1. Blog
  2. »
  3. Puppy
  4. »
  5. Registratie, inentingen en ontworming van je puppy

Registratie, inentingen en ontworming van je puppy

Registratie, inentingen en ontworming van je puppy

golden retriever puppy

Ben je van plan om binnenkort een hond te nemen? Misschien heb je er zelfs al eentje uitgekozen in het asiel of bij een fokker? Dat zijn natuurlijke superleuke vooruitzichten! Maar weet ook dat er bij een pup heel wat administratieve zaken komen kijken. Zo moet een hond, net zoals zijn baasje, over de nodige papieren beschikken. Wist je bijvoorbeeld dat je pup zijn eigen handenpaspoort en chip moet hebben? En dat hij op regelmatige tijdstippen verplicht ingeënt en ontwormd moet worden? Maar daarvoor moet je pup natuurlijk eerst geregistreerd zijn… Klinkt dat allemaal wat Chinees voor jou? We gidsen je graag door alle praktische zaken van de registratie, inenting en ontworming van je puppy.

Je puppy registreren

Je puppy registreren

Chip

Chip

Elke hond moet geregistreerd en gechipt worden. Ten laatste 8 weken na de geboorte van de pup plant de dierenarts een chip in aan de linkerkant van de hals. Deze unieke chip bestaat uit 15 cijfers en komt terecht in de databank DogID (België) of NDG (Nederland). Dankzij de chip kan je op elk moment bewijzen dat jij het enige echte baasje van je pup bent en kan hij makkelijk teruggevonden worden als hij verloren loopt. 

Hondenpaspoort

Hondenpaspoort

Naast de registratie moet je ook een Europees hondenpaspoort kunnen voorleggen van je pup. In dit boekje staan alle gegevens van je hond vermeld zoals de herkomst, het chipnummer, het registratienummer, zijn adres, de leeftijd en alle vorige eigenaren. De dierenarts noteert hier ook alle inentingen in. Reist je pup mee naar het buitenland? Vergeet zijn paspoort dan niet in je valies te steken! Het is wettelijk verplicht om het steeds bij de hand te hebben.

Meld elke wijziging!

Meld elke wijziging!​

Verhuis je, krijgt je puppy een nieuwe eigenaar of is je pup overleden? Meld elke wijziging! Dat is wettelijk verplicht in België en Nederland. Op die manier blijven de gegevens van je hond up to date en ben je er zeker van dat hij steeds geïdentificeerd zal kunnen worden.

In België meld je de wijzigingen rechtstreeks aan de databank DogID. Heb je je pup bij een fokker gehaald? Dan heb je naast het paspoort normaal gezien ook een kaartje ontvangen met alle informatie daarrond. Dat kaartje moet je zo snel mogelijk opsturen naar DogID.

In Nederland kan je de gegevens eenvoudig aanpassen via NDG (Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren) door een account aan te maken, je in te loggen en de wijzigingen zelf in te geven.

Je puppy vaccineren

Je puppy vaccineren

We willen natuurlijk alleen maar het beste voor onze Buddy en zien hem het liefst in goede gezondheid. Onder het motto “beter voorkomen dan genezen” raden we je aan om ook aan de inenting van je pup te denken en hem te laten vaccineren tegen besmettelijke en uiterst gevaarlijke ziektes. Dankzij inentingen bouwt de pup een goede weerstand op en verkleint de kans aanzienlijk dat hij een ziekte zal oplopen. Veel vaccinaties zijn ook verplicht!

In de eerste 6 weken krijgt je pup nog bescherming van de afweerstoffen die in de moedermelk zitten. Als de pup na deze tijd weggehaald wordt van bij de moeder, wordt hij dus ook weggehaald van deze bescherming. Pups van enkele weken zijn daarom nog heel gevoelig voor infecties. En dat geldt zeker voor puppy’s die je bij een onbekende fokker of winkel hebt gehaald. Daar worden pups van verschillende nestjes vaak samengebracht in een nieuwe omgeving. Door de onhygiënische omstandigheden worden de pups sneller ziek. Als één pup ziek wordt, worden vaak alle pups ziek. 

Wanneer en tegen welke ziektes laat je je puppy inenten?

