1. Blog
  2. »
  3. Lifestyle
  4. »
  5. Hondengedrag
  6. »
  7. Waarom kwijlt mijn hond zo veel?

Waarom kwijlt mijn hond zo veel?

Waarom kwijlt mijn hond zo veel?

Waarom kwijlt mijn hond zo veel? - BuddyBites

Je hond kan om verschillende logische redenen kwijlen – mmm een lekker hapje – maar wat als hij zo veel kwijlt dat je geneigd bent je zwabber boven te halen? Scroll omlaag, want wij geven je 8 oorzaken als je hond extreem veel kwijlt.

8 mogelijke oorzaken als je hond overmatig kwijlt

8 mogelijke oorzaken als je hond overmatig kwijlt

Als je een hond hebt met hangende wangen zoals een boxer of Engelse bulldog, of als je Buddy honger heeft, dan weet je dat hij al wel eens wat meer durft te kwijlen. Maar als je hond plots erg veel speeksel begint aan te maken, check je best of hij met een van de volgende kwaaltjes te kampen heeft:

1. Je hond is misselijk

1. Je hond is misselijk

Als je hond naast kwijl ook overmatig boert, de hele tijd gras wil eten en moet overgeven, dan is hij misselijk. Elke hond heeft hier wel eens mee te maken, niet meteen iets om je al te veel zorgen over te maken dus. Laat je hond even zijn maag legen en zijn kwijlprobleempje is verdwenen! Blijven de symptomen daarentegen aanhouden, doe je er goed aan je dierenarts te consulteren.

2. Je hond heeft een ontsteking of wondje in zijn mond

2. Je hond heeft een ontsteking of wondje in zijn mond

Een tandvleesontsteking of wondje in je hond zijn mond stimuleert speekselaanmaak. Speeksel bevat namelijk helende stoffen en dient er ook voor om bacteriën weg te spoelen. Ook hier laat je je Buddy’s mond en gebit best nakijken door je dierenarts. Die kan rotte tanden of tandsteen verwijderen of medicatie voorschrijven tegen de ontsteking.

3. Je hond heeft een neus-, keel- of sinusinfectie

3. Je hond heeft een neus-, keel- of sinusinfectie

Ook infecties buiten – maar wel in de buurt van – je hond zijn mond kunnen leiden tot hevig kwijlen. Gelukkig kan je je hond hier snel van af helpen met de juiste medicatie en voldoende rust. Je dierenarts weet ook in dit geval raad!

4. Je hond is gestresst of overprikkeld

4. Je hond is gestresst of overprikkeld

Heb je gemerkt dat je hond tijdens een autorit meer begint te kwijlen? Of is het erg druk in huis en merk je dat er net dan plasjes kwijl op de vloer komen te liggen? Dan zijn die prikkels en ervaringen je hond even te veel en heeft hij mogelijk zelfs stress. Hou het zo rustig mogelijk en je hond zal vanzelf de rust terugvinden – en zijn kwijl voor zichzelf houden.

5. Je hond proefde van iets giftigs

5. Je hond proefde van iets giftigs

Een hond verkent zijn omgeving graag met zijn neus en mond en heeft dan ook al snel iets tussen zijn tanden wat er niet meteen thuishoort. Zo proeft hij tegen beter weten maar al te graag van een giftige plant, vrucht of misschien zelfs een slijmerige pad. Om alle giftige stofjes zo snel mogelijk weg te spoelen, maakt je hond dan extreem veel speeksel aan.

6. Je hond is oververhit

6. Je hond is oververhit

Is het een uitzonderlijk warme dag en merk je dat je hond heel hard hijgt, kwijlt en wat slomer lijkt? Dan is hij hoogstwaarschijnlijk oververhit en probeert hij zichzelf met alle macht af te koelen. Wil je hem een handje helpen, gooi dan geen emmer water over hem  heen. Verplaats hem allereerst naar de schaduw of een koele kamer en leg een natte handdoek op hem. Om voortaan te voorkomen dat je hond oververhit raakt, neem je bovendien best een koelmatje voor honden in huis!

7. Je hond heeft een maagtorsie

7. Je hond heeft een maagtorsie

De klassieke symptomen van maagtorsie zijn een gezwollen buik, kokhalzen, kwijlen en rusteloosheid. Deze aandoening is levensbedreigend en heel erg pijnlijk voor je hond. Aarzel niet en ga meteen langs bij je dierenarts, dit is een spoedgeval!

8. Er groeit iets in je hond zijn mond

8. Er groeit iets in je hond zijn mond

Heb je de voorgaande oorzaken overlopen als je hond heel veel kwijlt, maar ligt het volgens jou daar niet aan? Check dan eens de binnenkant van zijn muil. Daar kan namelijk een gezwel groeien dat ervoor zorgt dat je hond veel speeksel produceert. Je dierenarts kan bepalen of het om een goed- of kwaadaardig gezwel gaat en wat eraan te doen. 


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

Licht verteerbaar
✓ De beste voedingsstoffen
✓ Hypoallergene samenstellingen

Meer artikels voor jou: