1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Spijsvertering
  6. »
  7. Waarom poept mijn hond bloed?

Waarom poept mijn hond bloed?

Waarom poept mijn hond bloed?

Waarom poept mijn hond bloed - BuddyBites

Poept je hond bloed? Dat is niet zo best. Snel laten checken, want de ontlasting van je hond zegt iets over zijn gezondheid. Laat ons daarom even overlopen waarom je hond last heeft van bloederige stoelgang, wat je eraan kan doen en hoe je dit voorkomt. 

5 oorzaken van bloederige stoelgang

5 oorzaken van bloederige stoelgang

Een gezonde hond produceert meermaals per dag gezonde, bruine stoelgang. Zie je ook vers, rood bloed tussen de stoelgang van je Buddy? Dan heeft je hond mogelijks een bloeding in de dikke darm of anus. De tijd dringt om de mogelijke oorzaak te achterhalen!

1. Je Buddy heeft een dikkedarmontsteking

1. Je Buddy heeft een dikkedarmontsteking

Een dikkedarmontsteking komt wel eens voor bij honden die bedorven voedsel eten, antibiotica nemen, of parasieten hebben. Je Buddy moet in dat geval vaker poepen, heeft slijmerige ontlasting en blijft persen, ook als zijn darm al leeg is. De darmwand wordt steeds kwetsbaarder en begint soms ook te bloeden. Ga langs bij je dierenarts, die kan je hond medicatie en een ontwormingsmiddel voorschrijven!

2. Je Buddy heeft poliepen of een darmtumor

2. Je Buddy heeft poliepen of een darmtumor

Heeft je Buddy al wat jaren op de teller? Hou ouder een hond, hoe meer risico op allerlei ziektes en kwaaltjes zoals poliepen of een darmtumor. Die kunnen inwendige bloedingen veroorzaken. Met als gevolg dat je hond bloed poept. Je dierenarts kan in dat geval je hond rectaal onderzoeken met een coloscopie. Behandelen kan door de poliepen of tumoren te verwijderen.

3. Je Buddy heeft een anaalklierontsteking

3. Je Buddy heeft een anaalzakontsteking

Aan weerszijden van je hond zijn anus zitten anaalzakjes met een sterk geurende vloeistof. Daarmee markeert je hond zijn territorium tijdens het poepen. Als deze klieren vol en ontstoken raken, voelt dat heel ongemakkelijk voor je hond. Dan kunnen die beginnen bloeden en zelfs scheuren. Vaak krijgen oudere honden hiermee te maken omdat zij meer moeite hebben om hun anaalklieren leeg te krijgen. 

Zie je je Buddy vaak aan zijn achterste likken en met zijn achterwerk over de grond schuiven? Dan is het tijd voor een bezoekje langs de dierenarts, die kan voor verlichting zorgen!

4. Je Buddy at iets scherps op

4. Je Buddy at iets scherps op​

Als je hond het in zijn mond kan stoppen, dan zal hij dat doen! In veel gevallen komen vreemde voorwerpen er de volgende dag langs de andere kant terug uit. Als je hond daarentegen zijn tanden gezet heeft in iets scherps, kan dit vast komen te zitten in zijn spijsverteringsstelsel. Op z’n weg naar buiten kan dat dan schade aanrichten, met als gevolg dat je hond bloed uit zal poepen.

5. Je Buddy heeft een virus of at iets giftigs

5. Je Buddy is in shock

De darmwand van je hond kan ook serieus aangetast worden door bijvoorbeeld het parvovirus of giftige chemicaliën zoals rattenvergif. Om die zo snel mogelijk uit zijn systeem te krijgen, zal je hond hevig overgeven en – bloederige – diarree krijgen. Sommige honden raken zelfs in shock als ze geen behandeling krijgen. Haast je dus zo snel als je kan naar je dierenarts. 

Tips om te vermijden dat je hond bloed poept

Tips om te vermijden dat je hond bloed poept​

Wie bloed spot in de stoelgang van zijn Buddy, haast zich dus zo snel mogelijk naar de dierenarts. Andere hulpmiddelen wanneer je hond bloed poept, zijn vooral preventieve maatregelen:

✓ Berg scherpe voorwerpen en chemicaliën op

✓ Laat niets rondslingeren

Als je niets gevaarlijks laat rondslingeren, kan je hond er ook zijn tanden niet inzetten. Ruim dus scherpe voorwerpen en giftige stoffen zoals rattenvergif netjes op en hou je hond buiten altijd nauwgezet in de gaten. Train je Buddy ook om dingen los te kunnen laten met het commando ‘los’. Zo kan je ingrijpen als hij toch iets te pakken heeft gekregen.

✓ Behoed je hond voor allergieën

✓ Behoed je hond voor allergieën​

De darmen van je hond kunnen geïrriteerd raken door allergenen zoals graan, gluten of zuivel. Dat verzwakt en ontregelt zijn spijsverteringsstelsel waardoor je hond vatbaarder wordt voor  dikkedarmontsteking of een tumor. Als je dus merkt dat je hond vaak diarree heeft of jeukende pootjes, overweeg dan eens hypoallergene hondenvoeding. Zo kunnen zijn darmen zich herstellen en terug weerstand opbouwen

✓ Versterk de gezondheid van je hond

✓ Versterk de gezondheid van je hond

Naast hypoallergene voeding kan je het immuunsysteem van je hond versterken met natuurlijke probiotica en zalmolie. Die kan je apart kopen en door zijn voeding mengen, of je kan kiezen voor een alles-in-één-oplossing met de hondenbrokjes van Buddybites. Die bevatten natuurlijke probiotica zoals cichorei en bietenpulp en een gezonde portie omega 3 en 6 uit koudgeperste zalmolie. Meer weten over de voordelen van zalmolie? Lees dan zeker deze blog.


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

Goed verteerbaar
✓ Veel voedingsstoffen
✓ Hypoallergeen

Meer artikels voor jou: