1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ideaal gewicht
  6. »
  7. Met deze handige tips bereikt je hond zijn ideaal gewicht!

Met deze handige tips bereikt je hond zijn ideaal gewicht!

Met deze handige tips bereikt je hond zijn ideaal gewicht!

Met deze handige tips bereikt je hond zijn ideaal gewicht! - BuddyBites

Wist je dat ongeveer een derde van alle honden in Europa obees is? Toch weten veel baasjes niet dat hun hond te zwaar is en wat nu precies zijn ideale gewicht is. Hoe is het gesteld met het gewicht van jouw hond? Verdiep je in deze blog, want wij vertellen je hoe je het ideaal gewicht van je hond bepaalt én bereikt!

Zo bepaal je of je hond op gewicht is

Zo bepaal je of je hond op gewicht is

Elke hond is uniek! Daarom is het moeilijk te bepalen wat nu precies het ideaal gewicht is voor ‘een hond’. Uiteraard bestaan er per ras richtlijnen. Door hem op een weegschaal te zetten, weet je dan al snel of hij te zwaar of te mager is.

Maar wat als jouw hond een kruising is, of als je het ras ervan niet kent? Dan kan je het volgende proberen:

Op de tast

Op de tast

Ga met je handen langs je hond zijn flanken. Voel je zijn ribben, ruggenwervels en heupbeenderen uit zijn vacht steken? Dan ligt er geen gezond vetlaagje over zijn botten en is hij waarschijnlijk te mager. Voel je daarentegen niets van het skelet van je Buddy? Dan ligt er te veel vet over zijn botten en moet hij wat vermageren.

Bepaal je hond zijn BCS (Body Condition Score)

Bepaal je hond zijn BCS (Body Condition Score)

De BCS is vergelijkbaar met de BMI-score voor mensen. Grofweg zijn er 5 scores:

  1. Zeer mager – beenderen zeer duidelijk zichtbaar, heel weinig spiermassa, geen vetlaag te voelen.
  2. Mager – beenderen zichtbaar, taille duidelijk zichtbaar, geen vetlaag te voelen.
  3. Gezond gewicht – beenderen niet zicht-, maar wel voelbaar, taille zichtbaar, dunne vetlaag voelbaar.
  4. Overgewicht – beenderen niet zicht- en moeilijk voelbaar, geen taille, vet aan de nek en staartbasis.
  5. Zwaarlijvig – dikke vetlaag over de beenderen, dikke buik.

Sommige rashonden zijn van nature mager om snel en wendbaar te zijn, zoals windhonden. Andere rassen zijn eerder gedrongen, zoals bulldogachtigen. Toch kunnen ook zij te mager of te dik worden. Blijf dus altijd waakzaam voor over- en ondergewicht en raadpleeg je dierenarts bij twijfel.

Tips voor een ideaal hondengewicht!

Tips voor een ideaal hondengewicht!

Eens je hebt vastgesteld hoe het is gesteld met het gewicht van je hond, kan je deze stappen doorlopen om hem te doen vermageren of aankomen:

1. Je hond doen aankomen

1. Je hond doen aankomen

  • Geef tijdelijk iets meer hondenvoeding

De eerste stap die je moet ondernemen, is je Buddy elke dag iets meer eten te geven. Het kan echter moeilijk zijn om te bepalen hoeveel extra voeding je hem precies moet voorschotelen. Daarom helpt BuddyBites je hierbij. Zo berekenen we hoeveel en welke voeding je hond moet krijgen om terug op gewicht te komen. Doe hier de test en ontdek de dagelijkse portie voeding voor jouw hond! 

  • Geef je hond meerdere porties hondenvoeding per dag

Verdeel je Buddy’s dagelijkse hoeveelheid hondenvoer over drie tot vier porties per dag. Elke vier uur een deeltje dus. Zo kan je Buddy zijn maaltijden beter verteren en alle nodige voedingsstoffen opnemen. 

  • Hou je hond in beweging om spiermassa op te bouwen

Naast voeding is het belangrijk om je hond in beweging te houden zodat hij spiermassa kan opbouwen en behouden. Let er wel op dat je na het eten een half uurtje wacht voordat je gaat wandelen. Een hond die met een volle maag op wandel gaat, loopt namelijk een groter risico op maagtorsie!

2. Je hond doen vermageren

2. Je hond doen vermageren

  • Geef tijdelijk iets minder voeding

Je hond zijn dagelijkse portie halveren als hij te dik is, raden we af. Hij zal immers de hele tijd op zijn honger lopen. Bovendien loopt je Buddy dan ook heel wat essentiële voedingsstoffen mis, zoals vitamines en eiwitten. Weet je niet goed hoeveel minder voeding jij je hond moet voorschotelen? BuddyBites bepaalt voor jou de ideale portie om op een gezonde en duurzame manier gewicht te verliezen. Vertel ons hier meer over je Buddy en komt het te weten!

  • Hup met die beentjes!

Zet je hond aan het sporten om de nodige calorieën te verbranden. Is er werk aan de conditie van je hond? Wandel dan eerst 10 minuutjes per dag extra. Als hij wat fitter wordt, kan je de intensiteit opdrijven. Zo kan je hem laten zwemmen, naast de fiets lopen, achter een frisbee aanrennen… Je hond zal je met plezier vergezellen! 

  • Controleer je hond zijn eettempo

Als je hond trager eet, zal hij zich sneller verzadigd voelen en dus vanzelf minder eten. Temper dus het eettempo van je hond met grote, krokante hondenbrokken. Daar moet hij lekker lang op kauwen. Zo zijn BuddyBites-brokjes op lage temperatuur geëxtrudeerd voor extra knapperig kauwplezier. Ook een anti-schrokbak kan uitkomst bieden. Dat is een speciale voerbak voor honden met een puzzel aan de binnenzijde. Daardoor moet je hond meer moeite doen om aan zijn brokken te kunnen. Trager eten was nog nooit zo leuk!

Gepersonaliseerde hondenvoeding als basis voor een ideaal gewicht

Gepersonaliseerde hondenvoeding als basis voor een ideaal gewicht

Hondenvoeding, die moet tegemoet komen aan de noden van jouw hond (en niet die van de buren). BuddyBites houdt daarom rekening met een tiental parameters om je Buddy’s brokjes samen te stellen. Zo kijken we niet enkel naar zijn ras, leeftijd en geslacht, maar bijvoorbeeld ook naar zijn huidig gewicht of hoeveel hij dagelijks beweegt. 

Benieuwd naar al onze parameters en de samenstelling perfect op maat van jouw hond? Vertel ons dan meer over je hond voor een uitgebreid voedingsvoorstel!


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

✓ Evenwichtige samenstelling
✓ Nauwkeurig berekende dagelijkse portie
✓ Gratis maatbeker

Meer artikels voor jou: