1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Spijsvertering
  6. »
  7. Waarom heeft mijn hond zwarte ontlasting?

Waarom heeft mijn hond zwarte ontlasting?

Waarom heeft mijn hond zwarte ontlasting?

Waarom heeft mijn hond zwarte stoelgang? BuddyBites

Heeft jouw hond last van zwarte stoelgang? Check dan snel wat de oorzaken kunnen zijn, want je pups ontlasting is een spiegel voor zijn gezondheid. Bloed in je hond zijn poep is de nummer 1 boosdoener – rep je dus bliksemsnel naar je dierenarts voor een grondig onderzoek!

Mijn hond poept zwarte stoelgang, waarom?

Mijn hond poept zwarte stoelgang, waarom?

Een gezonde hond produceert meermaals per dag gezonde, bruinkleurige stoelgang. Is de stoelgang eerder zwart van kleur, vergezeld van een penetrant geurtje? Dan heeft je hond mogelijks een bloeding in zijn maag of dunne darm. Dat bloed komt terecht in zijn stoelgang en kleurt die zwart. Dit zijn de mogelijke oorzaken van inwendige bloeding op een rijtje:

Je Buddy heeft een ernstige maag- of darmontsteking

Je Buddy heeft een ernstige maag- of dunnedarmontsteking

Heeft je hond last van stress of allergieën? Of neemt hij medicijnen? Dan kan je Buddy maagzweren en darmontstekingen krijgen. De maag- en darmwand zijn geïnfecteerd, zwak en kwetsbaar en kunnen hierdoor gaan bloeden. Misselijkheid en braken komen dan ook voor. 

Je Buddy at een scherp voorwerp op

Je Buddy at een scherp voorwerp op

Zowat alle honden eten weleens iets op dat eigenlijk niet eetbaar is. Gewoonlijk komt dat voorwerp er een dag later uit. Maar soms zit het voorwerp vast in het spijsverteringsstelsel of is het zo scherp dat het op z’n weg naar buiten schade aanricht, met interne bloedingen – en zwarte poep – tot gevolg. 

Je Buddy is ziek

Je Buddy is ziek

De darmwand van je hond kan ook vliegensvlug beschadigd worden door het parvovirus of rattenvergif. Daardoor kan bloed in zijn stoelgang terechtkomen. Je Buddy moet dan overgeven, heeft zwarte diarree en komt niet meer overeind. Paniek! Want je hond raakt mogelijks zelfs in shock. Haast je zo snel als je kan naar de dierenarts.

Zo voorkom je zwarte ontlasting bij je hond!

Zo voorkom je zwarte ontlasting bij je hond!

Wie zwarte tot donkerrode stoelgang spot bij zijn Buddy, haast zich dus zo snel mogelijk naar de dierenarts. Andere hulpmiddelen zijn vooral preventieve maatregelen:

✓ Laat niets rondslingeren

✓ Laat niets rondslingeren

Een hond die geen scherpe voorwerpen of giftige chemicaliën vindt, kan die ook niet opeten. Ruim dus alles steeds netjes op en laat je hond niet zonder toezicht alleen op publieke plaatsen. Leer je Buddy van kleins af aan het commando ‘los’. Zo kan je ingrijpen als hij toch iets te pakken heeft gekregen.

✓ Hou rekening met voedselallergieën

✓ Hou rekening met voedselallergieën

Laat je hond vaak scheetjes en heeft hij misschien ook last van jeuk of diarree? Dan lijdt hij mogelijks aan een voedselintolerantie voor kippeneiwit, gluten of melkeiwit. De darmen van je hond zijn dan geïrriteerd en verzwakt en dus ook vatbaarder voor ziektes. Met hypoallergene hondenvoeding kunnen de darmen zich herstellen en terug weerstand opbouwen. 

✓ Versterk het immuunsysteem van je hond

✓ Versterk het immuunsysteem van je hond

De darmen van je hond zitten boordevol goede bacteriën. Die zorgen ervoor dat hij de nodige voedingsstoffen en mineralen opneemt  uit zijn voeding en dat hij dus gezond blijft. Om de darmflora van je hond te versterken, bevatten de hondenbrokjes van Buddybites natuurlijke probiotica zoals cichorei en bietenpulp. 

Wil je je Buddy een echte immuniteitsboost geven zodat hij weer fit en monter door het leven trippelt? Dan bestaan er ook (heerlijke) voedingssupplementen voor honden!


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

Goed verteerbaar
✓ Veel voedingsstoffen
✓ Hypoallergeen

Meer artikels voor jou: