1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Vacht
  6. »
  7. 5 tips voor de perfecte hondenvacht

5 tips voor de perfecte hondenvacht

5 tips voor de perfecte hondenvacht

5 tips voor de perfecte hondenvacht - BuddyBites

Regelmatig de vacht van jouw pluizenbol verzorgen, heeft tal van voordelen. Je raakt vertrouwd met het lichaam van je hond, waardoor je veranderingen onmiddellijk zal opmerken én je bouwt een band op voor het leven. Mooi meegenomen, niet? Lees hier 5 tips & tricks voor de perfecte hondenvacht en word een echte expert!

1. Borstel de hondenvacht

1. Borstel de hondenvacht

De hondenvacht regelmatig borstelen is essentieel om een gezonde en glanzende vacht te bekomen. Door te borstelen verwijder je dode huidcellen en zorg je ervoor dat de aanmaak van natuurlijke vetten gestimuleerd wordt. Deze natuurlijke vetten zorgen voor een mooie glans op de vacht van jouw hond. 

Hoe vaak je je hond moet borstelen, hangt wat af van het type vacht. Is jouw hond langharig? Probeer hem dan dagelijks te borstelen. Heeft jouw harige vriend eerder korte lokken? Dan volstaat het om je hond 2 à 3 keer te borstelen. Bekijk hier welke soorten hondenvachten er bestaan!

Een tweede aandachtspunt is de borstel zelf. Er bestaan heel wat varianten, en niet elke borstel is geschikt voor jouw type hond. Een plukborstel is bijvoorbeeld handig voor honden met lang en gekruld haar en honden die veel haar verliezen. Gebruik je een plukborstel voor kortharige honden? Let dan zeker op dat je de huid van je hond niet beschadigt. Een uitdunkam kan je dan weer gebruiken voor vachten met erge klitten. Ga dus eerst even op onderzoek uit vooraleer je vlijtig begint te kammen! 

2. Weg met parasieten

2. Weg met parasieten

Parasieten zijn kleine beestjes zoals vlooien of teken die zich nestelen in de vacht van jouw hond. Vlooien bijten zich vast in de huid en voeden zich met bloed. Een vlooienbeet jeukt, en is dus vervelend voor je hond. Geen paniek, je kan je hond beschermen tegen vlooien! Behandel hem preventief met een anti-vlooienmiddel. Er bestaan verschillende soorten middeltjes. Je brengt dus best even een bezoekje aan de dierenarts om de verschillende opties te overlopen. Heeft jouw hond al een gezonde vacht, en denk je dat hem niks kan overkomen? Niks is minder waar, ook goed verzorgde dieren zien vlooien als potentieel huisje.

Ook teken bijten zich vast in een hondenhuid en voeden zich met bloed. Eenmaal een teek voldoende bloed heeft opgezogen, laat hij vanzelf los. Een tekenbeet is pijnloos voor de hond, maar kan wel gevaarlijk zijn. Teken zijn namelijk mogelijke dragers van ziektes, denk maar aan de ziekte van Lyme. Gelukkig kan je jouw lieverd ook tegen teken beschermen, door middel van een antitekenmiddel. Daarnaast controleer je de vacht van jouw hond best ook vaak – bijvoorbeeld tijdens het borstelen – zeker als je hond een speelnamiddag heeft gehad in hoog graag of in het bos. Een teek kan je dan gemakkelijk verwijderen met een tekentang.

3. Lekker badderen

3. Lekker badderen

Je hond op de juiste manier wassen kan ook veel doen aan de gezondheid van zijn vacht. Je wast je hond best niet te vaak. Dan tast je namelijk de natuurlijke oliën aan die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de vacht. Je hond om de drie maanden wassen is ruim voldoende. 

Was je hond zeker niet te vaak met hondenshampoo. Eenmaal om de zes maanden volstaat. Deze shampoos zijn namelijk vrij dik, waardoor het makkelijk aan de bovenvacht blijft hangen. Was je je hond toch met een hondenshampoo? Kies dan voor een hypoallergene shampoo, die je aanlengt met water. Mensenshampoo is niet bestemd voor honden. Dit zorgt voor irritaties aan de huid en zal de gezondheid van een hondenvacht niet ten goede komen.

4. Gezonde snacks

4. Gezonde snacks

Hondenbaasjes weten het: beloningen voor je hond zijn belangrijk. Ze zijn handig tijdens het trainen, bovendien versterken ze de band tussen jou en je viervoeter. Omdat beloningen zo belangrijk zijn, kies je maar beter voor een gezonde snack.

Wat is dat dan, een gezonde snack? Gezonde snacks bevatten natuurlijke ingrediënten en zijn vrij van toegevoegde suikers. Ook zijn gezonde hondensnacks rijk aan gezonde voedingsstoffen, zoals zalmolie. Zalmolie wordt vaak gebruikt om de gezondheid van de huid en de vacht van je hond te verbeteren. In zalmolie zit Omega-3, dit bestrijdt huidirritaties en jeuk. Een ideaal middeltje dus om je hond te plezieren en hem een gezonde vacht te schenken!

5. Uitgebalanceerde hondenvoeding

5. Uitgebalanceerde hondenvoeding

Hondenhaar bestaat voor maar liefst 65 tot wel 95% uit eiwitten. Daarom vormt hondenvoeding met veel hoogwaardige eiwitten de basis voor een gezonde vacht. Een ander superfood voor je hond zijn lokken is zalmolie. Die is rijk aan omega 3 en 6, stoffen die ontstekingsremmend werken, komaf maken met huidschilfers en haargroei stimuleren. Wil je zorgen voor een echte vachtboost? Dan bestaan er nu ook Soft Chew vitamines.


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom hondenvoeding van BuddyBites?

✓ Veel eiwitten
✓ Omega-3 en Omega-6
✓ Extra zalmolie

Meer tips over de gezondheid van jouw hond?