1. Blog
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Vacht
 6. »
 7. Hoe vaak mag ik mijn hond wassen?

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen?

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen?

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen? BuddyBites

Niets is leuker dan je hond knuffelen! Of toch als hij fris ruikt. Begint hij dan toch zijn aroma te verspreiden? Dan is het tijd voor een badje! Maar hoe vaak mag je je hond eigenlijk wassen? En hoe zorg je ervoor dat zijn vacht niet meer zo snel gaat stinken? Lees snel verder, want wij geven de antwoorden!

3 factoren die bepalen hoe vaak je je hond mag wassen

3 factoren die bepalen hoe vaak je je hond mag wassen

1. Vachttype

Hoe meer vacht, hoe vaker een hondenbadje? Niets is minder waar. Zo moeten naakthonden vaker gewassen worden dan poedels. De wasfrequentie en mate van vachtverzorging worden mee bepaald door het vachttype van je hond:

 • De korte vacht van een windhond, American stafford of dalmatiër heeft vaak genoeg aan een rubberen borstel. Je wast je kortharige Buddy verder best maar 1 tot 2 keer per jaar.
 • De ruwharige vacht van een border terriër of ruwharige teckel is waterproof en was je beter niet vaker dan 1 tot 2 keer per jaar. Af en toe borstelen of handmatig oude haren plukken zou voldoende moeten zijn.
 • Heeft je golden retriever of bordercollie in de modder gerold? Spoel zijn dubbellaagse vacht uit zonder shampoo met lauw water, laat drogen en borstel goed door. Verder mag je hem 2 tot 4 keer per jaar wassen. Blaas de losse haren weg met de haardroger (op lauwe stand).
 • Liefhebbers van de zijdezachte shih tzu, maltezer of yorkshireterriër weten dat hun langharige zijdevacht klitgevoelig is. Dagelijks borstelen en maandelijks wassen is de boodschap!

2. Favoriete hobby's

Plonst je Buddy regelmatig in hondenzwemvijvers, speelt hij graag in het zand of rolt hij het allerliefst in de composthoop van de buren? Als je je hond niet genoeg wast, kan hij last krijgen van een stinkende vacht, kriebelende beestjes en vuilophoping. Op tijd en stond een extra badje voor deze speelse rakkers is dus geen overbodige luxe.

3. Vlooien en huidproblemen

Als je Buddy last heeft van vlooien of een huidaandoening, dan moet je hem behandelen met een medicinale shampoo. Je dierenarts weet je te vertellen welke shampoo je best gebruikt en hoe vaak je je Buddy onder de douche zet.

Tips om je hond minder vaak te moeten wassen

Tips om je hond minder vaak te moeten wassen

 • Kies kwalitatieve hondenvoeding

Wist je dat kwalitatieve hondenvoeding aan de basis ligt van een gezonde, welriekende hondenvacht? Lees meer over de juiste voeding voor de vacht van je hond.

 • Gebruik lauw water en af en toe een zachte shampoo

Om de natuurlijke vetten op de huid en in de vacht van je hond niet aan te tasten, gebruik je best lauw water en af en toe een zachte, geurloze shampoo. Pups jonger dan 12 weken was je trouwens steeds alleen met water. 

 • Spoel je Buddy’s vacht goed uit

Spoel alle zeepresten uit je Buddy’s lokken zodat er niets achterblijft op zijn huid. Anders zal hij al snel te kampen hebben met jeuk, irritaties en eczeem.


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding voor een stralende vacht

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

✓ Veel kwalitatieve eiwitten
✓ Hypoallergene samenstellingen
✓ Omega 3 en 6 uit koudgeperste zalmolie

Meer artikels voor jou: