1. Blog
 2. »
 3. Puppy
 4. »
 5. Het dagschema van je puppy

Het dagschema van je puppy

Het dagschema van je puppy

puppy in zak

Net zoals de mens heeft ook een hond een eigen dagritme. Zo moet je puppy op geregelde tijdstippen slapen, eten, zijn behoefte doen en de pootjes strekken. Benieuwd hoe de ideale dag van een puppy eruitziet? Of heb je je altijd al afgevraagd hoeveel je pup moet slapen, hoe vaak je hem best uitlaat en of je hem überhaupt alleen mag laten? We nemen je mee op een dag uit het leven van Buddy en geven een voorbeeld van het ideale dagschema van je puppy.

Het ideale dagschema van je puppy

Het ideale dagschema van je puppy

Een dag uit het leven van Buddy! Je kan dit schema ook zelf als leidraad gebruiken voor je eigen puppy.

dagschema van een puppy

Hoeveel slaap heeft je pup nodig?

Hoeveel slaap heeft je pup nodig?

Wist je dat het grootste gedeelte van het dagschema van je puppy gevuld wordt met slaap? Een puppy slaapt ongeveer 20 uur per dag. Dat is erg veel. Puppy’s hebben nu eenmaal veel nieuwe indrukken en impulsen te verwerken, waardoor ze ook meer slaap nodig hebben. Naarmate je pup ouder wordt, zal je merken dat hij steeds minder slaap nodig heeft. Dit schema geeft je een idee van de hoeveelheid slaap die je pup ongeveer nodig heeft: 

LeeftijdUren slaap nodig (gemiddeld)
8 weken – 3 maand20u à 22u 
3 maand – 6 maand18u à 20u
6 maand – 1 jaar
(tot 2 jaar bij grotere rassen)
16u à 18u
Volwassen hond14u à 16u

Elke puppy is natuurlijk anders. De ene heeft al meer slaap nodig dan de andere. Maar één ding moet je altijd in je achterhoofd houden: ga er als baasje nooit vanuit dat je puppy uit zichzelf zal aangeven wanneer hij moe is. Sommige puppy’s weten niet van ophouden en zullen letterlijk spelen tot ze er slaperig bij neervallen. Vermijd dat het zover komt en laat je puppy op tijd rusten. Merk je een van de onderstaande signalen op? Dan is het hoog tijd om je puppy naar zijn bench of mandje te begeleiden:

 • Je merkt verandering op in zijn karakter
 • Je puppy luistert niet goed meer
 • Je puppy is drukker dan normaal en vertoont bijtgedrag
 • Je puppy wordt slomer, langzamer 
 • Je puppy gaat uit zichzelf liggen
 • Je puppy zijn ogen zijn rood
 • Je puppy geeuwt
 • Je puppy wil niet meer eten
 • Je puppy heeft wallen onder de ogen
 • Je puppy hijgt meer dan normaal
 • Je puppy geeft over (teken van oververmoeidheid)

Hoe vaak mag je je pup uitlaten?

Hoe vaak mag je je pup uitlaten?

Als je net een puppy in huis hebt, kan je waarschijnlijk niet wachten om ermee te pronken door de straten. Hoogstwaarschijnlijk wordt je Buddy je nieuwe trouwe wandelpartner. Houden zo! Het is heel belangrijk dat je puppy regelmatig de pootjes strekt. Het is goed voor zijn gezondheid, voor de socialisatie en om zindelijk te worden. Bovendien is het ook de ideale manier om hem aan de lijn te leren lopen.

Wandel kort, maar krachtig

Wandel kort, maar krachtig

Je kan je puppy tot wel 4 of 5 keer per dag uitlaten zonder zijn botten te overbelasten. Wil je je pup meenemen op een lange avondwandeling op het strand? Dan zullen we je helaas moeten teleurstellen. Puppy’s zijn nog volop aan het ontwikkelen en zijn vrij snel uitgeput. Gun de spieren en gewrichten van je puppy daarom wat tijd om sterker te worden. Begin met korte, rustige wandelingen van enkele minuutjes en bouw dat geleidelijk aan op.

Er bestaat een makkelijke vuistregel om de exacte duur van je wandeling te berekenen: de leeftijd van je puppy (in weken) = het aantal minuten dat je hond per keer mag wandelen. Buddy is bijvoorbeeld 10 weken oud en mag daarom gedurende maximaal 10 minuten per keer uitgelaten worden. Merk je dat je pup sneller moe wordt? Dan kort je de wandeling best in. 

Je puppy laten wandelen met een halsband, harnas of tuig?

Je puppy laten wandelen met een halsband, harnas of tuig?

Om je puppy onder controle te houden en te vermijden dat hij plots zomaar wegloopt, is het aangeraden om hem aan de lijn te houden. Doe je dat nu best met een halsband of harnas/tuig? Alle opties zijn even goed! Dit zijn de voor- en nadelen:

 • Halsband

Bij een goede halsband passen er ongeveer 2 vingers tussen de band en de hals van je pup. Zo heeft je puppy nog voldoende ruimte om te bewegen zonder dat hij zich los kan wringen.

 • Harnas/tuig

Een harnas of tuig wordt rond het lichaam van de hond vastgemaakt. In tegenstelling tot een halsband is de nek dus helemaal vrij. Bij puppy’s raden we een Y-harnas aan omdat de ledematen dan zo min mogelijk belast worden. Dat is natuurlijk essentieel voor puppy’s in volle groei.

Mag ik mijn puppy overdag alleen laten?

Mag ik mijn puppy overdag alleen laten?

Puppy’s zijn heel sociale wezens en hebben nood aan veel interactie en aandacht. Maar ook jij als baasje wil waarschijnlijk zo veel mogelijk tijd met je hond doorbrengen. Toch zal je ook me-momentjes  voor je puppy in zijn dagschema moeten inplannen die hij alleen moet doorbrengen. En daar begin je best zo vroeg mogelijk mee! Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Misschien kunnen deze 5 tips je op weg helpen: 

1. Start met korte intervallen

1. Start met korte intervallen

Leid je pup naar zijn bench of mand en verlaat de kamer. Kom na enkele minuten terug en beloon je puppy. Als hij een beetje piept, wacht dan tot hij daarmee stopt alvorens hem te belonen. Als hij zaken kapot bijt of niet kan ophouden met piepen, wil dat zeggen dat je te lang wegbleef. Straf je pup niet omdat hij angstig was, maar bouw de training iets rustiger op.

2. Alleen zijn is ook leuk

2. Alleen zijn is ook leuk

Voorzie veilig speelgoed zoals puzzels en kauwspeelgoed waarmee je puppy zich kan bezighouden. Zo zal hij merken dat alleen zijn eigenlijk zo slecht nog niet is. 

3. Neem geen uitgebreid afscheid

3. Neem geen uitgebreid afscheid

Hoe moeilijk en hartverscheurend het misschien ook is, neem geen uitgebreid afscheid van je hond. Dat maakt het voor je puppy alleen maar pijnlijker. Verlaat gewoon rustig de kamer zodat je hij niet ongerust wordt. Blijf ook rustig als je thuis komt en wacht tot je puppy zelf helemaal gekalmeerd is voor je hem begroet. 

4. Houd geen vaste routine aan

4. Houd geen vaste routine aan

Puppy’s zijn niet van gisteren. Ze houden je constant in de gaten en leren ongelofelijk snel. Zo zal hij gauw wel doorhebben wanneer je hem zal verlaten (bv. als hij sleutels hoort kletteren, als hij ziet dat je je jas aantrekt of als hij de deur hoort toeslaan). Laat je puppy alleen op willekeurige momenten en blijf nooit even lang weg.

5. Maak je puppy moe voor je vertrekt

5. Maak je puppy moe voor je vertrekt

Een slapende puppy is een gelukkige puppy! Maak je puppy moe. Speel een beetje, knuffel of laat hem uit voor je vertrekt. Begeleid je pup naar zijn slaapplek en verlaat rustig de kamer. Wanneer hij terugkeert uit dromenland, ben jij misschien al terug!

Werk je fulltime of moet je het huis langdurig verlaten? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen om het ideale dagschema van je puppy na te streven. Kijk eens lief in de ogen van een familielid, buur, vriend of dogsitter om zich te ontfermen over je puppy totdat je terug bent. Wist je trouwens dat het in sommige bedrijven, waaronder BuddyBites, toegestaan is om je Buddy mee te nemen naar de werkvloer? Overleg met je baas wat de mogelijkheden zijn.

Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ook een Buddy worden?

Beantwoord 10 vragen over jouw puppy en ontdek welke voeding bij jouw hond past!

✓ Veel Vlees, Granen- en Glutenvrij
✓ Samengesteld door dierenartsen
✓ Gratis verzending

Rhodesian ridgeback pups in BuddyBites doos

Meer weten?

Waarom bijt mijn puppy?

5 redenen waarom je puppy bijt!

Wie aan een puppy denkt, denkt misschien spontaan aan liefde, onschuld, rustgevende wandelingen, speelsheid,… Puppy’s hebben nu eenmaal een zeer hoge schattigheids- en aaibaarheidsfactor. Maar

Lees meer >>
pyrenese mountain puppy

Je puppy socialiseren

De eerste drie maanden van je pups leven zijn heel belangrijk voor zijn ontwikkeling. Je puppy leert de wereld om zich heen kennen en vertrouwen.

Lees meer >>