Wanneer en tegen welke ziektes laat je je puppy inenten?

Benieuwd wanneer en tegen welke ziektes je je puppy best laat inenten? Ontdek het hieronder: 

LeeftijdVaccinatie
6 wekenHondenziekte (Distemper) en kattenziekte (Parvovirose)
9 wekenRattenziekte (Liptospirose) en kattenziekte (Parvovirose)
9 wekenKennelhoest
12 wekenHondenziekte (Distemper), kattenziekte (Parvovirose),
leverziekte, ziekte van Weil

Zoals je kan zien moet je puppy sommige vaccins meerdere keren krijgen. Na een eerste inenting is je puppy wel al beschermd, maar helaas niet voor lange duur. Daarom zijn de 2 vervolgvaccinaties echt wel noodzakelijk. Na de laatste vaccinatie in het rijtje is je pup volledig beschermd tegen de ziekte en kan hij bij andere honden geplaatst worden. Maar ook als je hond al volwassen is, is hij nog niet van de prikjes verlost. Sommige vaccins worden regelmatig nog eens herhaald. De vaccinaties tegen de ziekte van Weil en de kennelhoest dienen bijvoorbeeld elk jaar herhaald te worden. Voor alle andere ziektes moet je pup elke 3 jaar een nieuw prikje krijgen om volledig beschermd te blijven.

Heb je buitenlandse reisplannen met je Buddy? Hou er dan rekening mee dat je hond verplicht ingeënt dient te worden tegen de gevaarlijke ziekte hondsdolheid (rabiës). Zodra je pup 12 weken oud is, kan hij hiertegen ingeënt worden. Het vaccin is in totaal 3 jaar geldig.

Je puppy ontwormen

Je puppy ontwormen​

Is de buik van je pup gezwollen of merk je witte vlekjes op in zijn stoelgang? Dan is de kans groot dat je puppy wormen heeft. Pups zijn nu eenmaal heel gevoelig voor wormen en moeten daarom best regelmatig preventief ontwormd worden. Aangezien de wormen ook makkelijk overgedragen kunnen worden op mensen, sla je dit best niet over.

Wanneer moet je je pup laten ontwormen?

Wanneer moet je je pup laten ontwormen?

Hoe vaak je moet ontwormen is afhankelijk van je hond en het ontwormingsmiddel. We raden aan je pup na 2, 4, 6, 8 en 12 weken te ontwormen. Normaal gezien doet de fokker dat de eerste keren voor je. Na die 12 weken ontworm je je puppy best elke maand. Hoe ouder je hond wordt, hoe meer marge je krijgt. Zodra je pup 6 maanden oud is, volstaat het om hem elke 3 maanden te ontwormen. Over het algemeen is het ook sterk aangeraden om je puppy eerst te ontwormen alvorens je hem laat vaccineren. De antistoffen kunnen nu eenmaal beter hun werk doen bij een ontwormde hond.

4 soorten ontwormingsmiddelen

4 soorten ontwormingsmiddelen

Ontwormen kan op 4 verschillende manieren gebeuren:

  • Pipet via de nek: dien een spuitje toe aan je puppy via zijn nek. Het is belangrijk dat je pup flink stilstaat zodat je hem niet bezeert en je er zeker van bent dat het middel volledig in zijn lichaam kan doordringen. Dit middeltje is perfect voor rustige honden.
  • Pil: leg het pilletje zo ver mogelijk achteraan in de bek van je pup of vermeng het simpelweg tussen zijn voeding.
  • Koekje: geef je pup een speciaal koekje waarin het ontwormingsmiddel is verwerkt. Ideaal voor de moeilijke eters onder onze Buddy’s!
  • Vloeistof: spuit een spuitje met ontwormingsvloeistof leeg in de bek van je puppy.

Bespreek met je dierenarts welk ontwormingsmiddel- en schema het meest geschikt is voor jouw puppy.


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ook een Buddy worden?

Beantwoord 10 vragen over jouw puppy en ontdek welke voeding bij jouw hond past!

✓ Veel Vlees, Granen- en Glutenvrij
✓ Samengesteld door dierenartsen
✓ Gratis verzending

Rhodesian ridgeback pups in BuddyBites doos

Meer weten?