
Welke voeding mag mijn hond niet eten?
Een liefdevol valentijnsdiner voor je hond? ❤️ Opgelet, deze 5 smakelijke valentijnshapjes zijn giftig!
Onze hond is onze beste vriend en daar hebben we alles voor over: we wandelen met hem (ja, ook als het eens regent), nemen hem mee naar de kapper en geven hem een warme thuis. Waarschijnlijk ben je ook – net zoals ons – al eens op zoek gegaan daar de beste voeding voor jouw hond. Maar als je dan die ideale hondenvoeding gevonden hebt; hoeveel mag je je hond daar dan van geven? Hoe weet je dat je pup geen honger meer zal hebben? Mag je een extra koekje geven of moet je die smekende ogen toch weerstaan? Benieuwd wat de ideale portie is voor jouw hond? Lees dan zeker verder!
De hoeveelheid voeding die je hond mag eten, hangt af van heel wat factoren: rasgrootte, leeftijd, gewicht, castratie of sterilisatie, zwangerschap en de activiteiten van je hond. Daarnaast doet niet alleen de hoeveelheid eten er toe, maar ook de kwaliteit van de ingrediënten.
Het ras van de hond is een van de belangrijkste factor om te bepalen hoeveel voeding je hond mag eten. Hoe groter het ras van je hond, hoe meer hij over het algemeen mag eten. Een golden retriever zal dus logischerwijs meer mogen eten dan een chihuahua.
Pups moeten zich nog volop lichamelijk en mentaal ontwikkelen. Ze hebben dan ook voldoende voedingsstoffen nodig om snel te leren en de wereld te ontdekken.
Over het algemeen houden pups van eten. In tegenstelling tot volwassen viervoeters hebben ze nog geen interne klok die hen vertelt wanneer het ontbijt, lunch en avondeten is. Net daarom is het tijdens de eerste maanden belangrijk om steeds op vaste tijdstippen te voederen. Tot zes à twaalf maanden is het aangeraden de dagelijkse hoeveelheid te spreiden over drie maaltijden per dag. Daarna kan je overschakelen naar twee maaltijden per dag (’s ochtends en ’s avonds).
Aangezien pups ongelooflijk snel groeien en dan uiteraard ook zwaarder worden, hebben ze ook een grotere voedingsbehoefte. Daarom is het nuttig om je hond maandelijks te wegen en zijn porties aan te passen. Contacteer onze online dierendokter als je hierover vragen hebt!
Bij oudere honden is het dan weer omgekeerd. Hun metabolisme wordt steeds trager dan bij volwassen honden. Hierdoor komen ze sneller bij als je dezelfde voeding blijft gebruiken. Je geeft dus beter iets minder, of schakelt over op een caloriearme voeding zodat dat extra koekje er toch nog bij kan!
Puppy-oogjes zijn ongelofelijk moeilijk om te weerstaan, dat weet iedereen! Toch is het belangrijk om niet teveel snacks en extraatjes tussendoor te geven. Dertig tot veertig procent van de Europese honden is namelijk obees.
Tal van gezondheidsproblemen zijn gekoppeld aan obesitas. De gewrichten en botten van je hond moeten meer gewicht dragen waardoor de kans op artrose toeneemt. Te dikke honden hebben bovendien een grotere kans op – onder andere – hartziektes en diabetes.
Als je je hond een extra koekje of snack geeft tussendoor, geef dan ook wat minder voeding tijdens de maaltijd. Zo hou je je viervoeter fit en gezond.
Hoe weet je nu of je hond een gezond gewicht heeft? Ga achter je hond staan en voel aan de zijkant van zijn ribben. Als je de ribben ziet is je hond te mager. Als je de ribben van je hond voelt, dan is je hond op een goed gewicht. Als je te hard moet drukken vooraleer je de ribben voelt, dan is je hond te zwaar. Opgelet, bij sommige hondenrassen is het normaal dat je de ribbel een beetje ziet, terwijl die wel een goed gewicht heeft. Twijfel je toch of je hond te mager of te dik is? Stuur ons een mailtje met hun gewicht en enkele foto’s en wij helpen je verder.
