1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Spijsvertering
  6. »
  7. Waarom is mijn hond geconstipeerd?

Waarom is mijn hond geconstipeerd?

Waarom is mijn hond geconstipeerd?

Waarom is mijn hond geconstipeerd - BuddyBites

Heeft jouw hond last van droge en harde stoelgang? En zie je hem er telkens met alle macht een klein konijnenkeuteltje uitpersen? Constipatie is erg vervelend voor je hond. Tijd dus om te achterhalen waarom je hond geconstipeerd is en hoe je hem van dit vervelende kwaaltje af helpt! 

Mijn hond zijn darmen zijn verstopt, waarom?

Mijn hond zijn darmen zijn verstopt, waarom?

Een gezonde hond doet meermaals per dag zijn behoefte. Gezonde stoelgang is net stevig genoeg zodat jij de met een hondenpoepzakje kan oprapen. Is zijn ontlasting opvallend harder, droger en minder frequent dan normaal? Of wringt je hond zich in bochten om zich te kunnen ontlasten? Dan kan je hond geconstipeerd zijn. En daar zijn heel wat verschillende oorzaken voor:

1. Je Buddy is al wat ouder

1. Je Buddy is al wat ouder

Honden op leeftijd leven op een trager tempo en hebben ook vaak een trager metabolisme. Zitten hun uitwerpselen te lang in hun darmen, dan drogen ze uit. En zo’n harde, droge drol uitpersen kost dan veel moeite.

2. Je Buddy at iets wat moeilijk te verteren is

2. Je Buddy at iets wat moeilijk te verteren is

Afval, speeltjes, gras, haren, zand… Eigenlijk zowat alles buiten hondenvoeding of – snacks is niet bevorderlijk voor de darmen. Ook stukjes bot of kauwbeentjes zijn door het hoge calciumgehalte moeilijk te verteren en blokkeren de darmen.

3. Je Buddy is gedehydrateerd

3. Je Buddy is gedehydrateerd

Eet je hond voldoende vezels, maar drinkt die te weinig? Dan onttrekken zijn darmen te veel vocht en blijft er enkel droge, harde stoelgang over.

4. Je Buddy heeft andere voeding nodig

4. Je Buddy heeft andere voeding nodig

Hondenbrokjes van slechte kwaliteit zijn vaak droog en bevatten te weinig vezels om de darmen gezond te houden. De darmen worden lui en de spijsvertering valt stil, met verstopping als gevolg.

5. Je Buddy heeft een medisch probleem

5. Je Buddy heeft een medisch probleem

Heeft je Buddy last van ontstoken anaalklieren, een hernia, stress, een darmtumor, spijsverteringsproblemen … ? Dan kan die mogelijks niet ontlasten omdat die te veel pijn of ongemakken heeft. Haast je bij twijfel naar de dierenarts.

Zo verhelp én voorkom je constipatie bij je hond!

Zo verhelp én voorkom je constipatie bij je hond!

1. Zorg dat je hond voldoende drinkt

1. Zorg dat je hond voldoende drinkt

Een gezonde darm is een gehydrateerde darm. Zorg er daarom voor dat er steeds een kom vers water naast het voerbakje van je Buddy staat. En neem op wandelingen een flesje water mee. Zeker pups en oudjes moet je regelmatig een slokje aanbieden.

2. Laat je hond wennen aan kauwsnacks

2. Laat je hond wennen aan kauwsnacks

Laat je hond altijd wennen aan het verteren van botten en droge kauwsnacks. Begin met kleine hoeveelheden om indroging van zijn ontlasting te voorkomen.

3. Actie!

3. Actie!

Die dagelijkse wandelingen zijn broodnodig om de spijsvertering van je hond (én die van jou) te stimuleren. Het perfecte excuus om samen met je Buddy op stap te gaan. 

4. Kies voor gezonde hondenvoeding

4. Kies voor gezonde hondenvoeding

Wat erin gaat, moet er ook weer uit komen. Geen wonder dus dat kwalitatieve hondenvoeding ook bijdraagt aan een gezondere ontlasting. Zo bevatten de brokjes van Buddybites lijnzaad, zalmolie, bietenpulp en erwten voor een optimale spijsvertering en ontlasting. Granen of kunstmatige additieven laten we achterwege! Die gezonde hondenbrokjes kan je nu ook aanvullen met voedingssupplementen voor honden in de vorm van een heerlijk kauwbaar koekje.

Verstopping kan gevaarlijk zijn voor je hond

Verstopping kan ook gevaarlijk zijn voor je hond

Moet je Buddy overgeven, verliest hij tijdens het ontlasten bloed of zie je iets vreemds aan zijn poepgaatje? Haast je dan onmiddellijk naar de dierenarts. Hetzelfde geldt voor koortsige, lusteloze, heel jonge of bejaarde honden. 

Gedraagt je hond zich verder normaal, maar is de verstopping na enkele dagen niet weg? Ook dan ga je best even langs de dierenarts. 


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

✓ Zalmolie voor veel aroma
✓ Minimaal 45% vlees voor veel smaak
✓ Lekker krokant voor veel kauwplezier

Meer artikels voor jou: