1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Vacht
  6. »
  7. Mijn hond heeft een knobbel of bultje, wat nu?

Mijn hond heeft een knobbel of bultje, wat nu?

Mijn hond heeft een knobbel of bultje, wat nu?

Mijn hond heeft een bultje, wat nu? - BuddyBites

Voelde je tijdens het knuffelen een knobbel of bultje bij je hond? Dan wil je uiteraard zo snel mogelijk weten wat dat precies kan zijn en of je het kan en moet laten weghalen. Al is er niet altijd meteen reden tot paniek. Lees snel de meest voorkomende oorzaken en hoe je best reageert.

Oei, een bultje bij mijn hond! Wat betekent dat?

Oei, een bultje bij mijn hond! Wat betekent dat?

Bultjes en knobbeltjes bij honden komen vaak voor en dat in alle soorten, vormen en maten. Ook de oorzaken zijn heel uiteenlopend. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van bultjes én hoe je het probleem aanpakt:

1. Je Buddy heeft een insectenbeet

1. Je Buddy heeft een insectenbeet

In het beste geval voelde je een insectenbeet die na enkele dagen weer wegtrekt. Voel of zie je een teek zitten? Verwijder die dan zo snel mogelijk met een tekentang en ontsmet nadien de beet. Zo voorkom je verdere infecties.

2. Je Buddy heeft een verstopt talgkliertje, haarzakje of een wratje

2. Je Buddy heeft een verstopt talgkliertje, haarzakje of een wratje

Bij iets oudere honden verschijnen er vaak wratjes, verstopte talgkliertjes of ingekapselde haarzakjes op hun huid. Deze onschuldige kwaaltjes komen vaak voor in de rug of in de nek. Zolang ze niet ontsteken of bloeden, moet je je geen zorgen maken. Gewoon afblijven is hier de boodschap.

3. Je Buddy heeft een ontsteking of abces

3. Je Buddy heeft een ontsteking of abces

Ontsteekt zo’n talgklier of haarzakje? Of heeft je hond een ontstoken wondje of geïnfecteerde beet van een hond of kat? Dan voelt de plek vaak iets warmer aan en is die pijnlijker. Je hond kan ook sloom zijn en koorts maken. Haast je zo snel mogelijk naar de dierenarts.

4. Je Buddy heeft een tumor

4. Je Buddy heeft een tumor

De schrik van alle hondenbaasjes is uiteraard een tumor bij hun oude, trouwe vriend. Al hoeft een tumor niet altijd worst case scenario te zijn, want er bestaan ook goedaardige tumoren. Of misschien is het wel vals alarm en voelde je gewoon een vetbobbel

In het geval van een kwaadaardige tumor wordt het probleem best in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt en onderzocht. Hoe sneller je dierenarts de juiste diagnose immers kan stellen, hoe meer vruchten een eventuele behandeling zal afwerpen.

Met een knobbeltje of bultje naar de dierenarts

Met een knobbeltje of bultje naar de dierenarts

In de meeste gevallen zal je dierenarts niet met het blote oog kunnen zeggen wat het bultje bij je hond net is. Om de echte oorzaak te kennen, is vaak een biopsie nodig. Dan prikt je dierendokter het bultje aan met een hele dunne naald om wat weefsel te verzamelen. 

Dat weefsel gaat onder de microscoop, om te zien of er bacteriën of vervormde cellen in zitten. Zodra duidelijk wordt wat voor bultje of knobbeltje het is, krijgt je hond een behandeling: 

  • Bij een ontsteking of abces is de kans groot dat je Buddy antibiotica krijgt. 
  • Is het een vetbol of goedaardige tumor, dan blijven de meeste dierenartsen er vanaf. 
  • Heeft je Buddy last van een kwaadaardige tumor? Dan is het een optie om de tumor en het weefsel errond te verwijderen. 
  • Een andere oorzaak? Afhankelijk van de gezondheid van je hond en jullie situatie, kiezen jullie de meest ideale behandeling. 


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

✓ Zalmolie voor veel aroma
✓ Minimaal 45% vlees voor veel smaak
✓ Lekker krokant voor veel kauwplezier

Meer artikels voor jou: