Waarom eet mijn hond niet?

Odile Geirnaert
17 mei 2023
8 min. leestijd

Heb je een hond die zijn voeding vaak laat staan? Dan vind je hier misschien een oplossing voor je probleem! Als je hond vaak zijn eten laat staan kan dit heel wat oorzaken hebben. De exacte oorzaak achterhalen is daarom een hele uitdaging. Wij lijsten de belangrijkste redenen van een verminderde eetlust op en geven je wat tips die er voor kunnen zorgen dat je hond weer eet.

Oorzaken voor een verminderde eetlust

Het niet eten van hondenvoeding, kan zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Vaak wordt het veroorzaakt door een gedrags- of gezondheidsprobleem. Soms ligt de oorzaak simpelweg bij de voeding zelf.

Om ervoor te zorgen dat je hond opnieuw een gezonde eetlust heeft, moet eerst de oorzaak achterhaald worden.

  • Heeft je hond een verminderde eetlust? Dan is de oorzaak vaak een gedragsprobleem of ligt de oorzaak bij de voeding zelf.
  • Weigert je hond om ook maar iets van voeding te eten? Dan is het meer waarschijnlijk dat hier een medisch probleem achter schuilt. In het laatste geval is het sterk aangeraden om je dierenarts te raadplegen en samen naar de juiste oorzaak én oplossing te zoeken.

Mijn hond eet niet omwille van een gedragsprobleem

Je hond is kieskeurig

Een hond wordt zelden kieskeurig geboren. Vaak wordt je hond kieskeurig naarmate hij ouder wordt. Vooral bij kleinere hondenrassen die al veel soorten voeding hebben uitgeprobeerd, is dit een veel voorkomend probleem.

  • Tip 1: Overdrijf niet met snacks

Koekjes of snoepjes zijn meestal vetter en energierijker dan gewone voeding. Het geven van extra koekjes zorgt er dus voor dat de eetlust van je hond vermindert. Ook zal je hond blijven wachten tot hij zijn extraatje krijgt en daarom zijn gewone hondenvoeding weigeren.

  • Tip 2: Geef je hond geen tafelrestjes

Wanneer je eten geeft aan tafel, moedig je het gedrag van je hond aan en ondermijn je je leiderspositie als baasje. Een hond die tafelrestjes krijgt, heeft dus vaker een eigen willetje. Hetzelfde geldt voor een hond die zijn eten niet op regelmatige basis krijgt.

  • Tip 3: Geef je hond op vaste tijdstippen voeding

Routine is belangrijk voor honden! Het zorgt ervoor dat het spijsverteringsstelsel van je hond optimaal werkt. Zorg dat je een vast voedingsschema hebt om hondenvoer te geven. Laat de voeding slechts een half uur staan.

  • Tip 4: Voeg water toe aan de hondenvoeding

Een hond gaat bij het eten van voeding vooral af op de geur. Wil je jouw hond verleiden met een lekkere portie brokjes? Voeg dan een klein beetje water bij de hondenbrokjes om de aroma’s te versterken. Natte voeding geeft namelijk een sterkere geur af dan droge voeding.

  • Tip 5: Laat je hond voldoende bewegen

Ga net voor een maaltijd wandelen. Door voldoende te bewegen, zal je hond zijn eetlust groter zijn. Zorg altijd voor een kort pauze tussen het bewegen en de maaltijd zodat je hond tot rust kan komen. Wij raden aan om minstens 2 keer een half uurtje per dag te gaan wandelen met je hond.

Je hond heeft stress

Een nieuwe omgeving bezorgt honden stress, zeker als je hond van nature wat schuchter is. Stress vermindert de eetlust omdat je hond dan meer gefocust is op de omgeving dan op de voeding.

  • Tip 6: Creëer een vertrouwde omgeving

Is je hond zijn omgeving veranderd? Doe er dan alles aan om deze terug vertrouwd te maken. Geef de voeding op een rustige plaats en voer je hond zeker in hetzelfde voederbakje als voordien. Dit bezorgt je hond minder stress waardoor zijn eetlust weer zal toenemen.

Mijn hond eet niet omwille van een voedingsprobleem

Een gebrek aan voedingskwaliteit is dé hoofdreden waarom honden hun voerbakje laten staan. Zorg er dus zeker voor dat je voeding van een voldoende hoge kwaliteit koopt en dat de kwaliteit behouden blijft.

  • Tip 7: Kies voor smakelijke en gezonde voeding

Geef gezonde voeding met veel vlees en evenwichtige voedingsstoffen. Hondenvoeding met een hoog vezelgehalte is minder smakelijk voor de hond dan voeding met een laag vezelgehalte. Beantwoord 10 vragen over jouw hond en en ontdek welke voeding jouw hond nodig heeft.

  • Tip 8: Controleer de houdbaarheidsdatum van de hondenvoeding

Een hond heeft een sterk neusorgaan. Als de voeding vervallen is door een slechte opslag of te lange bewaartijd, dan zal je hond dit ruiken. Controleer dus zeker de houdbaarheidsdatum van jouw hondenvoeding.

  • Tip 9: Koop kleinere hoeveelheden hondenvoer

Bij het openen van een nieuwe zak voeding komen veel geurstoffen vrij. Vaak wordt je hond minder enthousiast naarmate de zak voeding slinkt omdat de meeste aroma’s dan al ontsnapt zijn. Zorg er dus steeds voor dat de hondenvoeding vers blijft door het sluiten van de zak of kopen van kleinere hoeveelheden. Bij Just Russel verpakken we alles in veelvouden van 3kg. Zo blijft de voeding altijd vers en bevat de hondenvoeding voldoende geur om jouw hond enthousiast te laten kwispelen bij elke portie Just Russel.

Mijn hond eet niet door een gezondheidsprobleem

Weigert je hond om zowel voeding als koekjes te eten? Of weigert je hond de voeding langdurig? Dan heeft dit waarschijnlijk te maken met een medisch of fysiek probleem. Hieronder vind je de meest voorkomende gezondheidsoorzaken voor een verminderde eetlust.

Tandproblemen

Als je hond langdurig geen trek heeft, dan kan een tandprobleem mogelijks de oorzaak zijn. Neem een kijkje in de mond van je hond. Een slechte geur, losse tanden en veel tandsteen zijn signalen dat er iets mis is. Ga naar je dierenarts en laat het gebit van je hond verder onderzoeken.

Verkeerd functioneren van de organen

Bij oudere honden met een leverziekte, nierziekte, longziekte, hartziekte of kanker veranderen de bloedwaarden waardoor je hond minder zin heeft om te eten.

Letsel aan de spieren of ligamenten

Een letsel aan de spieren of ligamenten komt meestal voor bij pups en jongere honden. Dit zorgt voor tijdelijke verminderde eetlust op het moment dat de ontsteking het grootst is. Dit duurt hoogstens een paar dagen.

Maag- of darmklachten

Parasieten, infecties en allergieën zorgen voor een verminderde eetlust.

Algemene ziekte

Is jouw hond de laatste tijd vaak ziek? Dan zal je hond de ziekte na enige tijd beginnen linken met zijn voeding. Je hond denkt dat de voeding de oorzaak van de ziekte is en zal hierdoor minder eten.

Je hond krijgt vaccinaties

Ook een vaccinatie of ontworming kunnen tijdelijk voor een verminderde eetlust zorgen. Ook hier duurt de verminderde eetlust niet langer dan twee dagen. Voeg je medicatie toe aan de hondenvoeding? Dan kan dit zorgen voor andere smaak en dus ook een verandering in eetlust. Geef je hond wat tijd en contacteer je dierenarts als de zin om te eten niet toeneemt.

  • Tip 10: Contacteer je dierenarts

Als je vermoedt dat je hond een medisch probleem heeft, ga dan zeker langs bij je dierenarts. Om je hond na een medisch probleem opnieuw te laten eten, kan je in samenspraak met je dierenarts, de volgende stappen ondernemen:

    • Laat de voeding niet de hele dag staan. Geef de helft van de dagportie ’s morgens en het andere deel ’s avond en neem het weg na dertig minuten.
    • Voeg water toe aan de hondenvoeding. Zo komen er extra geurstoffen vrij, waardoor de voeding voor je hond aantrekkelijker wordt.
    • Voeg een klein beetje natte hondenvoeding toe. Het extra vocht maakt de voeding aantrekkelijker voor je maatje.
    • Geef voeding met voldoende vlees en proteïnen. Veel vlees en eiwitten zorgen voor een aantrekkelijke maaltijd.
    • Merk op: dit geldt niet voor honden met een lever- of nierziekte, daarbij is het aangeraden om het eiwitgehalte te verlagen.
    • Vermijd slecht bewaard vers vlees. Het bevat vaak bacteriën die voor andere ziektes zorgen, zoals diarree en overgeven.
    • Vervang de voerbak van de hond. Sommige oudere honden hebben moeite om aan hun hondenbrokjes te kunnen. Zet de voerbak op een hoogte zodat je hond zich minder moet bukken.
    • Praat met je dierenarts over de medicatie en de invloed ervan op de eetlust.

Hoe lang kan je hond zonder voeding?

Een hond kan vrij gemakkelijk functioneren zonder voeding. Hun voorouders aten grote hoeveelheden in één keer, om vervolgens een periode niets te eten. Tegenwoordig is dit ook nog het geval bij sledehonden. Als ze niet trainen, krijgen ze slechts één keer per week voeding.

In theorie kan een hond in een normale situatie ongeveer vijf dagen zonder voeding. Schiet dus niet direct in paniek als je hond eens niet eet. Maar als je hond zich anders gedraagt, ziek oogt of nog bijkomende symptomen zoals braken of diarree heeft, is het wel raadzaam je dierenarts te contacteren.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
4.8 / 5