1. Blog
  2. »
  3. Voeding
  4. »
  5. Voedingstips
  6. »
  7. Welke voeding mag mijn hond niet eten?

Welke voeding mag mijn hond niet eten?

Welke voeding mag mijn hond niet eten?

Hond met hartje op zijn snoet voor valentijn. Hondenvoeding die je hond niet mag eten.

Een romantisch diner voor jou en je hond? Dan zet je beter geen chocoladefondue op tafel. Want dan is de kans groot dat je een tête-à-tête in de dierenkliniek doorbrengt. Welke voeding mag mijn hond wel en niet eten? Wat de volgende vijf dagdagelijkse ingrediënten betreft gaat de liefde van je hond niet door de maag en mag je hond echt niet eten!


Deze 5 ingrediënten verwerk je beter niet in het valentijnsmenu voor je hond.

1. Choco-laat-maar

Smul zelf gerust van chocoladehartjes, maar berg de doos veilig op. Chocolade bevat immers theobromine en cafeïne, twee stoffen die giftig zijn voor je hond. Hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger. Ook grote hoeveelheden melkchocolade kunnen gevaarlijk zijn. Heeft je hond toch wat chocolade van de salontafel gepikt, ga bij gastro-intestinale klachten of abnormale hartritmes dan meteen naar de dierenarts. Chocolade is dus giftig en mag je hond niet eten.

2. Sn-oeps

Suikervrij snoep bevat vaak xylitol, een suikervervanger die ook wel eens in kauwgom of muntjes zit. Bij een hond stimuleert deze stof de insuline-aanmaak in de pancreas. Daardoor daalt de bloedsuikerspiegel en vergroot het risico op een hypoglycemie of een extreme bloedsuikerval. Je hond kan plots zijn kracht verliezen, rillen en een beroerte krijgen met rampzalige gevolgen voor de lever. Zet je handtas met xylitolmuntjes dus omhoog of beter nog, haal geen snoep in huis.

3. Kluiven, géén druiven

Druiven en rozijnen zijn een no-go voor de nieren van je trouwe vriend. Zelfs een klein hapje ervan kan acuut nierfalen veroorzaken. Je hond gaat dan braken, is lusteloos en vertoont urine- & plasproblemen. Houd dat fruitslaatje dus maar voor jezelf!

4. Ai-Ajuin

Ajuin, look en valentijn passen sowieso niet in één zin, maar al helemaal niet in een liefdesgerecht voor je hond. Ajuin kan schade teweegbrengen aan zijn rode bloedcellen, waardoor die bloedarmoede kan krijgen. Dat herken je aan bleek of wit tandvlees, roodgekleurde urine, lusteloosheid, braken, diarree… Ban je hond dus uit de keuken zodra jij met deze smaakmakers aan het koken gaat.

5. Kip? Ja! Botjes? nee!

Héérlijk, gebraden kip! Toch is het geen goed idee om het geluksbotje met je huisdier te delen. Gekookte kippenbotjes zijn wel verteerbaar, maar blijven vaak vastzitten in de slokdarm. Met kokhalzen, overmatig kwijlen en oprispingen tot gevolg. De enige oplossing is dan een ritje naar de dierenarts voor een endoscopie. Verwen je hartendief liever met een veiligere geluksbrenger, zoals een naamplaatje in de vorm van een klavertje vier.

Wil je je hond een extraatje geven? Controleer op voorhand als de voeding mag geven aan je hond. 

Is je hond sowieso een moeilijke eter? Lees dan onze tips voor een kieskeurige hond.

Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Ontdek jouw voeding!

Beantwoord 10 vragen over jouw hond en ontdek welke voeding bij jouw hond past!

✓ Veel Vlees, Graanvrij, extra Zalmolie
✓ Samengesteld door dierenartsen
✓ Gratis verzending

Meer artikels voor jou: