1. Blog
  2. »
  3. Lifestyle
  4. »
  5. Hondengedrag
  6. »
  7. Hoe lees je de lichaamstaal van je hond?

Hoe lees je de lichaamstaal van je hond?

Hoe lees je de lichaamstaal van je hond?

wat wil je hond jou vertellen

Heb jij je ooit al afgevraagd wat er in het hoofd van je hond omgaat? Honden kunnen niet praten met woorden, maar dat betekent niet dat ze kort van stof zijn; integendeel! Van het topje van zijn neus tot het puntje van zijn staart, je Buddy zet zijn hele lijf in om met jou en zijn soortgenoten te communiceren. Benieuwd wat je hond jou wil vertellen met zijn lichaamstaal? Lees dan vooral verder!

Geluid

Geluid

Een blaf herkent iedereen, maar een hond produceert natuurlijk veel meer geluiden! Zo kan een diepe grom bedoeld zijn om dreigend gevaar op afstand te houden. Een grom of blaf op een hoge toon kan dan weer een uitnodiging tot spelen zijn, zeker als je Buddy dit blijft herhalen. En kroel je je hond bij zijn oren, dan knort die misschien wel van genot. Hoe meer je je hond in verschillende situaties observeert, hoe gemakkelijker het wordt om elk stemgeluid te interpreteren. 

Oogcontact (of net niet)

Oogcontact (of net niet)

In tegenstelling tot wolven, zoeken honden oogcontact met mensen om emoties te uiten. Als jij en je Buddy een goede band hebben, dan maken jullie oxytocine (beter bekend als het knuffelhormoon) aan van zodra jullie diep in elkaars ogen staren. Jullie worden er dus beide gelukkiger van! Met een smekende blik vraagt je Buddy ook mogelijks aandacht van zijn beste vriend(in): jou!

Zorg er wel voor dat andere mensen of dieren geen staarwedstrijdje houden met je hond. Lang oogcontact met een onbekende kan je hond immers ervaren als een bedreiging. Als je Buddy een verstijfde lichaamshouding krijgt, is het tijd om het oogcontact te verbreken.

Staart

Staart

Niet te missen, die kwispelende staart! Vaak is dat een teken van blijdschap, maar wat de meeste mensen niet weten is dat het ook een teken kan zijn van nervositeit of spanning. Hoe zie je nu het verschil? Een enthousiaste hond zal zijn staart naar rechts kwispelen, een gespannen hond naar links. De positie van een staart spreekt ook boekdelen. Een hoog kwispelende staart laat je weten dat je hond één brok enthousiasme is. Een neutrale positie wijst er dan weer op dat je hond afwachtend nieuwe informatie in zich opneemt. Een laaghangende staart die tussen de benen hangt, duidt ten slotte op angst of stress en betekent dat je hond liever niet in deze situatie wil zijn.

Oren

Oren

Oren in een neutrale, ontspannen houden zijn een teken van kalmte. Staan de oren van je hond omhoog of naar voren gericht, dan is je Buddy op z’n hoede. Wijzen ze opzij of liggen ze plat tegen het hoofd, dan kan je behaarde vriend onzeker of bang zijn.

Tong

Tong

Een lik van een hond is eigenlijk gewoon het equivalent van een dikke, natte zoen, de ultieme uiting van liefde! Tijdens het likken komen er bij de hond endorfines vrij. Dit hormoon zorgt er voor dat je hond zich op en top gelukkig voelt! Likt je hond echter overmatig aan zijn eigen neus of rond zijn mond? Zo toont hij dat hij stress heeft: een teken dat je je hond het beste uit de situatie verwijdert dus.

Speelboog

Speelboog

Ligt je hond met zijn voorpoten op de grond en zijn achterwerk in de lucht? Je hond is niet plots aan yoga begonnen, maar maakt een speelboog. Als je hond deze lichaamstaal vertoont, doe gewoon lekker mee: ga even laag naar de grond, zet je schrap en… spelen maar!

Blote buik

Blote buik

Als je hond zijn buik toont, kan dit twee dingen betekenen. Het kan zijn dat je hond je zijn kwetsbaarste lichaamsdeel laat zien als teken van onderdanigheid en respect, maar waarschijnlijk wil je hond gewoon doodgraag geaaid worden en ben jij de uitverkorene om deze behoefte in te vullen.

Wanneer je de lichaamstaal van je hond wil interpreteren, is het steeds belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. Na verloop van tijd zal je zo perfect kunnen aanvoelen wat je hond jou wil vertellen!


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding op maat?

✓ Boordevol dierlijke eiwitten
✓ Met omega 3- en 6-vetzuren
✓ Aangepast aan de noden van jouw hond

Verder lezen?