Waarom likt mijn hond aan zijn poot?

Hond likt aan zijn poot
Cyriel Van Steen
05 januari 2023
3 min. leestijd

Likt je hond vaak aan zijn poten? Dat kan wijzen op een probleem zoals een allergie, een wondje of parasieten. In ieder geval iets om in ‘t oog te houden dus! Ontdek snel de verschillende redenen voor de likdrang van je hond. 

Oei, mijn hond likt aan zijn pootjes! Zo verhelp je het

Als je hond zijn poot vaak likt, kan dit wijzen op een probleem. Dat likken kan dan weer andere problemen in de hand werken, zoals wondjes en infecties. Wij gingen voor jou op onderzoek naar de oorzaken van obsessief likken. Bovendien vertellen we je hoe je je hond kan helpen:

1. Je hond heeft een wondje

Warm asfalt in de zomer, kastanjebolsters in de herfst, strooizout in de winter… De pootjes van je hond krijgen veel te verduren. Zo scheurt je hond al eens een nagel of heeft hij een kloofje tussen zijn tenen. Controleer dus even of je een wondje vindt en of het ontsmet moet worden. Is het wondje groot en diep of ontstoken, ga dan zeker langs bij de dierenarts.

2. Je hond heeft jeuk

Als je hond een allergie of voedselintolerantie heeft, kan hij ondragelijke jeuk krijgen. Om de jeuk te verlichten, likt hij dan aan zijn pootjes. Die worden dan nat waardoor hij een voetschimmel of gistinfectie kan ontwikkelen. Zeker als je hond ook last heeft van een lager energieniveau, diarree en een doffe vacht, kan dit wijzen op een voedselallergie. Je dierenarts kan in dat geval onderzoek uitvoeren en hulp bieden! Je kan dan het best aangepaste, hypoallergene brokjes geven om de jeuk te verhelpen. Ter extra ondersteuning kan je ook steeds gebruik maken van een huid- en vachtsupplement, dit ondersteunt de huid en vacht van je trouwe vriend.

3. Je hond heeft pijn

Als je hond last heeft van artrose, dan zal hij aan zijn gewrichten likken om de pijn te verzachten. Vooral oudere honden of puppy’s met groeipijnen hebben hier weleens last van. Pijnstilling en aangepaste hondenvoeding kan in dit geval soelaas bieden. De hondenbrokken van Just Russel bevatten bijvoorbeeld glucosamine en chondroïtine om je hond soepel te houden. Voor een echte gewrichtsboost, kan je je hond ook een voedingssupplement geven, zoals deze Hip & Joint Soft Boost.

4. Je hond heeft gevoelige voetzooltjes

Heeft je hond gevoelige voetzooltjes, dan kan hij snel brandwonden en blaren oplopen. Bijvoorbeeld op warm asfalt of als die op ruwe ondergrond achter een bal aan rent. In een poging de pijn te verzachten, likt je hond dan aan zijn poot. Breng een bezoekje aan de dierenarts en informeer naar hondenschoentjes om de tenen van je hond in de toekomst te beschermen.

5. Je hond verveelt zich of is bang

Stress en verveling bij je hond kan leiden tot ongezond gedrag, zoals overmatig likken aan de pootjes. Een beetje zoals nagelbijten tijdens een spannende film of een saaie les. Geef hem dus een kauwsnack of -speeltje om zijn gedachten te verzetten. Zo voorkom je erger, zoals schimmelinfecties of kale plekken. Ook kun je een kalmerend hondensupplement geven als snoepje, dit vermindert de stress en angst bij een hond.

Op zoek naar bezigheidstherapie voor je hond? Maak watermeloenijs voor je buddy of trakteer hem op een kauwspeeltje met bananenvulling voor honden.

Hou je hond gezond door de juiste voeding te geven

Om je hond gezond te houden is het belangrijk dat het de juiste voeding krijgt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de voeding van honden met een medische aandoening afgestemd is op hun aandoening.

Weet je niet goed welke voeding het beste is voor je hond? Bekijk dan zeker onderstaande video van onze dierenarts Joy die je uitlegt waar je rekening mee moet houden tijdens het kiezen van de juiste voeding voor je hond.

Vind je het nog steeds moeilijk om de juiste voeding te kiezen?

Beantwoord via onderstaande knop de vragenlijst met 10 eenvoudige vragen over je hond. Op basis van jouw antwoorden ontwikkelt ons algoritme een uniek én natuurlijk recept volledig op maat van jouw hond. Vervolgens krijg je in één overzicht een voedselplan met de juiste voedselsamenstelling én portie die makkelijk af te wegen is door middel van een maatbeker die je volledig gratis krijgt bij je eerste bestelling.

vragenlijst invullen over je hond of kat op smartphone en vertel er alles over
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Een puppy die slaapt

Je puppy ophalen: alles wat je moet weten

04 januari 2023
Je bent best goed voorbereid wanneer je je nieuwe puppy gaat ophalen. We geven je enkele handige tips om de thuiskomst zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

10 leuke losloopgebieden voor honden

23 maart 2024
Het is niet altijd even duidelijk op welke plaatsen jouw hond mag rondlopen. De meeste mensen weten zelf niet dat er speciale losloopgebieden voor honden bestaan waar je favoriete viervoeter kan ravotten en lopen waar hij/zij wil. In deze blog toon ik je 10 leuke losloopgebieden voor honden in Vlaanderen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een jonge vrouw die glimlacht naar de camera en omringt is door verschillende honden

Hoe zeg je in hondentaal “ik hou van je”?

20 november 2022
We hebben zoveel liefde te geven aan onze hondjes! Maar hoe kan je dit nu tonen aan je hond in hondentaal? Lees verder en ontdek het hier!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Vuurwerk

Mijn hond is bang voor vuurwerk

29 december 2021
Het is weer bijna zover, het moment waar we allemaal massaal aftellen naar het nieuwe jaar en vuurwerk afsteken. Maar voor jouw hond is dit minder aangenaam.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hoeveel kost een hond? Puppy met geld ligt op tafel

Hoeveel kost een hond? Ontdek het hier!

12 augustus 2022
Kriebelt het om een hond te nemen? En vraag je je nu af: “Hoeveel kost een hond?”. Krijg hier een totaalprijs, aankoopprijs en maandelijkse kosten!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Engelse buldog hond zit in de hoek als straf

Je hond straffen: wat je zeker niet mag doen!

04 juni 2022
Als je je hond verkeerd corrigeert wanneer hij zich misdraagt, zal dat averechts werken. Lees hier tips om je hond correct te straffen!
Odile Geirnaert