Wat als mijn hond een doffe vacht heeft?

Geen doffe vacht voor deze hond in bad

Een gezonde vacht zegt veel over de gezondheid van je hond. Je wil alleen maar het beste voor je viervoeter en je wil dus ook een mooie, gezonde vacht, niet? Een doffe vacht bij honden komt vaker voor dan je denkt. Maar geen paniek, een wijs man zei ooit: “Voor elk probleem bestaat een oplossing.” Kom te weten welke oplossingen er bestaan wanneer je hond een doffe vacht heeft!

Wat is een gezonde hondenvacht?

Eerst en vooral is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen een lange vacht en een korte vacht. Heb jij bijvoorbeeld een Golden Retriever, een Tibetaanse Terriër of een Bearded Collie? Dan behoort jouw hond tot de langharigen! Is jouw hond een Labrador, Whippet of een Beagle? Dan heb jij te maken met een kortharige hond!

Wanneer langharige honden een lichte glans over hun vacht hebben, wil dat zeggen dat de vacht proper en gezond is. Om jouw langharige vriend te voorzien van een gezonde vacht, is er wel wat verzorging nodig. Een langharige hondenvacht moet namelijk bij voorkeur dagelijks geborsteld en verzorgd worden.

Kortharige honden hebben ook een lichte glans over hun vacht als die proper en gezond is. Meestal is er bij dit soort honden net iets minder werk om een gezonde vacht te verkrijgen. Er is iets minder verzorging nodig, maar regelmatig, zo’n 2 à 3 keer per week de vacht borstelen blijft een absolute must!

Waarom heeft mijn hond een doffe vacht?

Vlooien, teken of mijten

Krabt of bijt je hond zichzelf voortdurend? De kans is groot dat je hond te kampen heeft met vlooien, teken of mijten. Deze beestjes zijn helemaal niet zo onschuldig. Ze irriteren de huid van je hond en kunnen de vacht beschadigen. Bovendien kunnen ze in sommige gevallen ook gezondheidsproblemen veroorzaken.

Dit euvel kan je voorkomen door je hond te laten ontvlooien. Hoe vaak dit moet gebeuren hangt af van welk soort product je gebruikt. Een spot-on middel zal je bijvoorbeeld maandelijks moeten herhalen. Een vlooienhalsband werkt dan weer maximum 8 maanden. Zie je door de bomen het bos niet meer? Maak een afspraak bij je dierenarts! 

Verkeerde vachtverzorging

Of jouw viervoeter nu lang of kort haar heeft, de juiste vachtverzorging is een enorm belangrijk voor een gezonde, glanzende vacht. Bij de verkeerde vachtverzorging zal je de vacht beschadigen, waardoor hij makkelijker gaat klitten.

Tekort aan voedingsstoffen/verkeerde voeding

Een doffe vacht is vaak het gevolg van een tekort aan voedingsstoffen, of van verkeerde voeding. Geef je lieve huisdier daarom hondenvoer van hoge kwaliteit. De juiste voeding zal de staat van de vacht zienderogen verbeteren.

Welke oplossingen bestaan er voor een doffe vacht?

Borstelen

Om de vacht van je hond van dof naar glanzend om te toveren, is regelmatig borstelen een absolute vereiste. Bij langharige honden borstel je best iedere dag, bij kortharige honden kan dit om de paar dagen. Door de vacht regelmatig en grondig te borstelen verwijder je het overtollige haar en worden de oliën die van nature in de huid en vacht van je hond zitten, verdeeld. Daarnaast vermijd je overvloedige haaruitval. Een win-win!

Bij het borstelen zijn er enkele aandachtspunten waar je als baasje rekening mee moet houden.

  • Borstel niet enkel grote oppervlakken zoals de rug, vergeet de klitgevoelige plekken zoals de oksels en ellebogen niet.
  • Er bestaan verschillende soorten borstels, denk maar aan plukborstels, vlooienkammen en rubberborstels. Ga daarom even op onderzoek uit en kijk welke borstel het beste zal werken hebben voor jouw harige vriend.

Badtijd

Er wordt aangeraden om je hond om de drie maanden te wassen – de wasbeurten na de ravotpartijen van jouw hond niet meegeteld. Je hond té vaak wassen zal een negatieve invloed hebben op de gezondheid van zijn vacht en huid. Wanneer je je hond te vaak wast, tast je de natuurlijke oliën aan. Deze oliën zijn noodzakelijk voor de bescherming van de vacht, ze voorkomen namelijk dat de huid uitdroogt.

Daarnaast is het belangrijk om jouw hond niet te vaak met shampoo te wassen. Wil je je hond een geïrriteerde en droge huid besparen en toch shampoo gebruiken? Kies dan voor een natuurlijke hondenshampoo die aansluit bij het type vacht van jouw hond.

Mocht je even zonder hondenshampoo zitten is het niet aangeraden om mensenshampoo te gebruiken. In shampoos die bedoeld zijn voor mensen zit een hoge zuurgraad. Deze hogere zuurgraad zou het filmlaagje op de huid van jouw hond kunnen aantasten. Dit filmlaagje is belangrijk om je hond te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Gezonde hondenvoeding

De juiste voeding is, zoals steeds, van het grootste belang. De voeding van jouw hond heeft namelijk een groot effect op de gezondheid van de vacht. De vacht van je hond is onder andere opgebouwd uit eiwitten. Hoe meer eiwitten in de voeding van je hond zitten, hoe beter de conditie van de vacht zal zijn. Met de juiste voeding blijft je hond gezond en zal zijn huid stralen!

Wist je dat onze samenstellingen meer dan 28% eiwitten bevatten? De krokante hondenbrokken van BuddyBites zijn samengesteld uit vlees en gezonde vetten zoals Omega-3 en Omega-6. Deze vetzuren helpen tegen huidschilfers én stimuleren de haargroei. Daarnaast bevat de hondenvoeding van BuddyBites makkelijk verteerbare vezels, en zitten er heel wat extra vitaminen en mineralen in onze voeding.

Heel wat baasjes die overschakelden op hondenbrokken van BuddyBites zagen een verbetering van de vachtconditie. Benieuwd? Lees er hier meer over!  Heb je graag een extra woordje uitleg? Onze dierendokter Ellen staat voor je klaar! Je bereikt haar op ellen@buddybites.be Wil jij ook een echte Buddy worden? Vul het profiel van je hond in, en ontdek wat wij jouw hond te bieden hebben. 


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Voeding op maat

Waarom gepersonaliseerde voeding voor jouw hond?

✓ 28% eiwitten
✓ Extra zalmolie voorgezonde vacht
✓ Gehydrolyseerd vlees

Nog meer tips over de gezondheid van je hond?