1. Blog
  2. »
  3. Voeding
  4. »
  5. Voedingstips
  6. »
  7. Mag mijn hond paddenstoelen eten?

Mag mijn hond paddenstoelen eten?

Mag mijn hond paddenstoelen eten?

Hond in de herfst met paddenstoelen

De herfst staat voor de deur! Waarschijnlijk kriebelt het al om een gezellige herfstwandeling te maken met je hond in het naburige bos. Het landschap wordt dan ook verhuld in een prachtig deken van herfstkrokusjes, eikels, kastanjes, en ja, ook paddenstoelen. Paddenstoelen zijn onlosmakelijk verbonden met de herfst. Maar laat je vooral niet vangen! Ze zijn minder onschuldig dan hun uiterlijk doet vermoeden. Lees verder als je twijfelt of je hond paddenstoelen mag eten en wat de mogelijke gevolgen zijn. 

Waarom groeien paddenstoelen vooral in de herfst?

De uitdrukking “als paddenstoelen uit de grond schieten” heeft zijn naam niet gestolen. Paddenstoelen duiken overal op, van je eigen tuin tot in het stadspark of lokale bos bij jou om de hoek. Bovendien groeien er het hele jaar door paddenstoelen, al blijft de herfst de absolute topperiode. Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van schimmels (net zoals een appel het vruchtlichaam van een appelboom is). En schimmels voelen zich het best in een warm en vochtig klimaat. Dat verklaart waarom de herfst met voorsprong het favoriete seizoen van paddenstoelen is. Ook ligt er in de herfst het meest organisch materiaal voor het rapen. Dat materiaal hebben paddenstoelen nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. 

Mag mijn hond paddenstoelen eten?

Er bestaan duizenden soorten paddenstoelen. De meeste kan je zorgeloos oppeuzelen en zijn zelfs gezond, ook voor je hond. Tegelijkertijd komen er ook heel wat giftige zwammen voor die juist heel schadelijk zijn voor de gezondheid. Helaas is het vaak moeilijk om met het blote oog een eetbare paddenstoel van een niet eetbare te onderscheiden. Sommige soorten lijken dan ook als twee druppels water op elkaar. Op de vraag of je hond paddenstoelen mag eten, zeggen we daarom resoluut nee. Waag de gok maar niet en hou je hond zo ver mogelijk uit de buurt van álle paddenstoelen. Honden verkennen de wereld nu eenmaal met hun neus en mond. Daarom is de kans vrij groot dat ze vroeg of laat wel eens op een paddenstoel zullen stuiten tijdens een boswandeling. En die is zo ingeslikt… Want hoewel de reukzin van honden heel sterk ontwikkeld is, kunnen ze het gevaar niet ruiken.

Wat gebeurt er als mijn hond een paddenstoel eet?

Als je hond een paddenstoel opgeslokt heeft, gebeurt er in het beste geval niets. Dan was de paddenstoel perfect eetbaar. Jammer genoeg zijn niet alle zwammen zo onschuldig en bestaat er zoiets als een paddenstoelenvergiftiging. Zoals de naam het zelf al zegt, ontstaat deze vergiftiging na het eten van een giftige paddenstoel. Een paddenstoelenvergiftiging bij je hond kan je herkennen aan deze symptomen:

  • Braken
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Koorts
  • Lusteloosheid
  • Overmatig kwijlen
  • Verhoogde hartslag
  • Epileptische aanvallen
  • Coma
  • Overlijden

Met welke symptomen je hond precies te maken krijgt, hangt allemaal af van het soort paddenstoel en de hoeveelheid die hij opgegeten heeft. Sommige giftige zwammen zullen vooral de maag en darmen aantasten, andere zullen zich richten op het zenuwstelsel. Daarnaast reageert ook elke hond verschillend op elke paddenstoel. Zo zullen kleinere hondenrassen of puppy’s iets vatbaarder zijn voor een paddenstoelenvergiftiging dan hun grotere, volwassen neven en nichten.

Hoe voorkom ik dat mijn hond een paddenstoel eet?

Om je hond een vergiftiging te besparen, haal je uit voorzorg best alle paddenstoelen weg uit je tuin. Maar alle paddenstoelen in je favoriete wandelbos verwijderen, is natuurlijk onbegonnen werk. Daarom raden we je aan om je hond aan de lijn te houden als je een herfstwandeling gaat maken. Zo kan je je Buddy makkelijker in het oog houden. Is je hond extreem nieuwsgierig? Overweeg dan om hem een commando zoals “los” aan te leren. Train je hond zodanig dat hij eender welk voorwerp meteen loslaat zodra jij het commando uitspreekt. Als de training niet aanslaat bij je hond kan je er ook altijd voor kiezen om hem tijdelijk een muilkorf op te zetten tijdens het wandelen.

Wat moet ik doen als mijn hond een paddenstoel opgegeten heeft?

Zodra je nog maar vermoedt dat je hond een paddenstoel heeft opgegeten, is snel reageren de boodschap, zelfs als je hond (nog) geen symptomen vertoont! Het kan namelijk zijn dat je hond pas 12 uren na zijn verboden snack iets van de vergiftiging zal beginnen merken. Bel onmiddellijk het antigifcentrum (070 245 245) of haast je naar de dichtstbijzijnde dierenarts. Probeer ook altijd een stukje van de paddenstoel in kwestie mee te nemen. Dat helpt de dierenarts om zo snel mogelijk de juiste behandeling op te starten. Want elke seconde telt! De dierenarts zal er alles aan doen om de stukjes paddenstoel en het gif uit het lichaam van je hond te verwijderen. Dat kan door middel van braken, een maagspoeling of medicatie die het gif absorbeert. 

Kortom, laat je niet vangen door het sprookjesachtige uiterlijk van deze verraderlijke organismen de volgende keer dat je je regenlaarzen aantrekt voor een gezellige herfstwandeling met je hond!


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Voeding op maat

Waarom hondenvoeding van BuddyBites?

✓ Veel eiwitten
✓ Omega-3 en Omega-6
✓ Veilig voor allergische honden

Nog meer tips over de gezondheid van jouw hond?