1. Blog
  2. »
  3. Lifestyle
  4. »
  5. Hondengedrag
  6. »
  7. Is mijn hond kleurenblind?

Is mijn hond kleurenblind?

Is mijn hond kleurenblind?

Is mijn hond kleurenblind

Kijk jij ook graag naar films met honden, zoals wij? Dan weet je misschien dat beelden vaak zwart-wit zijn wanneer het perspectief van een hond getoond wordt. Zo kan je al snel overtuigd raken dat honden in een trieste, grijze wereld leven. Maar klopt dat wel? Dat kom je in deze blog te weten!

Je hond is ‘kleurenblind’

Je hond is ‘kleurenblind’

Een mens is kleurenblind wanneer hij kleuren niet kan waarnemen zoals ‘normaal’, zoals de meeste andere mensen dus. In dat opzicht zijn honden niet kleurenblind, want dan zou je ze vergelijken met mensen. Wél klopt het dat honden de wereld anders zien dan mensen. Als je een mens de ogen van een hond zou geven, zou die waarschijnlijk als ‘kleurenblind’ gediagnosticeerd worden.

Welke kleuren ziet een hond precies wel of niet?

Welke kleuren ziet een hond precies wel of niet?

Nu je weet dat je Buddy iets anders ziet dan jij, ben je vast nieuwsgierig naar wát hij precies waarneemt. Om het simpel te zeggen is zijn wereld eerder mosterdgeel met blauw dan zwart-wit of grijs. Kleuren zoals oranje, geel, rood en groen lijken voor hem goed op elkaar en ziet hij als geel tot bruin. Blauw en paars versmelten ook en ziet hij als blauw. 

Hoe kan dat, vraag je je af? Je hond heeft, net als wij, receptoren in zijn ogen. Die kunnen kleuren opvangen en omzetten in visuele signalen die naar de hersenen gaan. Zo heeft hij enkel receptoren die geel en blauw opvangen, terwijl mensen er ook hebben voor rood, groen, paars enzovoort.

Het duister kent geen geheimen voor je hond

Het duister kent geen geheimen voor je hond

Je hond is dan misschien wel ‘kleurenblind’, in het donker heeft hij een voordeel ten opzichte van ons: 

  • Enerzijds vangt hij met zijn groter hoornvlies meer licht op.
  • Ook heeft hij een grotere hoeveelheid lichtgevoelige staafjes in zijn ogen. 
  • Anderzijds zitten in je Buddy’s ogen een soort spiegeltjes, ofwel tapetum lucidum. Die spiegeltjes helpen hem om meer licht op te vangen en dus ook meer te kunnen zien in het donker. Neem jij ook zo graag foto’s van je hond, zoals wij? Dan heb je zeker al eens een reflectie in zijn ogen gezien. Die komt van zijn tapetum lucidum!


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

✓ Veel kwalitatieve eiwitten
✓ Kraakvers voor de beste smaak
✓ Veilig voor allergische honden

Meer artikels voor jou: