1. Blog
  2. »
  3. Online Hondenschool
  4. »
  5. Basis
  6. »
  7. Leer je hond aan de lijn lopen

Leer je hond aan de lijn lopen

Leer je hond aan de lijn lopen

leer je hond aan de lijn lopen met deze handige tips

Wandelen met je hond is een van de beste manieren om een band te krijgen met je hond, en een nog betere manier om je Buddy wat stoom te laten afblazen. Wat begint als een leuke activiteit, kan echter snel omslaan in een last als je je achter een trekkende hond aan moet hollen. Het is daarom belangrijk dat je je hond van in het begin leert om aan de leiband te lopen, maar uiteindelijk kan elke hond dit ook op latere leeftijd leren.

Consistentie is alles

Consistentie is alles​

Er zijn verschillende manieren om je hond aan de lijn te leren lopen. Welke methode het beste werkt, is afhankelijk van je hond en wat het beste werkt voor jullie. Wat ze echter allemaal gemeenschappelijk hebben, is dat het uiterst belangrijk is dat je consistent bent in je training. Het is de bedoeling dat het trekken in de ogen van je hond nutteloos wordt, en dat mooi meelopen beloond wordt. Als je maar af en toe de trainingstechnieken uit deze blog toepast, leer je je hond dat trekken toch kan lonen en zal die daar ook niet mee stoppen.

Trekken is stilstaan

Trekken is stilstaan​

Je hond aan de lijn leren lopen, dat is eigenlijk: ervoor zorgen dat hij niet meer trekt. Hoe je hem dat afleert? Door te stoppen met wandelen zodra je hond trekt. Als de lijn terug slap wordt – wat in het begin waarschijnlijk per toeval zal gebeuren – beloon je je hond met aanmoedigingen of eventueel een koekje en wandel je verder. Dit blijf je herhalen, elke keer de lijn strak komt te staan. Na een tijdje zal je hond leren dat trekken averrechts werkt en rustig wandelen veel leuker is. 

Je zal dit stap voor stap moeten opbouwen. Bij sommige honden kan je elke keer vijf stappen extra zetten, bij andere zal je veel frequenter moeten stoppen. Betekent dit dat je de eerste keren maar een of twee stappen per keer vooruit komt? Waarschijnlijk wel, maar geef niet op! uiteindelijk komen jullie er wel.

Trekken is achteruit gaan

Trekken is achteruit gaan

Een variant op de vorige oefening, is het achteruit lopen in plaats van stoppen. Zo raakt je hond steeds verder van zijn doel vandaan, in plaats van er dichter bij te komen. Je hond bereikt dus exact het tegenovergestelde van wat hij wil! Ook hier wacht je tot je hond weer netjes naast je komt lopen. Dan beloon je hem en gaan jullie weer de juiste richting uit. 

Belonen, belonen, belonen!

Belonen, belonen, belonen!

Het is dan wel belangrijk om een hond te leren wat hij niet mag, maar nog veel belangrijker om te leren wat hij wel mag. Bij het trekken aan de lijn heeft je hond vaak gewoon niet door hoe het dan wel moet. Door je hond dit te leren, geef je hem een alternatief voor het trekken. Dit doe je door je Buddy uitgebreid te belonen als hij doet wat je wil; namelijk mooi naast jou lopen! 

Beloon je hond wanneer hij spontaan naast je loopt, laat op willekeurige momenten wat brokjes vallen of lok je hond naar je zijde met een koekje. De plek naast jou wordt zo de leukste plek die er is! In het begin kan je hier zeer veel voor belonen. Als je hond door heeft wat je van hem wil, kan je de beloning langzaam afbouwen. Zorg er voor dat de beloning nooit helemaal verdwijnt, ander kan het trekken gewoon weer terugkeren! Vaak is actief bezig zijn met je hond tijdens de wandeling al genoeg hiervoor.

Herhaal je training regelmatig en geef niet op, het duurt vaak een hele tijd eer je hond bepaald gedrag helemaal onder de knie heeft, maar dan is de voldoening achteraf natuurlijk eens zo groot. Succes!

Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
koekjesrol buddybites

Ontdek de BuddyBites koekjesrol

Nog meer trucjes leren?