1. Blog
 2. »
 3. Voeding
 4. »
 5. Voedingstips
 6. »
 7. Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat nu?

Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat nu?

Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat nu?

Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat nu? - BuddyBites

Als de kat van huis is… eet je hond chocolade. Liet je een doosje pralines op de salontafel liggen en heeft je Buddy die te pakken gekregen? Dan weet je best wat gedaan, want chocolade is giftig voor honden. Met dit stappenplan overwin je deze crisissituatie!

Waarom is chocolade giftig voor je viervoeter?

Waarom is chocolade giftig voor je viervoeter?

In chocolade zitten veel bestanddelen, zoals vetten of proteïne. Die zijn op zich onschadelijk voor je Buddy. Maar daarnaast bevat chocola ook theobromine en cafeïne. Wij mensen verdragen die goed, maar honden breken die veel trager af dan ons en zijn er dus gevoelig voor. Wil je weten wat die stofjes doen met je hond? Lees dan snel verder!

Theobromine

Theobromine

Theobromine is een bestanddeel in chocolade dat onder meer zorgt voor een bittere smaak. Die smaak is op zich onschuldig, maar pas op! Theobromine stimuleert immers ook de hartspier, het centraal zenuwstelsel en de nieren. Het hart van je hond krijgt het dus zwaar te verduren als hij chocolade eet en kan daardoor harder en onregelmatig beginnen te slaan. Hij zal ook onrustig en zenuwachtig worden en bewegen. Door het effect op zijn nieren, zal je hond bovendien veel beginnen plassen.   

Cafeïne

Cafeïne

Chocolade bevat ook kleine hoeveelheden cafeïne. De werking van dit bestanddeel is dezelfde als van theobromine. Cafeïne stimuleert dus ook de hartspier, het centraal zenuwstelsel en de nieren. Je hond voelt dan al snel wat jij voelt als je (veel) te veel koffie gedronken hebt. Met het verschil dat hij zich nog veel slechter door zal voelen. Lees verder als je wil weten wat een hond doormaakt die te veel chocolade heeft gegeten!

Herken de symptomen van chocoladevergiftiging bij je hond

Herken de symptomen van chocoladevergiftiging bij je hond

Als je hond maar een klein brokje chocolade heeft gegeten, blijft hij met wat geluk symptoomloos. In dat geval moet je je niet al te veel zorgen maken. Maar wat als je Buddy de helft van je reep op heeft? Dan kan hij na 1 tot 12  uur deze symptomen van chocoladevergiftiging vertonen:

 • Hijgen
 • Koorts
 • Braken
 • Diarree
 • Spierrillingen
 • Hartkloppingen
 • Snelle ademhaling
 • Overvloedig urineren
 • Rusteloos, opgewonden zijn

Ga naar de dierenarts met een overdosis chocolade

Ga naar de dierenarts met een overdosis chocolade

Vertoont je hond een of meerdere symptomen en vermoed je dat hij chocolade heeft gegeten? Ga dan met spoed langs bij je dierenarts. Als zijn aanval te lang aanhoudt, kan hij namelijk epilepsieaanvallen krijgen of zelfs een hartstilstand.

Stap 1: spoedbehandeling bij chocoladevergiftiging

Stap 1: spoedbehandeling bij chocoladevergiftiging

Er bestaat geen tegengif tegen chocolade. Daarom moet je DA zo snel en zo veel mogelijk gifstoffen uit je hond zijn systeem krijgen. Dat kan hij op volgende manieren doen:

 • Braakreflex uitlokken met apomorfine 
 • Maag spoelen als het braken niet voldoende lukt
 • Darmspoeling en diurese uitvoeren indien een groot deel van de chocolade al van de maag in de darmen is overgegaan

Stap 2: actieve kool toedienen

Stap 2: actieve kool toedienen

Eens je dierenarts zo veel mogelijk chocolade uit je Buddy’s systeem gehaald heeft, zal hij hem ook actieve kool toedienen. Die absorbeert giftige stoffen uit je hond zijn spijsverteringsstelsel. Zo raakt je Buddy sneller gifvrij.

Stap 3: je hond voldoende uitlaten

Stap 3: je hond voldoende uitlaten

Ook al is je hond nu stabiel en mag hij terug naar huis, toch heeft hij nog nazorg nodig. Een van de belangrijkste tips die we je nog willen meegeven is om je hond voldoende naar buiten te laten om zijn behoefte te doen. 

Waarom? Omdat alle afval- en dus ook giftige stoffen je Buddy’s lichaam verlaten via zijn urine en vaste stoelgang. Hij zal dus ook thuis nog flink aan het werk zijn om de overgebleven gifstoffen af te voeren. Als hij zijn plas moet ophouden, blijven die stoffen in zijn lichaam circuleren. Zorg er dus voor dat hij zijn tank regelmatig kan legen en laat hem iedere twee uur naar buiten gaan.

Hoeveel chocolade is slecht voor mijn hond?

Hoeveel chocolade is slecht voor mijn hond?

Dat hangt af van de soort chocolade. Hoe puurder de chocola, hoe meer theobromine en cafeïne en dus hoe giftiger:

 • Witte chocolade bevat weinig theobromine en cafeïne en zou het minste problemen moeten opleveren. 
 • Melkchocolade: vanaf 10 g melkchocolade per kg lichaamsgewicht kan je hond in ernstige problemen raken.
 • Pure chocolade: heeft je hond meer dan 2 g melkchocolade per kg lichaamsgewicht op? Dan loopt hij risico op vergiftiging.

Let wel op: als je hond bovendien ook allergisch is voor chocolade, kan zelfs een minimale hoeveelheid al fataal zijn. De bovengenoemde hoeveelheden moet je dus als indicatie zien. Kijk dus altijd naar jouw hond en hoe hij reageert en consulteer bij twijfel altijd je dierenarts!


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

✓ Veel kwalitatieve eiwitten
✓ Kraakvers voor de beste smaak
✓ Veilig voor allergische honden

Meer artikels voor jou: