1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Vacht
  6. »
  7. Waarom stinkt de vacht van mijn hond?

Waarom stinkt de vacht van mijn hond?

Waarom stinkt de vacht van mijn hond?

Waarom stinkt de vacht van mijn hond? - BuddyBites

Net zoals mensen heeft ook je hond een eigen lichaamsgeur. Daar is hij trots op, want die maakt deel uit van zijn unieke identiteit. Maar wat als je bijna achterover valt van zijn luchtje? Lees hier waarom de vacht van je hond stinkt en wat je eraan kan doen!

8 oorzaken van een stinkende hondenvacht… en wat je eraan kan doen!

8 oorzaken van een stinkende hondenvacht… en wat je eraan kan doen!

1. Je wast je hond te vaak

1. Je wast je hond te vaak

Ja, dat lees je goed! Als je je hond te vaak wast, neem je zijn natuurlijke huidbarrière weg. Als reactie zal zijn huid dan overmatig vetten produceren als beschermlaag voor zijn huid en vacht. En je raadt het al: met die vetten komt ook heel wat lichaamsgeur vrij. Was je hond dus niet te vaak, zo eens om de 3 à 6 maand is voldoende. 

2. Je hond heeft nood aan een badje

2. Je hond heeft nood aan een badje

Het omgekeerde kan natuurlijk ook: je slaat misschien al een een wasbeurt over. Het klopt wel dat een hond zo zijn manieren heeft om zichzelf proper te houden. Toch kan hij af en toe wat hulp gebruiken. Was je hond dus minimaal eens om de 3 maand. Zo elimineer je stinkende geurtjes! Let er wel op dat je steeds een hypoallergene, parfumvrije shampoo gebruikt. 

3. Je hond heeft een voedselallergie

3. Je hond heeft een voedselallergie

Je hond zijn weelderig aroma kan te wijten zijn aan een voedselallergie. Als reactie op de allergenen, scheidt zijn huid dan geurende vetten uit. Sluit daarom een voedselallergie uit met een eliminatiedieet: schakel eerst over op voeding zonder granen en gluten. Als de problemen aanhouden, laat dan zuivel en soja weg. Indien ook dat geen soelaas biedt, geef hem voeding met lam in plaats van kip of rund.

4. Je hond rolt zich graag in stinkende goedjes

4. Je hond rolt zich graag in stinkende goedjes

Honden rollen graag in vieze dingen zoals vogelpoep of kleine, dode dieren. Zo maskeren ze instinctief hun eigen geur en worden ze minder snel opgemerkt door potentiële prooi. Hou hem tijdens wandelingen dus goed in de gaten. Besluit hij dan toch om zich te hullen in de heerlijke geur van poep? Geef hem dan een grondig wasje met een zachte, parfumvrije shampoo. 

5. Je hond heeft een immuniteitsboost nodig

5. Je hond heeft een immuniteitsboost nodig

Met een zwakke weerstand kan je hond bacteriën, schimmels of gisten op zijn huid moeilijk bestrijden. Daardoor zal zijn huid beginnen ontsteken en stinken. Gelukkig kan je de weerstand van je Buddy versterken met gezonde hondenvoeding en met BuddyBites essentiële vitamines in de vorm van een smakelijk, kauwbaar koekje.

6. Je hond krijgt de verkeerde voeding

6. Je hond krijgt de verkeerde voeding

Je bent wat je eet! Dat geldt ook voor honden. Voor een gezonde, goed ruikende huid en vacht heeft je hond kwalitatieve eiwitten, gezonde vetten, vezels, mineralen en vitamines nodig. Zo heeft BuddyBites-hondenvoeding een bijzonder hoge voedingswaarde. Bovendien is die volledig personaliseerbaar: ras, leeftijd, eventuele allergieën… daar houden wij allemaal rekening mee! 

7. Je hond is nat

7. Je hond is nat

Wát kan de vacht van een natte hond stinken! Dat komt omdat water geuren sneller doet verspreiden. Zorg er daarom voor dat je hond zijn lokken na het zwemmen of baden zo snel mogelijk terug droog zijn. Eventueel kan je ook een haardroger gebruiken om het droogproces te doen versnellen. Let er hierbij wel op dat je die niet te lang op 1 plaats richt en de temperatuur niet te hoog staat.

8. Je Buddy's bedje moet ververst worden

8. Je Buddy's bedje moet ververst worden

Net als jij regelmatig je lakens ververst, heeft ook de mand van je hond regelmatig een poetsbeurt nodig. Je hond neemt hij immers bacteriën, parasieten en insecten mee naar binnen en in zijn mand. Die kruipen dan in zijn vacht waardoor die kan beginnen ruiken. Stofzuig dus af en toe zijn hele mand. Daar bovenop kan je zijn mandje en alle kussentjes en dekentjes wassen – bij voorkeur in de wasmachine

Blijft je honds vacht stinken?

Blijft je honds vacht stinken?

Breng een bezoekje aan je dierenarts als de vacht van je Buddy nog steeds een eigenzinnig parfum verspreidt na een flinke wasbeurt en enkele weken kwalitatieve hondenvoeding. Het kan dan zijn dat je honds hormoonbalans verstoord is of dat hij een een groter gezondheidsprobleem heeft die voor een stinkende vacht zorgt. Je dierenarts weet raad!


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

✓ Veel kwalitatieve eiwitten
✓ Kraakvers voor de beste smaak
✓ Veilig voor allergische honden

Meer artikels voor jou: