1. Blog
  2. »
  3. Lifestyle
  4. »
  5. Hondengedrag
  6. »
  7. Waarom eet mijn hond gras? Fabels en feiten

Waarom eet mijn hond gras? Fabels en feiten

Waarom eet mijn hond gras? Fabels en feiten

Hond eet gras

Je kent het misschien wel. Je gaat gezellig wandelen met je hond, wanneer hij plots enthousiast naar een stukje gras rent om het vervolgens… op te eten. Nee hoor, je hond is niet gek aan het worden. Gras eten is eigenlijk heel normaal hondengedrag en dus niets om je zorgen over te maken! Bovendien is gras ook helemaal niet schadelijk voor de gezondheid van je hond. Maar we geven het toe, een grazende hond ziet er best wel een beetje gek uit. Maar waarom in godsnaam eet mijn hond dan gras? Horen we je al luidop denken. Hier zijn enkele feiten en fabels over mogelijke redenen waarom je hond gras eet.

Waarom eet mijn hond gras? De hardnekkigste fabels.

Je hond is misselijk

Vele baasjes denken dat hun hond gras eet omdat hij zich niet lekker voelt. De kriebelende grassprietjes zouden de keel van je hond zodanig prikkelen dat ze spontaan een braakreflex uitlokken. Hoewel dit een wijdverbreide theorie is, bestaat er geen duidelijk bewijs voor. De bekendste studie die zich over deze vraag boog, is die van Benjamin L. Hart. Wat bleek? Van de meer dan 1500 bevraagde honden was slechts 8% ziek alvorens ze gras aten. Dat betekent dat de overige honden om een andere reden gras oppeuzelden. Toch stelde Hart vast dat de misselijke honden sneller braakten na het eten van gras dan hun gezonde collega’s. Misselijkheid kan dus –  maar is niet per se – een reden waarom je hond gras eet. 

Je hond heeft een vezeltekort

Wat je ook wel eens in de wandelgangen hoort fluisteren, is dat honden gras eten om een gebrek aan voedingsstoffen in hun dieet te compenseren. Ook dat is een populaire theorie onder hondenbaasjes. Gras zit namelijk boordevol vezels. Er zijn daarenboven al gevallen bekend waarbij honden ophielden met gras eten zodra ze overgeschakeld waren op een vezelrijk dieet. Maar ook deze stelling is (nog) niet wetenschappelijk onderbouwd. Sterker nog, diezelfde studie van Hart toont aan dat honden met een vezelarm dieet en honden met een vezelrijk dieet even veel gras eten. Er was geen enkel verschil tussen beide groepen te bespeuren. Een vezeltekort kan dus aanleiding geven tot compulsief gras eten, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit de reden is waarom je hond gras eet.

Waarom eet mijn hond gras? De feiten!

Je hond verveelt zich

Begint je hond soms op de meest willekeurige momenten als een gek in je tuin te grazen? Dan is hij misschien simpelweg verveeld. Honden verzinnen nu eenmaal altijd wel de gekste dingen om zichzelf mee te entertainen, net als kleine kinderen hebben ze niet veel nodig. De oplossing voor dit gedrag ligt dan ook voor de hand: zorg ervoor dat je hond zich niet verveelt! Speel met hem, laat hem uit, geef hem een kauwspeeltje of leer hem wat trucjes aan. Neem voor inspiratie zeker een kijkje in onze hondenschool

Je hond eet gras uit instinct

Instinct kan ook een reden zijn waarom je hond gras eet. De voorouders van je hond – de wolven – aten vroeger gras als bescherming tegen parasieten. Door het hoge vezelgehalte in gras beginnen de maag en darmen automatisch samen te trekken en stikken eventuele parasieten die zich daar genesteld hebben. Ook al heeft je hond dus helemaal geen parasieten op bezoek, zijn grazende oerinstinct kan af en toe nog eens bovenkomen. 

Je hond vindt gras verrukkelijk

Soms hoeven we de oorzaak helemaal niet zo ver te zoeken. Je hond is waarschijnlijk dol op de frisse geur en smaak van gras en een eet daarom gras. Zelf kan je je het misschien moeilijk voorstellen, maar voor vele honden is gras een ware lekkernij! Het water loopt hen waarschijnlijk al in de mond als ze je vers gemaaide tuin in het vizier krijgen. Sommige honden hebben zelfs een specifieke voorkeur voor een bepaald soort gras. 


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom hondenvoeding van BuddyBites?

✓ Veel eiwitten
✓ Omega-3 en Omega-6
✓ Veilig voor allergische honden

Nog meer tips over de gezondheid van jouw hond?