1. Blog
  2. »
  3. Voeding
  4. »
  5. Voedingstips
  6. »
  7. Hoe schakel ik over naar andere hondenvoeding?

Hoe schakel ik over naar andere hondenvoeding?

Hoe schakel ik over naar andere hondenvoeding?

Veilig overschakelen op andere hondenvoeding, dat doe je zo - BuddyBites

Na wat zoeken heb je eindelijk de ideale voeding voor je hond gevonden; een gezonde brok met kwalitatieve voedingsstoffen van – een beetje zelfpromotie kan nooit kwaad – BuddyBites, joepie! Als je de eerste zak opent, begint je hond spontaan te kwispelen maar… wat nu? Geef je je hond onmiddellijk zijn nieuwe voeding of schakel je geleidelijk over? En dat overschakelen op andere hondenvoeding, hoe doe je dat zonder dat je Buddy er geen last van krijgt? Afhankelijk van wat je je hond vroeger gaf, zijn er twee mogelijkheden. We zetten ze voor jou op een rijtje.

1. Verse hondenvoeding, natvoer of krokante brok naar een krokante brok

1. Verse hondenvoeding, natvoer of krokante brok naar een krokante brok

Gaf je vroeger verse voeding, natvoer of een krokante brok? Dan is het aan te raden om in 7 dagen over te schakelen naar je hond zijn nieuwe krokante brok. Je hond – en nog belangrijker, zijn verteringssysteem – kan dan geleidelijk wennen aan de nieuwe voeding. De darmflora heeft namelijk altijd wat tijd nodig om zich aan te passen. Wil je blijven mengen met verse voeding of natvoer en nooit 100% overstappen? Dat kan uiteraard ook!

Bij het wisselen van voeding kan je hond de eerste dagen last hebben van slappe stoelgang. Dit is normaal, zo laat de darmflora weten dat ze zich moet aanpassen. Zorg dat je hond genoeg drinkt zodat hij zijn vochtgehalte op peil kan houden. Ben je toch bezorgd of houdt de diarree na de overstap aan? Contacteer dan onze online dierendokter voor extra tips en hulp.

stappenplan voor het overstaschakelen naar andere hondenvoeding - BuddyBites

Dag één en twee: 25% BuddyBites, 75% oude hondenvoeding

Dag één en twee: 25% BuddyBites, 75% oude hondenvoeding

De eerste twee dagen geef je per maaltijd 25% BuddyBites en 75% van haar oude voeding. AIs je bijvoorbeeld een golden retriever hebt die gewoonlijk twee keer per dag 200 gram brokjes eet, doe dan per maaltijd 50 gram BuddyBites en 150 gram van de oude voeding in zijn kom.

Dag drie en vier: 50% BuddyBites, 50% oude hondenvoeding

Dag drie en vier: 50% BuddyBites, 50% oude hondenvoeding

Na twee dagen geef je meer van zijn nieuwe BuddyBites hondenvoeding en minder van zijn oude voeding. Geef dan bijvoorbeeld telkens 100 gram van zijn oude en 100 gram van zijn nieuwe brokken.

Dag vijf en zes: 75% BuddyBites, 25% oude hondenvoeding

Dag vijf en zes: 75% BuddyBites, 25% oude hondenvoeding

Je bent nu al vier dagen bezig met overschakelen op andere hondenvoeding, we zijn er bijna! Als we opnieuw de golden retriever als voorbeeld nemen, geef je elke maaltijd 150 gram van zijn nieuwe brokjes en 50 gram van zijn oude voeding.

Dag zeven: 100% BuddyBites

Dag zeven: 100% BuddyBites

Op de zevende dag is het overschakelen op de nieuwe hondenvoeding van BuddyBites gelukt, proficiat! Je vindt de aangeraden dagelijkse hoeveelheid voor jouw hond terug op onze verpakkingen. Heb je een pup? Dan raden we aan om deze dagelijkse hoeveelheid te verdelen over drie maaltijden (’s ochtends, ’s middags en ’s avonds). Is je hond ouder dan zes à twaalf maanden? Dan kan je de dagelijkse hoeveelheid verdelen over twee  maaltijden (’s ochtends en ’s avonds).

2. Overschakelen van vlees of een geperste brok naar een krokante brok

2. Overschakelen van vlees of een geperste brok naar een krokante brok

Gaf je voordien vers vlees of geperste brokken? Dan volg je beter een ander proces om over te schakelen op nieuwe hondenvoeding. De verteringssnelheid van geperste brokken en vers vlees is namelijk anders dan de verteringssnelheid van krokante brokken. Daarom kan mengen in zeer zeldzame gevallen schadelijk zijn voor je hond en raden wij aan om onmiddellijk over te schakelen, zonder tussenstappen. Ook hier is het normaal dat je hond een paar dagen zachtere stoelgang heeft. Na enkele dagen zal de stoelgang opnieuw vast zijn. 

Een wist-je-datje: wat is het verschil tussen geperste en krokante brokken?

BuddyBites maakt krokante brokken. Het verschil in geperste en krokante brokken zit hem vooral in de productiewijze, wat als gevolg dat de brokken andere eigenschappen hebben. De vertering van de brokken is compleet verschillend bij je hond. Geperste brokken vallen in de maag uiteen waardoor de maagbelasting lager is.  Krokante (geëxtrudeerde) brokken bevatten meer voedingsstoffen en zijn vaak licht verteerbaar. Ook zijn krokante brokken harder waardoor honden extra goed moeten kauwen en tandplak beter verwijderd wordt.

De ene bereidingswijze is niet noodzakelijk beter dan de andere; elk heeft zo zijn voor- en nadelen. Honden die een moeilijke vertering hebben of die kieskeurig zijn, kunnen over het algemeen wel beter een krokante brok eten. 


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Hondenvoeding op maat

Waarom BuddyBites hondenvoeding?

✓ Veel kwalitatieve eiwitten
✓ Kraakvers voor de beste smaak
✓ Veilig voor allergische honden

Meer artikels voor jou: