1. Blog
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Spijsvertering
 6. »
 7. Help, mijn hond geeft over! 8 oorzaken en oplossingen.

Help, mijn hond geeft over! 8 oorzaken en oplossingen.

Help, mijn hond geeft over! 8 oorzaken en oplossingen.

Help, mijn hond geeft over! Oorzaken en oplossingen.

Geeft jouw hond vaak over? Je Buddy de inhoud van zijn maag zien uitspuwen, dat is geen pretje. Voor hem al zeker niet! Braken kan vele oorzaken hebben, onschuldige en minder onschuldige. Ook wát je hond overgeeft, kan verschillen. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht en hoe jij of je dierenarts je hond kunnen behandelen. Scroll dus snel omlaag!

Om deze 8 redenen geeft je hond over

Om deze 8 redenen geeft je hond over

Braken bij je hond kan veel oorzaken hebben. Ook ziet de kots van je hond er niet altijd hetzelfde uit. Afhankelijk van de oorzaak van zijn probleem, zijn er ook verschillende behandelingen of oplossingen mogelijk. Hieronder geven we je de 8 meest voorkomende oorzaken als je hond overgeeft en wat je eraan kan doen!

1. Je hond heeft een lege maag

1. Je hond heeft een lege maag

Geeft je hond soms geel over? Dan braakt hij gal. Dat kan voorkomen bij honden met een lege maag. De spijsvertering van je Buddy maakt namelijk gal aan als hij lang niet gegeten heeft. Die irriteert dan weer de maag en maagwand waardoor hij moet overgeven. Over het algemeen niet erg schadelijk, maar wel vervelend natuurlijk. Vaak kan je je hond helpen door hem ‘s avonds nog een hapje te doen eten. Zo gaat hij niet op een lege maag slapen!

2. Je hond heeft indigestie

2. Je hond heeft indigestie

Geeft je hond wit schuim of slijm over? Dat kan wijzen op indigestie, dat is een verstoorde spijsvertering. Het resultaat: allerlei soorten maag- en darmklachten, zoals overgeven. Je hond kan indigestie krijgen om verscheidene redenen:

 • Je hond heeft iets verkeerds gegeten of gedronken, zoals chocolade
 • Je hond is allergisch voor bepaalde stoffen in zijn voeding, zoals lactose, graan, gluten, soja, kip of rund
 • Je hond krijgt te vette voeding
 • Je hond heeft een virale of bacteriële ontsteking in zijn spijsverteringsstelsel zoals gastritis, gastro-enteritis, pancreatitis

3. Je Buddy heeft te veel gegeten

3. Je Buddy heeft te veel gegeten

Als je hond te snel eet dan kan hij zich verslikken en bestaat de kans op verstikking. En wanneer hij daarbij ook te veel eet, voelt hij zich al snel héél ongemakkelijk. Om zichzelf op te luchten, zal hij dan proberen over te geven. 

Let er dus steeds op dat je hond aan een gecontroleerd tempo eet en dat hij beperkte toegang heeft tot voeding. Geef hem dus krokante hondenbrokjes, daarop moet hij langer kauwen. Ook kan je hem die geven in een anti-schrokbak – ook wel slowfeeder – of snuffelmat. En de ideale hoeveelheid voeding voor je hond? Die kan je hier te weten komen aan de hand van een tiental eenvoudige vragen.

4. Je hond drinkt te snel en/of te veel

4. Je hond drinkt te snel en/of te veel

Honden zijn vaak enthousiast als het gaat om eten en drinken. Als je Buddy te snel drinkt, dan kan hij zich verslikken en beginnen hoesten. Dat kan dan weer een braakreflex in gang zetten. Ook kan het zijn dat hij gewoon te veel water gedronken heeft en de overschot terug (onbewust) uitspuwt om plaats te maken in zijn maag. 

5. Je hond houdt niet van autoritten

5. Je hond houdt niet van autoritten

Wist je dat ongeveer 20% van de honden ooit wagenziek wordt? Net als bij mensen zijn de symptomen van wagenziekte bij je hond misselijkheid en soms overgeven. Daarnaast kan je Buddy beven, kwijlen en hijgen. Voor honden met reisziekte bestaan gelukkig heel wat preventieve medicijnen. Vraag je dierenarts om raad!

6. Je hond heeft maagzweren

6. Je hond heeft maagzweren

Een hond met maagzweren zal zich sloom en lusteloos voelen en vaak ook bloed overgeven. Oorzaken van maagzweren bij je hond kunnen zijn:

 • Langdurig extreme inspanning, zoals bij sledehonden
 • Maagontsteking (gastritis)
 • Langdurig pijnstillers toegediend krijgen
 • Tumoren en maagkanker

Vaak zijn maagzweren te genezen met maagzuurremmers. Vraag bevestiging aan je dierenarts als je vermoedt dat je hond met dit probleem te kampen heeft!

7. Je hond heeft een hormonaal probleem

7. Je hond heeft een hormonaal probleem

Een andere oorzaak als je hond vaak overgeeft, kan een hormonaal probleem zijn zoals suikerziekte. Dan neemt hij suikers in zijn voeding te weinig of niet op. Je hond heeft dan geen brandstof in zijn cellen en voelt zich al snel lusteloos. Andere symptomen van diabetes zijn veel plassen, voortdurend honger hebben, veel slapen, veranderingen in de vacht en… overgeven

8. Je hond is oververhit

8. Je hond is oververhit

Een van de symptomen van oververhitting bij honden is overgeven. Als je hond ook diarree heeft, hard hijgt en veel kwijlt, dan heeft hij het waarschijnlijk veel te warm. Dat kan potentieel levensgevaarlijk zijn! Zoek dus meteen verkoeling voor hem op en ga met spoed langs bij je dierenarts.

Met je brakende hond naar de dierenarts als hij ook deze symptomen vertoont!

Met je brakende hond naar de dierenarts als hij ook deze symptomen vertoont!

Wat als je hond naast overgeven bijvoorbeeld ook diarree en koorts heeft? Dan kan er meer aan de hand zijn. Hieronder sommen we enkele symptomen op van levensbedreigende aandoeningen die vaak gepaard gaan met overgeven. Noteer of en welke van onderstaande symptomen je hond nog heeft. Rep je dan met dit lijstje en je hond naar de dierenarts: 

 • Je hond drinkt niet
 • Je hond wordt sloom
 • Je hond maakt koorts
 • Je hond piept of jankt
 • Je hond geeft bloed over
 • Je hond plast opvallend veel
 • Je hond loopt sloom en/of wankel
 • Je hond heeft (bloederige) diarree
 • Je hond heeft een versnelde hartslag
 • Je hond heeft een harde, gezwollen buik
 • Je hond eet langer dan drie dagen niets of weinig
 • De slijmvliezen in de ogen of mond van je hond zien bleek


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

✓ Veel kwalitatieve eiwitten
✓ Kraakvers voor de beste smaak
✓ Veilig voor allergische honden

Meer artikels voor jou:

je hond leren om tussen de benen te lopen
Expert

Leer je hond tussen je benen lopen

https://youtu.be/LKDruht8Ykc?list=PLdp1Lhiz0g2LBoDImhJaGRImNXvfLk8iQ Kan je hond alle basiscommando’s en wil je hen eens iets anders aanleren? Dan is dit trucje misschien wel iets voor jou! Leer je

Lees meer >>