1. Blog
  2. »
  3. Puppy
  4. »
  5. 5 redenen waarom je puppy diarree heeft

5 redenen waarom je puppy diarree heeft

5 redenen waarom je puppy diarree heeft

Een puppy opvoeden is niet altijd rozengeur en maneschijn. Net als bij een mensenbaby, is ongelukjes opruimen dan aan de orde van de dag. Dat hij vaak poept, is normaal, maar wat als je puppy regelmatig diarree heeft? Wat zijn de oorzaken en hoe help je hem van zijn stinkende kwaaltje af? Daar vertellen we je hier alles over!

Waarom heeft mijn puppy diarree? 5 oorzaken.

Waarom heeft mijn puppy diarree? 5 oorzaken.

1. Je puppy krijgt nieuwe brokjes

1. Je puppy krijgt nieuwe brokjes

De darmflora van een hond past zich moeilijker aan verandering aan dan die van mensen. Als je dus net overgestapt bent op andere puppyvoeding, kan het zijn dat je pup daarvan diarree krijgt. Geen reden tot paniek dus, want na enige tijd is hij vanzelf van zijn vervelende kwaaltje verlost!

2. Een parasiet, bacterie of virus heeft je puppy te pakken

2. Een parasiet, bacterie of virus heeft je puppy te pakken

Kriebelbeestjes zoals parasieten en virussen zitten verscholen in alle hoekjes en kantjes. Ook je puppy zal er op een gegeven dag eens mee te maken hebben. Het resultaat: een darmstelsel dat zich er met alle macht van probeert te ontdoen en dus… diarree.

3. Je pup heeft een voedselintolerantie

3. Je pup heeft een voedselintolerantie

Diarree is ook vaak een symptoom van een voedselallergie. Er blijven dan onverteerbare etensrestjes achter in je puppy’s darmen die zijn spijsvertering ontregelen. Controleer dus even of de brokjes van je pup al dan niet bekende allergenen bevatten, zoals graan, gluten, soja, zuivel, kip of rund.

4. Je puppy at iets wat hij niet had mogen eten

4. Je puppy at iets wat hij niet had mogen eten

Als je puppy iets in zijn mond kan stoppen, dan doet hij dat ook gewoon! Zo is hij niet alleen verzot op tafelrestjes, maar ook op vuile troep zoals vogelpoep of bedorven voedsel. Als die dan in zijn maag en darmen terechtkomen, geeft dat een diarreereactie als gevolg.

5. Je puppy heeft stress

5. Je puppy heeft stress

Als nieuweling op de wereld kan je puppy al eens overweldigd raken. Soms worden nieuwe mensen en indrukken hem te veel en raakt hij overprikkeld en zelfs gestresseerd. Net zoals bij mensen kan hij als symptoom van die stress diarree krijgen.

Hoe breng ik mijn puppy’s darmflora terug in balans?

Hoe breng ik mijn puppy’s darmflora terug in balans?

De eerste stap die je moet ondernemen, is je puppy voldoende proper, vers water te drinken geven. Hij verliest immers veel vocht via zijn waterige stoelgang en moet zijn vochtreserves steeds kunnen aanvullen. Daarnaast kan je slappe stoelgang afhankelijk van de oorzaak als volgt behandelen:

✓ Let erop dat je pup enkel eet wat hij hoort te eten

✓ Let erop dat je pup enkel eet wat hij hoort te eten

Hou tafelrestjes boven tafel en hou een oogje in het zeil wanneer je puppy in de tuin op schattenjacht gaat. Zo krijgt hij niets te eten wat zijn darmen van streek zou kunnen maken en bespaar je hem én jezelf heel wat ongemak.

✓ Schakel rustig over op hypoallergene voeding

✓ Schakel rustig over op nieuwe voeding

Laat de darmflora van je pup eerst een week wennen aan zijn nieuwe voer door die door zijn oude brokjes te mengen. Lees hier hoe je op de juiste manier overschakelt* op andere voeding. Zorg er bovendien voor dat zijn brokjes geen allergische reacties zoals diarree kunnen veroorzaken. 

* Let erop dat je geperste brokken enkel met geperste brokken mengt en krokante brokken met krokante brokken. Meng dus nooit geperste brokken met krokante. Dit kan immers maagproblemen tot zelfs maagtorsie veroorzaken.

✓ Ga tijdig langs bij je dierenarts

✓ Ga tijdig langs bij je dierenarts

Als je hond een virus, parasiet of bacterie te pakken heeft, dan heeft hij medische hulp nodig. Ga dus langs bij je dierenarts zodat je puppy de gepaste medicatie of ontwormingspillen kan krijgen. Ook wanneer je puppy ondanks al je pogingen aan de diarree blijft, check je beter even in bij je dierendokter.

✓ Neem stressoren weg

✓ Neem stressoren weg

Probeer zo goed als mogelijk stresserende factoren te vermijden. We geven je enkele handige tips: 

  • Blijf zelf kalm en wind je niet op.
  • Plaats je pup in een aparte ruimte wanneer je bezoek krijgt.
  • Leid je puppy af door hem een zoek- of denkspelletje voor te schotelen.
  • Zorg voor een veilig hoekje waar hij zich kan terugtrekken als het hem teveel wordt.

✓ Geef je pup voedingsstoffen voor gezonde darmen

✓ Geef je pup voedingsstoffen voor gezonde darmen

Voor gezonde darmen heeft je puppy gezonde voeding nodig. Dat klinkt heel logisch, maar lang niet alle puppyvoer is zo gezond als het lijkt. Daarom is het een goed idee om uit te pluizen wat er nu precies wel en niet in de voeding zit. Gezonde hondenvoeding herken je aan:

  • Veel eiwitten, ongeveer 30% of meer. Ga ook na of die gehydrolyseerd zijn voor een lichte verteerbaarheid.
  • Ongeveer de helft vlees zoals kip of lam.
  • Voldoende licht verteerbare vezels, bijvoorbeeld uit erwten, cichorei of bieten.
  • Gezonde vetten zoals omega 3 en 6.
  • Vitamines: voornamelijk A, C en D.
  • Laag in koolhydraten: niet meer dan een derde.
BuddyBites voorziet zelfs hypoallergene samenstellingen. Bij ons kan je dus allerlei allergenen zoals graan, gluten of lactose uit de voeding van je hond laten halen. Bovendien ontwikkelden we Digestion Boost Soft Chews, dat is een smakelijk voedingssupplement speciaal voor een vlotte spijsvertering. Alles voor een blije, gezonde buik!


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Puppyvoeding op maat

Waarom BuddyBites puppyvoeding?

Groeit mee met je hond
✓ De juiste calcium-fosforverhouding
✓ 35% kwalitatieve, dierlijke eiwitten

Meer artikels voor jou: