1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ideaal gewicht
  6. »
  7. Obesitas bij honden, de feiten!

Obesitas bij honden, de feiten!

Obesitas bij honden, de feiten!

30%-40% van de honden hebben obesitas, meestal zonder dat het baasje dit weet. Hoe komt dit?

Obesitas bij honden, het grootste gezondheidsprobleem bij honden

30%-40% van de honden in West-Europa is obees. Net zoals bij de mens, spreekt met van obesitas als het lichaamsgewicht 20% meer bedraagt dan het ideale gewicht van de hond. Obesitas is het grootste gezondheidsprobleem bij honden. Toch is het een zwaar onderschat probleem, vermits hondenbaasjes vaak niet eens weten dat hun hond kampt met overgewicht.

Tot 2.5 jaar langer leven

Obesitas zorgt voor tal van ziektes: osteoartritis, ademhalingsstoornissen, diabetes mellitus, hypertensie, chirurgische complicaties en vooral een sterke vermindering van de levensduur. Studies bij twaalf verschillende hondenrassen tonen aan dat de gemiddelde levensduur bij obese honden 2.5 jaar korter is. Wil je dat je hond een lang actief leven heeft? Zorg er dan voor dat je buddy een goed eetpatroon heeft.

Hoe krijgt je hond obesitas?

Obesitas ontstaat als er meer energie wordt opgenomen dan er wordt verbruikt. Bewegen zorgt ervoor dat de opgenomen energie wordt verbruikt. Overmatige aanvoer van energie die niet verbruikt wordt, wordt opgeslagen als vet. Een aanvoer van 8000 kcal boven de aanbevolen hoeveelheid, zorgt voor een gewichtstoename van 1 kg. Zorg er dus zeker voor dat je hond de juiste hoeveelheid voeding krijgt en voldoende beweegt.

Wat is het ideale gewicht van je hond?

Nu blijft de hoofdvraag: hoe je weet of je hond te dik is? Doe de volgende test: sta achter je hond en leg je handen op de zijkanten van zijn ribben. Bij een ideaal lichaamsgewicht moet je de ribben makkelijk voelen. Als je je vingers meer dan een paar centimer kan drukken vooraleer je de ribben voelt, dan is het tijd om na te denken over een dieet.

Minder eten of meer bewegen?

Gewicht verliezen heeft voor 70% te zien met de voeding en voor 30% met voldoende beweging. Weet exact hoeveel voeding je geeft aan je hond. Met de Buddypas bepalen wij hoeveel kcal je hond op een dagelijkse hoeveelheid nodig heeft. Weeg de exacte hoeveelheid voeding af met onze maatbeker. Laat bovendien je hond twee keer per dag een half uur bewegen, en je bent zeker dat hij nooit obees zal worden.

Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Ontdek jouw voeding!

Beantwoord 10 vragen over jouw hond en ontdek welke voeding bij jouw hond past!

✓ Veel Vlees, Graanvrij, extra Zalmolie
✓ Samengesteld door dierenartsen
✓ Gratis verzending

Meer artikels voor jou: