Mag mijn hond chocolade eten?

hond met een chocolade cake op zijn kop
Joy Cleymans
26 maart 2024
3 min. leestijd

Wie houdt er nu niet van chocolade? Voor veel mensen is het dé ideale snack, maar voor honden kan chocolade gevaarlijk zijn. In deze blog kom je meer te weten over waarom je hond geen chocolade mag eten, en wat je moet doen als hij hier toch van heeft gegeten. Lees dus snel verder!

Is chocolade giftig voor je hond?

Ja, chocolade is giftig voor je hond. In cacao, het basisingrediënt van chocolade, zitten 2 stoffen die schadelijk zijn voor honden: theobromine en cafeïne. Wij kunnen deze stoffen goed verdragen, maar honden helaas niet.

Theobromine

Theobromine is een bestanddeel in chocolade dat zorgt voor een bittere smaak. Maar pas op! Het stimuleert ook de hartspier, het centraal zenuwstelsel en de nieren van je hond. Dit kan leiden tot een snelle en onregelmatige hartslag, rusteloosheid, en overmatig plassen.

Cafeïne

Chocolade bevat ook kleine hoeveelheden cafeïne. De werking van dit bestanddeel is dezelfde als van theobromine. Hierdoor kan je hond zich rusteloos en nerveus voelen, vergelijkbaar met wanneer je zelf te veel koffie hebt gedronken.

Is elke soort chocolade giftig voor honden?

Alle soorten chocolade zijn giftig voor honden omdat ze theobromine bevatten. Donkere chocolade bevat meer theobromine dan lichtere chocolade, waardoor het gevaarlijker is. Maar zelfs een kleine hoeveelheid theobromine kan al schade aanrichten. Het is dus belangrijk om chocolade uit de buurt van je hond te houden!

Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat nu?

Herken de symptomen van chocoladevergiftiging bij je hond

Een klein stukje chocolade zal waarschijnlijk geen problemen veroorzaken. Maar als je hond een grote hoeveelheid heeft gegeten, kunnen de symptomen van chocoladevergiftiging binnen 1 tot 12 uur optreden:

  • Hijgen
  • Koorts
  • Braken
  • Diarree
  • Spierrillingen
  • Hartkloppingen
  • Snelle ademhaling
  • Overvloedig urineren
  • Rusteloos

Ga op tijd naar de dierenarts

Vertoont je hond een of meerdere symptomen en vermoed je dat hij chocolade heeft gegeten? Ga dan met spoed langs bij je dierenarts!

Stap 1: Spoedbehandeling bij chocoladevergiftiging

Er bestaat geen tegengif tegen chocolade. Om de gifstoffen uit het systeem van je hond te verwijderen, kan de dierenarts verschillende stappen ondernemen:

  • Braakreflex uitlokken met apomorfine
  • Maag spoelen
  • Darmspoeling en diurese uitvoeren

Stap 2: Actieve kool toedienen

Nadat de dierenarts zoveel mogelijk chocolade uit het systeem van je hond gehaald heeft, kan hij hem ook actieve kool toedienen. Actieve kool absorbeert giftige stoffen uit het spijsverteringsstelsel van je hond, waardoor hij sneller zal genezen.

Stap 3: Nazorg

Ook al is je hond nu stabiel en mag hij terug naar huis, toch heeft hij nog nazorg nodig. Een van de belangrijkste tips die we je nog willen meegeven is om je hond voldoende naar buiten te laten om zijn behoefte te doen. Zo kunnen alle afval- en giftige stoffen het lichaam van je hond verlaten via zijn urine en stoelgang.

Conclusie

Neem het risico niet en laat je hond nooit chocolade eten. Gelukkig zijn er andere lekkere hondensnacks waar je je trouwe viervoeter mee kan verwennen!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag