1. Blog
  2. »
  3. Puppy
  4. »
  5. Met je puppy in de auto​

Met je puppy in de auto​

Met je puppy in de auto​

puppy in wagen

Een auto is niet meer weg te denken uit ons leven. We verplaatsen ons er maar al te graag mee. Moet je dringend naar de winkel, maar heb je geen opvang voor je pup? Simpel! Neem je puppy mee in je auto. We geven je enkele tips om de reis zo aangenaam mogelijk te maken voor je Buddy. 

Je pup leren wennen aan de auto

Je pup leren wennen aan de auto

Niet alle pups voelen zich op hun gemak in de auto. Neem je puppy daarom eerst mee op korte ritjes en leer hem om rustig te zijn onderweg. Negeer zijn gejank of gepiep en beloon hem telkens als hij zich goed gedragen heeft in de auto. Zo stimuleer je het positieve gedrag. Eens je merkt dat hij helemaal gewend is geraakt aan de auto, kan je wat langere ritjes proberen. Blijf dit opbouwen tot hij helemaal klaargestoomd is voor een lange reis!

Veilig en comfortabel reizen met je puppy

Veilig en comfortabel reizen met je puppy

Lange ritten zijn niet zo evident voor honden. Maak de reis daarom zo comfortabel mogelijk voor je pup. Zo staat dat trouwens ook voorgeschreven in de wet. Zorg ervoor dat je puppy de hele reis op een zachte ondergrond kan zitten in de auto en dat hij voldoende ruimte heeft om te bewegen.

Vindt je puppy het moeilijk om lang stil te zitten? Voor je eigen gemak en veiligheid kan je hem altijd in een bench steken tijdens de reis. Er bestaan ook speciale puppygordels en transportmanden om je pup op zijn plaats te houden. Daarnaast kan je hem preventief een Calming Boost Soft Chew geven. Dat is een heerlijk kauwbaar koekje met valeriaan, hét natuurlijke middel voor een rustige gemoedstoestand.

Puppy musthaves voor onderweg

Puppy musthaves voor onderweg

Nu je puppy gewend is geraakt aan de auto en hij een comfortabel en veilig plekje heeft gevonden, is het tijd om in te laden! Naast je eigen valiezen, pak je best ook een persoonlijke valies in voor je pup. Want hoe beter je voorbereid bent, hoe vlotter de reis zal verlopen. Deze zaken zijn onmisbaar voor onderweg:

1. Aangename slaapplek

Plaats een transportbench of een mand in de auto waar je puppy veilig in vervoerd kan worden. Zorg ervoor dat hij voldoende bewegingsruimte heeft en de chauffeur niet kan hinderen.

2. Drinkbakje

Houd af en toe een tussenstop zodat je hond even kan drinken. Dat laatste is extra belangrijk bij warm weer. De temperaturen kunnen al snel oplopen in een auto en een puppy zal het je niet zeggen als hij oververhit geraakt.

3. Speeltje

Zorg ervoor dat je puppy zich kan bezighouden tijdens de lange rit in de auto. Voorzie bijvoorbeeld wat speeltjes om zijn aandacht af te leiden.

4. Europees paspoort

Ook het hondenpaspoort is onmisbaar. Als je naar het buitenland reist, moet je op elk moment het paspoort kunnen laten zien. Dat is nu eenmaal wettelijk verplicht.

5. Puppygordel

Als je je puppy vastklikt met een riem of puppygordel, maak die dan zeker niet vast aan een halsband, maar aan een harnas. Zo is je puppy beter beschermd als je een scherpe bocht moet nemen of als je plots remt.

6. EHBO kit

Beter voorkomen dan genezen natuurlijk! Er kan steeds iets onverwachts optreden waardoor je puppy moet verzorgd worden. Neem daarom uit voorzorg een EHBO-kit mee die bestemd is voor honden.

7. Oude handdoek of absorberende doek

Voorkom ongelukjes en voorzie een absorberende doek om de plasjes op te vangen.

Wat als je pup z'n behoefte moet doen?

Wat als je pup z'n behoefte moet doen?

Uren flink in de auto zitten kan je puppy nu misschien wel, toch moet hij er af en toe eens uit. Stop voldoende onderweg. Laat je hond om de 2 à 3 uur kort even uit zodat hij de pootjes kan strekken, even drinken en zijn plasje kan doen. Veel honden worden al snel wagenziek. Eten kan namelijk zwaar op de maag liggen van een puppy en bij hevige schokken van de auto kan dit leiden tot braken. Laat je pup pas eten als je op je bestemming aangekomen bent.

Mag je puppy wel overal mee op reis?

Mag je puppy wel overal mee op reis?

Hou in je achterhoofd dat elk land zijn eigen regels heeft rond bench, muilkorf, toegelaten rassen, etc. Als je naar Oostenrijk reist bijvoorbeeld, moet je hond verplicht een muilkorf dragen op het openbaar vervoer. Neem er dus zeker eentje mee in je reistas zodat je dit kunt aantonen bij een controle.

Verder zijn niet alle hondenrassen in elk land toegelaten. Zo zijn de Pitbull, American staffordshireterriër, Staffordshire bullterriër en bullterriër niet welkom op de meeste Europese reisbestemmingen of heb je hier speciale papieren voor nodig.

Vermijd verrassingen en doe grondig je huiswerk vooraleer je op reis vertrekt! 

Vanaf welke leeftijd mag een puppy naar het buitenland?

Vanaf welke leeftijd mag een puppy naar het buitenland?

Zodra je puppy 3 maanden oud is, mag hij mee op reis. Om te kunnen reizen moet hij wel verplicht ingeënt zijn tegen rabiës oftewel hondsdolheid. Dat is een heel besmettelijke ziekte die gelukkig bijna niet meer voorkomt bij ons. Europa is heel strikt rond deze wetgeving. Zorg er dus voor dat je dit kan aantonen in het Europese paspoort van jouw hond.

Ziezo, jij en je puppy zijn nu helemaal klaar voor de reis! Ready for take-off? Go!

Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ook een Buddy worden?

Beantwoord 10 vragen over jouw puppy en ontdek welke voeding bij jouw hond past!

✓ Veel Vlees, Granen- en Glutenvrij
✓ Samengesteld door dierenartsen
✓ Gratis verzending

Rhodesian ridgeback pups in BuddyBites doos

Meer weten?