vermijden. Als je een tuin hebt, kan dat dus gemakkelijk daar. Indien niet, dan kan je je puppy zindelijk maken door hem regelmatig mee naar buiten nemen voor een korte wandeling. Je kan ook puppy training pads gebruiken tijdens de zindelijkheidstrainingDat zijn wegwerpbare, waterdichte en absorberende vloermatjes waarop je puppy zijn plasje of poepje kan doen. Die zijn hygiënischer dan kranten die je vloer droog houden. 

Eens je een plekje gevonden hebt, is het een kwestie van je onvoorspelbare rakker heel goed in de gaten te houden en bliksemsnel te reageren: zodra je hond binnenshuis zijn behoefte doet of je de signalen herkent dat hij nodig moet, til je hem op en neem je hem mee naar zijn vaste ontlastplaats. Herhaal dit vaak genoeg zodat je pup na verloop van tijd deze plaats associeert met ontlasten. Na een tijdje zal je hond vanzelf naar die plaats huppelen als zijn blaas op springen staat.

3. Beloon je puppy om hem zindelijk te maken

Wees gul met beloningen en complimentjes telkens als je puppy zijn behoefte doet op de afgesproken plaats. Zo zal hij ontlasten op die specifieke plaats snel associëren met  positieve emoties. 

Omgekeerd werkt straffen bij een ongelukje alleen maar averechts als je je puppy zindelijk wil maken. De puppy zal helemaal niet inzien dat je boos wordt omwille van zijn plasje binnenshuis. Betrap je hem daarentegen op heterdaad? Dan kan je eens kordaat ‘foei’ zeggen en hem meenemen naar de plaats waar hij normaal zijn behoefte moet doen. 

4. Ruim uitwerpselen meteen op

Als je hond nog niet zindelijk is en zijn behoefte doet op een plaats waar het niet mag, dan ruim je de uitwerpselen het best zo snel mogelijk op. Als zijn uitwerpselen blijven liggen of de geurtjes er blijven hangen, is de kans groot dat hij er zijn vaste plas- of poepplaats van zal maken. Hou deze deze tip dus zeker in gedachten als je je hond zindelijk wil maken.

5. Je pup zindelijk maken doe je door routine te creëren

Laat je hond op regelmatige tijdstippen buiten, bijvoorbeeld na het eten, slapen en spelen. Naast deze vaste momenten zouden puppy’s s zeker elke twee uur eens hun pootjes moeten strekken, aangezien ze hun plasje nog niet lang kunnen ophouden. En we moeten je teleurstellen, ’s nachts gelden daar helaas geen uitzonderingen op.

Geef je puppy ook op vaste tijdstippen te eten om hem zindelijk te maken. Zo krijg je wat meer vat op zijn bioritme en zal je gemakkelijker kunnen voorspellen wanneer hij zijn behoefte zal moeten doen. Uiteraard is deze methode niet waterdicht. Hoe meer een hond namelijk in beweging is, hoe sneller hij zijn behoefte zal moeten doen bijvoorbeeld. 

Help, mijn puppy wordt maar niet zindelijk!

Er wordt wel eens gefluisterd dat je een hond in zes à acht maanden zindelijk kan maken. Vergeet niet dat de ene hond de andere niet is. Sommige honden hebben het geluk dat de blaas en kringspieren zich sneller ontwikkelen, waardoor ze binnen enkele dagen al zindelijk kunnen zijn. Andere hondjes hebben maanden nodig om hun behoeftes onder controle te krijgen. Maak je dus absoluut geen zorgen mocht jouw puppy er iets langer over doen om zindelijk te worden.

Steek je echter al maanden bloed, zweet en tranen in het zindelijkheidsproces van je puppy, zonder enige vooruitgang te merken? Dan kan het zijn dat er lichamelijk iets schort, bijvoorbeeld een blaasontsteking. Bezoek in zulke gevallen zeker je dierenarts als je zeker wil zijn.  


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom hondenvoeding van BuddyBites?

✓ Veel eiwitten
✓ Omega-3 en Omega-6
✓ Veilig voor allergische honden

Nog meer tips over de gezondheid van jouw hond?