1. Blog
 2. »
 3. Puppy
 4. »
 5. Hoeveel moet een puppy bewegen?

Hoeveel moet een puppy bewegen?

Hoeveel moet een puppy bewegen?

Hoeveel moet een puppy bewegen? - BuddyBites

Al spelend leert je puppy zijn bewegingen te coördineren en te timen. Zo wordt hij wendbaar en gaat hij als volwassen hond niet overal tegenaan lopen. Te veel beweging daarentegen zal je pups groeiproces verstoren en voor onherstelbare schade zorgen. Maar hoeveel moet je puppy precies bewegen? Lees verder, want dat ontdek je hier!

Hoeveel moet mijn puppy bewegen?

Hoeveel moet mijn puppy bewegen?

Bij puppy’s vraag je je beter af hoeveel ze mógen bewegen. Ze zijn immers in volle groei en hebben nog fragiele gewrichten en botten. Wees daarom voorzichtig met lichaamsbeweging en hou rekening met volgende factoren zodat hij zonder kleerscheuren volwassen kan worden:

1. Kleine of grote hond?

1. Kleine of grote hond?

 • Kleine hond

Wist je dat kleine honden sneller groeien dan grote? Zo zijn ze al vroeg volgroeid en kunnen hun gewrichten en botten snel meer beweging aan. Een chihuahua bijvoorbeeld kan daarom al na 10 maand starten met agilitytraining. Anderzijds mag je puppy’s van kleine hondenrassen geen kilometers laten wandelen omdat hun korte pootjes snel moe zullen worden. 

 • Grote hond

Puppy’s van grotere hondenrassen kunnen dan wel weer mee op langere wandelingen. Met weinig stappen komen zij namelijk al ver. Aan de andere kant kan een Berner sennen-puppy bijvoorbeeld pas ten vroegste vanaf zijn tweede levensjaar starten met hondensport. Zijn gewrichten en botten hebben immers tot dan nodig om sterk genoeg te worden voor intensieve lichaamsbeweging. 

2. Piepjong of bijna volgroeid?

2. Piepjong of bijna volgroeid?

Als algemene vuistregel kan je stellen dat je puppy per levensmaand ongeveer 5 minuten fysieke activiteit aankan en nodig heeft. En dat 3 à 4 keer per dag. Om je een voorbeeld te geven: een puppy van 3 maand kan je 15 minuten mee op wandel nemen op verschillende momenten doorheen de dag.

3. Ras en hittetolerantie?

3. Ras en hittetolerantie?

Vooral kortsnuitige hondenrassen zoals de Franse bulldog raken snel oververhit bij veel lichaamsbeweging. Door hun korte snuit wordt hijgen wat lastiger waardoor ze moeilijker afkoelen. Hou je kortsnuitige puppy dus in toom, want als onstuimige jongeling kent hij zijn grenzen nog niet!

4. Soort activiteit?

4. Soort activiteit?

Hoeveel je puppy mag bewegen, dat hangt ook af van de soort lichaamsbeweging. Het liefst vermijd je intensieve activiteiten zoals agilitytraining, traplopen, explosief apporteren en langs de fiets lopen totdat je puppy volgroeid is. Wil je weten wanneer je puppy volwassen is? Lees dan zeker ook deze blog.

Als je de vuistregel van 5 minuten lichaamsbeweging per levensmaand volgt, kan je met je puppy probleemloos:

 • korte wandelingen maken met voldoende rustpauzes,
 • denk- en zoekspelletjes spelen (denksport is ook sport!),
 • spelen met speelgoed dat niet stuitert, zoals touwtrekken,
 • lopen op een wankele ondergrond zoals een plank op een hoopje zand,
 • over lage hindernissen lopen, in combinatie met vreemde ondergrond.

Hou je puppy in topvorm met de juiste voeding!

Hou je puppy in topvorm met de juiste voeding!

Om je puppy te ondersteunen tijdens zijn dagelijkse spel- en wandelmomentjes, heeft hij de juiste puppyvoeding nodig. Die moet in eerste instantie voldoende calorierijk zijn zodat hij aan een mooi tempo kan groeien. Daarnaast zijn ook eiwitten, calcium en fosfor essentieel voor je puppy, want die zorgen voor stevige, stabiele botten en gewrichten op volwassen leeftijd.

BuddyBites hondenvoeding voor puppy’s bevat daarom ongeveer 35% eiwitten aangevuld met calcium en fosfor. Is je puppy volgroeid? Dan passen wij automatisch de samenstelling van je hond aan zodat die past bij zijn nieuwe levensfase. Zo krijgt hij op elke leeftijd de juiste voedingsstoffen! Wil je ook een voedingsplan op maat van jouw hond, klik dan hier.

 


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Puppyvoeding op maat

Waarom BuddyBites puppyvoeding?

Groeit mee met je hond
✓ De juiste calcium-fosforverhouding
✓ 35% kwalitatieve, dierlijke eiwitten

Meer artikels voor jou:

pyrenese mountain puppy
Puppy

Je puppy socialiseren

De eerste drie maanden van je pups leven zijn heel belangrijk voor zijn ontwikkeling. Je puppy leert de wereld om zich heen kennen en vertrouwen.

Lees meer >>