1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Vacht
  6. »
  7. Mijn hond verliest haar, wat nu?

Mijn hond verliest haar, wat nu?

Mijn hond verliest haar, wat nu?

Mijn hond verliest haar, wat nu? - BuddyBites

Geen reden tot paniek, want haaruitval bij honden is normaal en onvermijdelijk. Zeker tijdens de ruiperiode. Is je hond niet in de rui en voelt zijn vacht ook droog en breekbaar aan? Dan heeft je hond last van abnormaal haarverlies. Lees deze blog zodat je weet wat je te doen staat!

Mogelijke oorzaken indien je hond haar verliest

Mogelijke oorzaken indien je hond haar verliest

Parasietenplaag​

Parasietenplaag​

Zie je dat je hond vooral haar verliest bij de staartaanzet en de nek? Dan mag je ervan uitgaan dat er parasieten in het spel zijn. Kriebelbeestjes zoals vlooien, luizen of mijten zijn een van de belangrijkste oorzaken van haarverlies bij honden. Indien je hond met parasieten te kampen heeft, heeft hij vaak ook last van intense jeuk. Hierdoor gaat je hond krabben, wat kan leiden tot haaruitval.

Huidaandoening

Huidaandoening

Indien je hond een huidaandoening heeft, bijvoorbeeld eczeem of roos, bestaat de kans dat je hond jeuk heeft. Hij zal de jeuk te lijf gaan door overmatig te krabben, bijten of likken, wat uiteindelijk kan resulteren in een geïrriteerde huid of in kale plekken op de huid van je hond. Ga dus naar je dierenarts om een spot-on-middel en vlooienbandje.

Tekort aan voedingsstoffen

Tekort aan voedingsstoffen

Voeding is essentieel voor een stralende en gezonde vacht. Haaruitval kan dus ook het gevolg zijn van een tekort aan eiwitten of omega 3 en 6 uit zalmolie. Schotel je Buddy dus dagelijks een gezonde portie eiwitrijke voeding voor. BuddyBites gebruikt zelfs duurzame, koudgeperste zalmolie in al hun samenstellingen! En voor een echte gezondheidsboost, zijn er ook de Skin & Coat Boost soft chews.

Stresskonijntje

Stresskonijntje

Wanneer je hond stress of angst heeft, probeert hij zichzelf te kalmeren door te likken aan zijn vacht. Daardoor kan zijn haar beginnen uitvallen. Let dus goed op gedragsveranderingen zoals meer of minder blaffen en beven. Dan kan het immers zijn dat je hond angstig is.

Allergie

Allergie

Wanneer honden een allergie hebben of ergens allergisch op reageren, veroorzaakt dit jeuk. De jeuk bestrijden ze ook hier door te likken of te krabben. Allergie kan dus ook tot haaruitval leiden. Lees hier meer over honden en allergieën. 

Complexere problemen

Complexere problemen

Soms liggen er ook complexere problemen aan de basis van haaruitval. Denk maar aan hormonale afwijkingen of ziektes. Zo is er de ziekte van Cushing, een hormonale aandoening die het gevolg is van een goedaardige tumor in het hoofd van een hond. 

Heb je de indruk dat er een complexer probleem aan de basis ligt van het haaruitval van jouw hond? Neem dan zeker contact op met jouw dierenarts voor concreet medisch advies.

Oplossingen als je hond haar verliest

Oplossingen als je hond haar verliest

Borstelen, borstelen, borstelen

Borstelen, borstelen, borstelen

Heeft je hond lang haar? Borstel hem dan elke dag. Heb je een kortharige hond? Dan volstaat het om 2 à 3 keer per week te borstelen. Zo verwijder je oude, loszittende haren en worden de natuurlijke oliën die in de huid van je hond zitten, verdeeld. Dat je een betere band opbouwt met je hond door hem te borstelen, krijg je er gratis bij! 

Enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden wanneer je je hond borstelt:

  • Kam je hond niet te hard: je zou nieuwe of goede haren kunnen beschadigen.
  • Kies een passende hondenborstel: bij honden met een korte vacht kan je een rubberborstel gebruiken. Voor langharige honden werkt een pennenborstel dan weer beter. 
  • Denk aan klitgevoelige plekken: borstel niet enkel de rug, maar vergeet ook de oren, oksels, liezen en pootjes niet.

De juiste hondenvoeding

De juiste hondenvoeding

Hét geheime ingrediënt voor een gezonde vacht? Omega 3 en 6! Die werken immers als ontstekingsremmers en zorgen voor een gehydrateerde huid. Bovendien stimuleren ze haargroei. Ook eiwitten zijn essentieel, want je hond zijn vacht bestaat daar voor 65 tot wel 95 procent uit. 

BuddyBites zorgt daarom voor uitgebalanceerde, voedzame hondenvoeding. Die bevat omega 3 en 6 uit duurzame zalmolie en bestaat voor tot wel 35% uit dierlijke eiwitten. Wil je de vacht van je hond een extra boost geven? Dan bestaan er ook heerlijke voedingssupplementen voor honden.


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom hondenvoeding van BuddyBites?

✓ Extra zalmolie
✓ Gezonde vetzuren
✓ Rijk aan eiwitten

Nog meer tips over de gezondheid van jouw hond?