1. Blog
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Is mijn hond verkouden? Symptomen en behandeling.

Is mijn hond verkouden? Symptomen en behandeling.

Is mijn hond verkouden? Symptomen en behandeling.

Hatsjie! Het is weer die tijd van het jaar… Zodra de temperaturen beginnen te dalen, steken de verkoudheden de kop op. Zie jij je hond hoesten en proesten? Dan kan het zijn dat ook hij een verkoudheidsvirus te pakken heeft! Lees snel verder als je wil weten wat de symptomen zijn als je hond verkouden is en hoe je hem van zijn gesnotter afhelpt.

Je hond verkouden? Herken de symptomen!

Je hond verkouden? Herken de symptomen!

Net als bij mensen wordt een verkoudheid bij je hond veroorzaakt door een virus of bacterie zoals Bordetella of Parainfluenza. Als je Buddy die te pakken heeft, zal je deze symptomen al snel opmerken:

 • Rillen
 • Niezen
 • Hoesten
 • Lusteloosheid 
 • Verminderde eetlust
 • Rode of tranende ogen
 • Moeizame ademhaling
 • Loopneus of droge neus
 • Verhoogde temperatuur tot koorts

6 tips om je hond van zijn gesnotter af te helpen!

6 tips om je hond van zijn gesnotter af te helpen!

Een verkoudheid bij honden is niet levensbedreigend, maar wel flink vervelend! Vaak is het daarom voldoende om je Buddy te laten uitzieken zonder medicatie. Met volgende tips kan je het hem wel zo comfortabel mogelijk maken en zorgen dat hij sneller ophoudt met niezen en hoesten. 

1. Hou je hond thuis

1. Hou je hond thuis

Je Buddy binnenshuis houden met een verkoudheid is belangrijk om verschillende redenen: 

 • Je hond blijft warm
 • Je hond kan voldoende rusten
 • Je voorkomt dat je Buddy andere honden besmet

En jij hebt dan een goed excuus om gezellig thuis te blijven met je hond en hem extra in de watten te leggen!

2. Hou je hond warm

2. Hou je Buddy warm

Zie erop toe dat je hond het niet koud krijgt. Een koude hond moet immers energie gebruiken om zichzelf warm te houden, terwijl hij die beter kan inzetten om van zijn verkoudheid te genezen! Draai dus de verwarming wat meer open, wikkel hem in een lekker zacht dekentje of doe hem een truitje aan en houd hem uit de tocht.  

3. Hou je hond gehydrateerd

3. Hou je hond gehydrateerd

Zorg dat je hond altijd voldoende dagvers water in zijn drinkbakje heeft. Water helpt hem immers om afvalstoffen en overtollig slijm snel af te voeren uit zijn lichaam. Als hij maar moeizaam drinkt, kan je hem verleiden met wat kippenbouillon zonder zout.

4. Hou je hond rustig

4. Hou je hond rustig

Hoe meer je hond rust, hoe sneller hij terug de oude zal zijn. Als hij echt verkouden is, zal hij moe zijn en veel willen slapen. Zo bewaart hij energie om van zijn verkoudheid te genezen. Gun je Buddy dan ook die rust en neem hem niet mee op lange wandelingen. Moet hij toch naar buiten voor een plasje? Doe hem dan een jas of trui aan zodat hij het zeker niet koud krijgt. 

5. Hou je hond verzadigd met comfortfood

5. Hou je hond verzadigd met comfortfood

Als je hond verkouden is, kan zijn smaak verminderen en reukzin afnemen, net als bij mensen. Daardoor zal hij minder willen eten. Prikkel daarom je Buddy’s zintuigen met warme, aromatische maaltijden. Zo kan je een deel van zijn voeding vervangen door gekookte kip met rijst of pompoen. Voor extra smaak en geur, voeg wat zalmolie toe. Die is bovendien rijk aan gezonde omega 3- en 6-vetzuren, goed voor een immuniteitsboost.

6. Hou je hond zijn immuunsysteem sterk

6. Hou je hond zijn immuunsysteem sterk

Een hond met een sterk immuunsysteem wordt niet alleen minder ziek, maar zal ook sneller genezen. Zorg er dus voor dat hij steeds de allerbeste voeding voorgeschoteld krijgt. Die moet veel dierlijke eiwitten bevatten (ongeveer 30%), gezonde vetten zoals omega 3 en 6, mineralen zoals calcium en magnesium en de juiste hoeveelheid vezels. De hondenbrokjes van BuddyBites, die bevatten zelfs vitamines A, D en E voor een extra gezondheidsboost! 

Met een ‘verkouden’ hond naar de dierenarts

Met een ‘verkouden’ hond naar de dierenarts

Hou de symptomen van je hond goed in de gaten, en ook de duur ervan. Volgde je onze 6 tips, maar blijven de symptomen langer dan een week hardnekkig aanhouden of verergeren ze zelfs? Dan gaat het hier misschien niet om een onschuldige verkoudheid, maar een serieuzer probleem. Een gekend voorbeeld is kennelhoest, een uiterst besmettelijke luchtwegaandoening. Maak dus een afspraak bij je dierenarts voor nader onderzoek!


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

 Rijk aan omega 3 en 6
✓ Minimaal 28% eiwitten
✓ Hypoallergene samenstellingen

Meer artikels voor jou: