1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Allergie
  6. »
  7. Heeft mijn hond een allergie?

Heeft mijn hond een allergie?

Heeft mijn hond een allergie?

hond met allergie krabt zichzelf

Evenals mensen hebben ook heel wat honden last van een allergie. Een vervelend iets voor zowel hond als baasje. Van het baasje vraagt het vaak wat moeite om te achterhalen met welke allergie de hond te kampen heeft, om zo een geschikte oplossing te vinden. Met het juiste professionele advies is dit ongemak zo verholpen!

Ontdek hieronder welke soorten allergieën voorkomen bij honden, wat de gevolgen zijn, en welke mogelijke remedies er zijn. 

Wat is een allergie?

Wanneer de hond blootgesteld wordt aan een ongekende stof, probeert het immuunsysteem de – mogelijks gevaarlijke – indringer uit te schakelen. Hierdoor kan het immuunsysteem in overdrive gaan. Dit kennen we als een allergische reactie. Een allergische reactie van een hond kan seizoensgebonden zijn, net zoals hooikoorts bij mensen.

Bepaalde hondenrassen zijn gevoeliger voor allergieën dan andere rassen. Krabt jouw mopshondje ook steeds achter zijn oren? Likt jouw Duitse herder voortdurend aan een bepaalde plek op zijn vacht? Dan bestaat de kans dat jouw lieveling ergens allergisch op reageert. Let hierbij vooral ook op de leeftijd van jouw hond. Is hij tussen de 1 à 3 jaar oud? Besteed hier extra aandacht aan, een allergie bij je hond ontwikkelt zich namelijk doorgaans op deze leeftijd.

Mogelijk gevolgen van een allergie

Wanneer je hond een bepaalde allergie heeft, kan dit vrij veel ongemak veroorzaken. De meest opvallende en meest voorkomende symptomen zijn jeuk, bijten en likken aan de poten, kop en liezen. In veel gevallen is een ontsteking van de huid een gevolg van de allergie. Dit kan leiden tot roodheid, korstjes, kaalheid en donkerverkleuring van de huid.  

Welke soorten allergieën kunnen honden hebben?

Er bestaan verschillende soorten allergieën bij honden. We kunnen de soorten allergieën onderverdelen in drie grote groepen.

Vlooienallergie

Een vlo is een zeer klein beestje dat, wanneer ze eet, speeksel in het bloed spuit. Op dit speeksel kunnen honden allergisch reageren. Dit soort allergie wordt gekenmerkt door heel veel jeuk en is vaak seizoensgebonden. Houden de symptomen van een allergie dus op na een periode van 6 maanden? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een vlooienallergie. Wil je de jeuk van je hond graag wat verlichten? Dan kunnen er tijdelijk enkele jeukwerende middelen aan je hond worden gegeven.

Atopie

Atopie is een huidziekte waarbij bepaalde stoffen in de omgeving van de hond een trigger kunnen zijn van een allergische reactie. Denk aan stoffen als pollen en huisstofmijt. Heb je het idee dat je hond ergens allergisch aan is, en heb je heel wat tapijt in huis liggen? Dan heeft je hond hoogstwaarschijnlijk last van atopie. Houd er ook rekening mee dat atopie vaak erfelijk is. Check dus zeker eens bij eventuele broertjes of zusjes!

Voedselallergie

Bij een voedselallergie is de hond allergisch aan bepaalde bestanddelen van het eten. Vaak uit deze allergie zich in jeuk. De jeuk kan zich beperken tot een bepaald deel van het lichaam, maar kan zich ook over heel het lichaam verspreiden. 

Mijn hond heeft een voedselallergie, wat nu?

Bij een voedselallergie is het mogelijk om aangepaste voeding te geven aan je hond. De hondenvoeding van BuddyBites bevat een hoog gehalte gehydrolyseerd vlees. Concreet betekent dit dat de eiwitketens in het vlees in hele kleine stukjes worden geknipt. Het immuunsysteem van de hond herkent deze stukjes niet als eiwitketens, waardoor er ook geen allergische reactie mogelijk is.

Ten tweede voegen we bij BuddyBites ook wat extra zalmolie toe. Zalmolie bevat heel wat omega 3 & 6. Dit zijn gezonde vetten die de algemene gezondheid van de vacht bevorderen, alsook bijdragen aan een goede werking van het immuunsysteem. De voeding van BuddyBites is bovendien op maat van jouw hond gemaakt. Reageert jouw hond dus toch allergisch op graan of gluten? Wij kunnen het weglaten of vervangen door hypoallergene alternatieven. Lees alles over het effect van BuddyBites op jouw hond, of ontdek hier ons volledige aanbod.


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom voeding van BuddyBites voor jouw allergische hond?

✓ Veilig voor allergische honden
✓ Extra zalmolie
✓ Gehydrolyseerd vlees

Nog meer weten over de gezondheid van je hond?