Door te bewegen verbruikt je hond energie. Die energie haalt je hond uit de eiwitten, vezels en koolhydraten in hun voeding. Hoe meer je hond beweegt, hoe meer voeding hij dus nodig heeft. Idealiter ga je elke dag 2 keer een half uurtje met je hond gaan wandelen. Heb je een heel actieve hond of doen jullie aan sport? Dan is het belangrijk dat je hond voldoende energie krijgt uit eiwitten. Bekijk daarom zeker het eiwitgehalte bij het kiezen van de juist hondenvoeding.
Door castratie en sterilisatie wordt het metabolisme en de stofwisseling veel trager. Daardoor heeft gecastreerde reu of gesteriliseerde teef zo’n 25%-30% minder energie en voeding nodig. De eetlust neemt echter toe. Je hond heeft minder energie (en dus voeding) nodig, dus als je dezelfde hoeveelheid geeft, wordt de overtollige energie opgeslagen in de vorm van vet. Je hond wordt dan geleidelijk aan dikker en dikker. Let dus goed op hoeveel voeding je geeft aan je hond na castratie of sterilisatie. Vergeet dit zeker niet aan te passen op je online BuddyBites account zodat wij de voeding kunnen herberekenen.
Ben je in blijde verwachting van een nestje pups? Geweldig! In totaal is je hond ongeveer negen weken zwanger. De eerste vijf weken van de zwangerschap heeft je hond geen extra energie nodig en mag je dezelfde voeding en voedingshoeveelheid geven. Na vijf weken beginnen de pups flink te groeien in de buik en heeft je drachtige teef extra energie nodig. Je hond mag dan uiteraard ook meer voeding eten. Elke week na de zesde mag je de portie van je mama-in-spe verhogen met tien tot vijftien procent.
Een voorbeeldje: stel dat je teef gewoon is om 500 gram/dag te eten, dan geef je je hond in week zes van de zwangerschap 550 gram, in week zeven 620 gram, in week acht 700 gram en in week negen 800 gram. Vanaf week zes verdeel je de porties het best over drie tot vier maaltijden per dag. Contacteer onze online dierendokter voor meer informatie. Bekijk zeker ons fokkerprogramma zodat je je pups en hun toekomstige baasjes kan verwennen.
Het is belangrijk om te weten welke ingrediënten er in jouw hondenvoeding zitten. Je hond verdient enkel het allerbeste, toch? Vele hondenvoedingsmerken gebruiken goedkope vullers of kunstmatige toevoegsels. Deze zijn niet goed voor de gezondheid van je hond.
BuddyBites werkt enkel met kwalitatieve ingrediënten van lokale oorsprong en gebruikt geen kunstmatige toevoegsels of extra zouten. Op deze pagina lees je meer over onze ingrediënten en vergelijken we de meest voorkomende hondenvoedingsmerken.
Hoe zit het nu met de ideale portie voor jouw hond? Wij hebben het voor gemakkelijk gemaakt voor je. Vul aan de hand van tien korte vragen het profiel van je hond in en wij berekenen hoeveel voeding jouw hond mag eten en nodig heeft. Daarnaast berekenen we ook de dagelijkse calorieën, eiwitten, vezels en vetten voor jouw hond en stellen we de ideale voeding op maat samen. Zin om BuddyBites uit te proberen? Je krijgt nu 30% korting op je eerste pakket!
Beantwoord 10 vragen over jouw hond en ontdek welke voeding bij jouw hond past!
✓ Veel Vlees, Graanvrij, Extra Zalmolie
✓ Samengesteld door dierenartsen
✓ Gratis verzending
Een liefdevol valentijnsdiner voor je hond? ❤️ Opgelet, deze 5 smakelijke valentijnshapjes zijn giftig!
Help! Mijn hond is een moeilijke eter. Wat zijn de mogelijke oorzaken? En wat kan ik er aan doen?
30%-40% van de honden hebben obesitas, meestal zonder dat het baasje dit weet. Hoe komt dit?
Pagina’s
Partners
Ontvang gratis gezondheids- en voedingstips!
Nog vragen?
Mail: info@buddybites.be
Bel: 0032 472 90 90 39
(ma-vrij: 8u-17u)