Mijn hond verliest haar, wat nu?

Toller Retriever hond die geen hond verliest

Geen reden tot paniek, want haaruitval bij honden is normaal en onvermijdelijk, zeker in de rui. Heb je echter het gevoel dat je hond véél haar verliest? Voelt de vacht van je hond droog en breekbaar aan? Dan heeft je hond last van haarverlies. Als jouw hond haar verliest, kan zich dat op twee manieren uiten: ofwel is er haarverlies op één specifieke plaats, ofwel is het haarverlies verdeeld over het hele lichaam.

Vaak is het lastig om de precieze oorzaak van haarverlies te achterhalen. Verliest jouw hond haar? Na het lezen van deze blog weet je wat je te doen staat!

Mogelijke oorzaken indien je hond haar verliest

Parasietenplaag

Zie je dat je hond vooral haar verliest bij de staartaanzet en de nek? Dan mag je ervan uitgaan dat er vlooien in het spel zijn. Parasieten zoals vlooien, luizen of mijten zijn een van de belangrijkste oorzaken van haarverlies bij honden. Indien je hond met parasieten te kampen heeft, heeft hij vaak ook last van intense jeuk. Hierdoor gaat je hond krabben, wat kan leiden tot haaruitval.

Huidaandoening

Indien je hond een huidaandoening heeft, bijvoorbeeld eczeem of roos, bestaat de kans dat je hond jeuk heeft. Hij zal de jeuk te lijf gaan door overmatig te krabben, bijten of likken, wat uiteindelijk kan resulteren in een geïrriteerde huid of in kale plekken op de huid van je hond. 

Stress of gedragsproblemen

Wanneer je hond stress heeft, probeert hij zichzelf te kalmeren door te likken aan de vacht. Dit overmatig gelik leidt soms tot haaruitval. Merk jij ook veranderingen in het gedrag van jouw hond, zoals meer/minder blaffen of trillen? Dan kan het zijn dat jouw hond angstig is. Ook angstige honden zullen zichzelf proberen te kalmeren door voortdurend hun vacht te likken. Hierdoor kunnen de veranderingen in het gedrag van je hond ook tot haaruitval leiden.

Allergie

Wanneer honden een allergie hebben of ergens allergisch op reageren, veroorzaakt dit jeuk. De jeuk bestrijden ze wederom door te likken of te krabben, waardoor een allergie ook tot haaruitval kan leiden. Lees hier meer over honden en allergieën. 

Complexere problemen

Soms liggen er ook complexere problemen aan de basis van haaruitval. Denk maar aan hormonale afwijkingen of bepaalde ziektes. Zo is er de ziekte van Cushing, een hormonale aandoening die het gevolg is van een goedaardige tumor in het hoofd van een hond. Heb je de indruk dat er een complexer probleem aan de basis ligt van het haaruitval van jouw hond? Neem dan zeker contact op met jouw dierenarts voor concreet medisch advies.

Tekort aan voedingsstoffen

Voeding is essentieel voor een stralende en gezonde vacht. Haaruitval kan dus ook het gevolg zijn van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. We kunnen het belang van evenwichtige en gezonde voeding daarom niet genoeg benadrukken! 

Oplossingen als je hond haar verliest

Borstelen, borstelen, borstelen

Of je hond nu problemen heeft met haarverlies of niet, het is en blijft belangrijk om de vacht van je hond goed te verzorgen. Borstel je hond daarom regelmatig. Heeft jouw hond lang haar? Probeer hem dag om dag te borstelen. Is jouw hond kortharig? Dan volstaat het om 2 à 3 keer per week te borstelen. Zo verwijder je het overtollige haar en worden de natuurlijke oliën die in de huid van je hond zitten, verdeeld. Dat je een betere band opbouwt met je hond door hem te borstelen, krijg je er gratis bij! Sta je nu te springen om je hond te beginnen kammen? Wacht nog heel even, want er zijn enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. 

  • Kam je hond niet te hard, je zou nieuwe of goede haren kunnen beschadigen.
  • Er bestaan veel verschillende soorten hondenkammen. Bij honden met een korte vacht kan je bijvoorbeeld de rubberborstel gebruiken. Voor langharige honden werkt een pennenborstel dan weer beter. Heeft jouw hond last van vlooien? Dan kan je opteren voor een vlooienkam. Verdiep je dus in het ras van je hond en maak dan een gerichte keuze. 
  • Borstel niet enkel de grote oppervlakken, zoals de rug, maar vergeet ook klitgevoelige plekken niet. Dit zijn bijvoorbeeld de oren, oksels en liezen. Bij langharige honden vergeet je best ook de voetjes niet te borstelen! 

De juiste hondenvoeding

Naast borstelen is goede, gezonde en evenwichtige hondenvoeding van het grootste belang. Onthoud dat wanneer de voeding in balans is, het lichaam ook in balans is. Het geheime recept voor een gezonde vacht? Vetzuren! Omega-3 vetzuren helpen om algemene ontstekingen te verminderen. Daarenboven is het ook een oplossing tegen huidschilfers. Omega-6 vetzuren helpen om de haargroei te bevorderen. 

Je vraagt je waarschijnlijk af waar je deze Omega vetzuren vindt? De hondenvoeding van BuddyBites bevat alle nodige vetzuren. Bovendien zijn onze hondenbrokken hypoallergeen én bevatten ze alle essentiële voedingsstoffen. Klik hier als je meer te weten wilt komen over het effect van BuddyBites of neem contact op met onze dierendokter via ellen@buddybites.be. Zij helpt je met veel plezier verder!


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Voeding op maat

Waarom hondenvoeding van BuddyBites?

✓ Extra zalmolie
✓ Gezonde vetzuren
✓ Rijk aan eiwitten

Nog meer tips over de gezondheid van jouw hond?