1. Blog
  2. »
  3. Online Hondenschool
  4. »
  5. Expert
  6. »
  7. Leer je hond apporteren

Leer je hond apporteren

Leer je hond apporteren

husky met bal die wacht om hem te kunnen apporteren

Apporteren is een geweldig leuk spelletje om met je Buddy te doen, bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Daarnaast is het een gehoorzaamheidsoefening die de band tussen jou en je hond versterkt. Hoe begin je er nu aan om dit aan je hond te leren? 

Voor je speeltjes begint weg te gooien, is het belangrijk dat je hond het terugroepcommando onder de knie heeft. Het terugbrengen van een speeltje gaan we namelijk aan de hand van dit commando aanleren. Check, check en dubbelcheck? Leer je hond dan apporteren in drie stappen.

1) Leer je hond loslaten

1) Leer je hond loslaten

Hiervoor kan je het favoriete speeltje van je hond gebruiken. Roep je hond bij je en zorg ervoor dat die het speeltje vastneemt, bijvoorbeeld door er zelf even mee te spelen en het daarna op de grond te leggen. Als je hond het speeltje eenmaal vast heeft, neem je met de ene hand het speeltje vast en in de andere een koekje. Hou de hand met het koekje voor zijn neus. Als je hond het speeltje loslaat om het koekje te pakken, zeg dan “braaf” en beloon hem met het koekje. Loopt dit een aantal keer goed, kan je het commando “los” aan de handeling koppelen. Leer altijd eerst de handeling en voeg daarna een commando toe.

Zorg ervoor dat je je hand steeds stilhoudt en het loslaten geen trekspelletje wordt. Als je hond na een tijdje doorheeft wat je van hem wilt, kan je de beloning langzaam afbouwen. Laat je hond het speeltje vlot los? Dan kan je overschakelen naar de volgende stap.

2) Leer je hond zoeken

2) Leer je hond zoeken

Het zoeken en oppakken van voorwerpen zit in het instinct van je hond. Het zou dus niet zo moeilijk moeten zijn om je hem zo ver te krijgen dat hij achter een bal of speeltje aanloopt als je het weggooit. Lukt dat niet? Maak je Buddy dan eerst enthousiast: speel er zelf een beetje mee, laat hem aan het speeltje snuffelen, en gooi het dan weg. Wanneer je viervoeter zich realiseert hoe leuk het is om met een bal te spelen, loopt hij er vanzelf achteraan!

3) Leer je hond terugbrengen

3) Leer je hond terugbrengen

Dit is meestal het moeilijkste deel van de oefening. Als je hond achter de bal aangelopen is en deze net opgepakt heeft, roep hem dan terug. In het beste geval komt je hond dan onmiddellijk terug naar jou, beloon je hem en heeft je Buddy na een paar keer herhalen door wat er van hen verwacht wordt. 

Veel honden vinden het echter moeilijk om hun pas gevangen speelgoed terug af te geven. Er kunnen dan drie situaties ontstaan:

1) Je hond loopt weg met het speeltje en wilt dat jij hen achterna gaat.
2) Je hond komt naar je toe, maar houdt het speeltje net buiten handbereik wanneer je het wil pakken.
3) Je hond laat zijn speeltje vallen en komt zo naar je toe.

Zorg er in die gevallen voor dat je zelf de controle over de training niet afgeeft. Ga dus niet achter je hond lopen, maar probeer het gewoon opnieuw tot je hond het wel goed doet. Moedig je hond aan terwijl die naar je toe loopt en beloon hen als die met het speeltje tot bij jou gekomen is. Door herhaling leer je je hond apporteren.

Lukt het nog niet om je hond te laten terugkomen? Bekijk dan hier hoe je je hond dit commando aanleert.

Wil je dit trucje met een frisbee uitproberen? Bekijk dan het filmpje hieronder, waarin Lieselot uitlegt hoe je een hond leert om deze te vangen.

Enkele nuttige tips

Enkele nuttige tips

Herhaal je training regelmatig en geef niet op, het duurt vaak een hele tijd eer je hond een commando helemaal onder de knie heeft, maar dan is de voldoening achteraf natuurlijk eens zo groot. Succes!

Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
koekjesrol buddybites

Ontdek de BuddyBites koekjesrol

Nog meer trucjes leren?