1. Blog
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Vacht
  6. »
  7. 5 tips om je hond te borstelen

5 tips om je hond te borstelen

5 tips om je hond te borstelen

Husky wordt goed geborsteld door de 5 tips om je hond te borstelen

Om een glanzende en gezonde hondenvacht te bekomen, is borstelen cruciaal! Maar hoe doe je dat juist, borstelen? Wij lijstten 5 tips & tricks op om je hond op een rustige manier te kunnen borstelen. Ready, set, borstel!

1. Vaste plaats

Begin bij het begin: een vaste plaats bedenken. Om je hond te laten wennen aan het borstelen, is het belangrijk om een vaste plaats uit te kiezen. Gemakkelijk is bijvoorbeeld een tafel die ongeveer op jouw hoogte komt. Een lagere tafel kan natuurlijk ook, maar zal voor jouw rug meer belastend zijn. Zorg ervoor dat je hond niet kan uitglijden, dus je voorziet best een soort mat.

Laat je hond eerst rustig op de tafel staan of liggen. Als hij even stil staat of ligt, kan je hem belonen met een gezonde snack. Zo kan je periodes opbouwen waarin je hond went aan de tafel.

2. Friemelen

Ja, je leest het goed! Eenmaal je hond geleerd heeft van rustig op de tafel te staan of liggen, kan je beginnen met friemelen. Aai je hond op plaatsen waar hij het leuk vindt. Beloon je hond ook als hij rustig blijft. Wanneer je dit een tweede keer doet, aai je hem op moeilijkere plekken, zoals de oren en onder de buik. Ondergaat hij ook dit rustig? Beloon hem! Jij kent jouw hond het beste, bedenk dus op voorhand even welke plekken hij (niet) aangenaam vindt om gestreeld te worden alvorens te beginnen friemelen. 

3. Wennen aan de hondenborstel

Ondertussen is je hond gewend aan aanrakingen op de tafel. Neem een hondenborstel die past bij het type haar van jouw hond. Er bestaan verschillende soorten borstels (plukborstel, vlooienborstel…), dus ga even na welke borstel het meest geschikt is. Dit kan bij jouw trimsalon of bij je dierenarts. 

Je start natuurlijk met de plaatsen waar hij graag aangeraakt wordt. Borstel daar losjes over zijn haren. In deze fase laat je je hond wennen aan de hondenborstel, dus gericht borstelen hoeft nog niet. Beloon je hond als hij dit goed doet. Een volgende keer herhaal je dit proces, maar op de moeilijkere plaatsen. Blijft jouw hond ook nu rustig? Vergeet de lieverd zeker niet te belonen!

4. Je hond borstelen

Het voorbereidende werk zit erop, tijd voor the real deal! Onthoud dat je laagje voor laagje van onder naar boven moet borstelen. Begin dus onderaan de buik en leg alle haren naar boven. Zo borstel je telkens een laagje naar beneden. 

Begin zoals steeds op de makkelijkste plaatsen en ga dan pas door naar de moeilijkere plaatsen. Borstel de eerste keer niet te lang, begin met 1 à 2 plaatsen. Zo heeft je hond de tijd om te wennen.

Wordt je hond onrustig? Geef hem tijd om te ontspannen en borstel dan even verder. Ook daarna mag je hem belonen met wat lekkers!

5. Klitten

Borstel je je hond steeds grondig en zijn er toch klitten ontstaan? Afhankelijk van de vacht van je hond kan dit voorkomen. Geen reden tot paniek dus! Klitten kam je best met een hondenborstel met kromme tanden, en daarna met een kammetje. Zo kan je stukje per stukje de knobbel losmaken. Ga rustig maar zelfzeker te werk. Krijg je de klitten zelf niet meer los? Neem contact op met een trimsalon zodat je hond niet onnodig hoeft te lijden. 

Met deze 5 tips om je hond te borstelen, kan je goed voorbereid aan de slag! Benieuwd hoe je met de juiste voeding en supplementen de vacht van je hond in topconditie houdt? Lees dan zeker deze blog!


Sharing is caring!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
gezonde en evenwichtige hondenvoeding om overgewicht / obesitas tegen te gaan

Voeding op maat

Waarom hondenvoeding van BuddyBites?

✓ Veel eiwitten
✓ Gezonde vetzuren als Omega-3 en Omega-6
✓ Juiste verhoudingen

Meer tips over de gezondheid van jouw hond?