
5 redenen waarom je puppy bijt!
Wie aan een puppy denkt, denkt misschien spontaan aan liefde, onschuld, rustgevende wandelingen, speelsheid,… Puppy’s hebben nu eenmaal een zeer hoge schattigheids- en aaibaarheidsfactor. Maar
De eerste drie maanden van je pups leven zijn heel belangrijk voor zijn ontwikkeling. Je puppy leert de wereld om zich heen kennen en vertrouwen. Tijdens zijn ontdekkingsreis komt hij in contact met heel wat nieuwe prikkels en indrukken waar hij stap voor stap mee leert omgaan. Dit gewenningsproces heet socialisatie en is van onschatbare waarde. Je kan met het socialiseren van je puppy dan ook niet vroeg genoeg beginnen. We leggen je uit wat socialisatie precies inhoudt en hoe je je puppy socialiseert.
Het doel van socialisatie is om je pup te leren wennen aan zijn omgeving en andere dieren en mensen. Dat gebeurt in twee grote fasen. De eerste 12 weken is je puppy uiterst nieuwsgierig en zal hij zoveel mogelijk van de wereld proberen ontdekken. Daarna begint je pup alles te wantrouwen waarmee hij daarvoor in aanraking is gekomen. Deze fase duurt ongeveer tot hij een half jaar oud is.
Het is belangrijk dat je je pup niet overprikkelt tijdens het hele socialisatieproces. Neem kleine stapjes en laat hem heel geleidelijk aan kennis maken met zijn omgeving. Herhaal elke nieuwe ervaring ook. Eén enkele ontmoeting is voor je pup niet genoeg om het zich blijvend te herinneren. Het vergt een goede planning en voorbereiding, maar op latere leeftijd zal je puppy (en jijzelf) er ruimschoots de vruchten van plukken!
De eerste twee maanden vindt de socialisatie plaats in de roedel en nabije omgeving. Het is een zeer belangrijke fase voor het latere gedrag van je hond. Je pup is in deze fase onbevangen, nieuwsgierig en klaar om de wereld te ontdekken. De socialisatie van je pup begint dus al bij de fokker. Net daarom is het zo belangrijk om de juiste fokker uit te kiezen. Je pup moet opgroeien in een hygiënische, sociale omgeving waarbij hij blootgesteld wordt aan de vreemde geluiden van de buitenwereld. Anders is de kans op een asociale pup groot en zal hij op latere leeftijd gestrest, angstig en agressief overkomen.
Begin met je gezinsleden. Laat je puppy even snuffelen aan zijn nieuwe huisgenoten zodat hij hun geur in zich kan opnemen. Heb je kinderen in huis? Let dan extra op! Een hond ziet een kind vaak als een bedreiging. Laat je pup daarom van in het begin stap voor stap met je kinderen in contact komen. Als je het rustig aanpakt, zal je puppy snel beseffen dat je kinderen gewoon leuke speelkameraden zijn en helemaal geen gevaar vormen.
Je pup moet leren dat andere hondenrassen ook honden zijn. Maar ook hier is het belangrijk dat je dat geleidelijk aan doet. Ga niet meteen naar een hondenspeelweide! Dat is te overweldigend. Heb je een vriend, familielid of kennis met een rustige hond? Spreek er dan eens mee af en laat beide pups met elkaar in contact komen. Vraag ook na of de andere hond volledig ingeënt is, want je eigen pup zal waarschijnlijk nog niet alle vaccinaties gehad hebben.
Socialisatie is een proces van ups en downs. Je pup zal misschien wel eens angstig reageren als hij in een bepaalde situatie terechtkomt. Het is belangrijk om hier meteen op in te spelen! Plaats je puppy in een soortgelijke situatie en zorg ervoor dat hij de negatieve associatie meteen omzet in een positieve. Belonen (spelen of koekjes) werkt altijd. Is je pup bijvoorbeeld geschrokken door het geluid van een auto? Breng je hond dan al spelenderwijs in de nabijheid van een auto en laat hem zien dat hij hier helemaal geen schrik voor hoeft te hebben.
Zoals reeds eerder vermeld is herhaling dé sleutel tot succes. De eerste weken en maanden bepalen zijn gedrag op latere leeftijd. Blijf je hond daarom zo lang mogelijk nieuwe voorwerpen en plaatsen aanleren, liefst tot de leeftijd van 1 jaar.
Beantwoord 10 vragen over jouw puppy en ontdek welke voeding bij jouw hond past!
✓ Veel Vlees, Granen- en Glutenvrij
✓ Samengesteld door dierenartsen
✓ Gratis verzending
Wie aan een puppy denkt, denkt misschien spontaan aan liefde, onschuld, rustgevende wandelingen, speelsheid,… Puppy’s hebben nu eenmaal een zeer hoge schattigheids- en aaibaarheidsfactor. Maar
Net zoals de mens heeft ook een hond een eigen dagritme. Zo moet je puppy op geregelde tijdstippen slapen, eten, zijn behoefte doen en de
Iedereen houdt van een schattige puppy. Het liefst van al houden we ze voor eeuwig klein. Maar dat is buiten je pup gerekend! Ze groeien
Pagina’s
Partners
Ontvang gratis gezondheids- en voedingstips!
Nog vragen?
Mail: info@buddybites.be
Bel: 0032 472 90 90 39
(ma-vrij: 8u-17u)