1. Blog
 2. »
 3. Voeding
 4. »
 5. Voedingstips
 6. »
 7. Mag mijn hond melk drinken?

Mag mijn hond melk drinken?

Mag mijn hond melk drinken?

Dalmatiër drinkt melk - mag een hond melk drinken?

In kinderboeken en cartoons worden katten traditioneel met een kommetje melk afgebeeld. Groot is dan ook de verbazing als we later te horen krijgen dat melk eigenlijk helemaal niet goed is voor katten. Maar hoe zit dat bij honden? Lees snel verder als je twijfelt of je hond melk mag drinken.

Mag mijn hond melk drinken?

Ja - melk bevat gezonde voedingsstoffen

Een puppy drinkt net als alle zoogdieren moedermelk en krijgt zo alle essentiële voedingsstoffen binnen voor een gezonde groei en ontwikkeling. Dat soort melk mag en moet je hond dus zeker de eerste maanden in overvloed drinken. 

Mag hij op latere leeftijd dan koemelk drinken of melk van andere dieren? Het antwoord op deze vraag is ja, maar in kleine hoeveelheden. Melk bevat namelijk heel wat gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, calcium en omega 3. Je hond mag dus zeker wat melk drinken als gezonde aanvulling op zijn dagelijkse voeding.

Nee - melk bevat (te veel) vetten en lactose

Anderzijds bevat melk veel vetten en lactose. Als je hond te veel melk drinkt, krijgt hij dus snel te veel vetten binnen, wat het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas verhoogt. 

Lactose aan de andere kant is een suiker die in melk voorkomt en wordt daarom ook melksuiker genoemd. Puppy’s maken veel lactase aan, een stof die helpt lactose te verteren. Zo kunnen ze veel moedermelk drinken zonder last te krijgen van hun maag en darmen. Eens ze geen moedermelk meer nodig hebben en overschakelen op vast voer, vermindert hun lactaseproductie en kunnen ze dus ook moeilijker lactose verteren. Sommige honden worden zelfs helemaal lactose-intolerant en kunnen in dat geval geen melkproducten meer verdragen.

Wat gebeurt er als mijn hond te veel melk drinkt?

Zoals boven vermeld, is een kleine hoeveelheid melk doorgaans niet schadelijk voor je hond. Als hij daarentegen te veel melk drinkt, krijgt hij ook snel te veel vetten binnen en verhoogt de kans op obesitas en hart- en vaatziekten, met alle gevolgen van dien. Bovendien zijn de meeste honden lactose-intolerant. Lactose-intolerante honden die melk drinken zullen snel last krijgen van volgende symptomen:

 • Maagklachten
 • Opgeblazen gevoel
 • Winderigheid 
 • Diarree
 • Braken

Mijn hond heeft te veel melk gedronken! Wat moet ik doen?

Als je hond te veel melk gedronken heeft en hij last krijgt van zijn maag en darmen, laat je hem best gewoon uitzieken. Eens je hond alle melk verteerd – en uitgepoept – heeft, zullen zijn klachten vanzelf verdwijnen. Als je hond daarentegen langer last heeft van de bovengenoemde symptomen, kan dit wijzen op een serieuzer probleem. 

Op de vraag of je hond melk mag drinken, antwoorden we dus diplomatisch ‘ja, maar beter niet’. In theorie mag je je hond af en toe eens trakteren op een klein beetje melk, maar met de nadruk op ‘af en toe’ en ‘een klein beetje’. Het spijsverteringsstelsel van je hond is van nature geen fan van melk en zuivel. 


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom hondenvoeding van BuddyBites?

✓ Veel eiwitten
✓ Omega-3 en Omega-6
✓ Veilig voor allergische honden

Nog meer tips over de gezondheid van jouw hond?